Zanimljivosti

TRAGEDIJE SE KRIJU IZA NAJLEPŠE LJUBAVNE PESME: Supruga i brat su mu poginuli u nesreći, sinovi nastradali u požaru!

Za Roja Orbisona je Elvis svojevremeno rekao da je najbolji pevač na svetu.

30.06.2024 16:40

TRAGEDIJE SE KRIJU IZA NAJLEPŠE LJUBAVNE PESME: Supruga i brat su mu poginuli u nesreći, sinovi nastradali u požaru!
Photo 12 / Alamy / Alamy / Profimedia

Po mnogima, numera "Oh, Pretty Woman" Roja Orbisona je najlepša ljubavna pesma svih vremena. Međutim, iza svih hitova čuvenog kantautora se krije neopisiva tuga, a serija ličnih tragedija koja ga je zadesila je na granici neverovatnog, piše Faroutmagazine.co.uk.

Neposredno nakon što je potpisao ugovor vredan milion dolara (u to vreme je to bila ogromna cifra) sa izdavačkom kućom MGM, Orbison je ostao bez svoje najveće ljubavi Klodet Fradi. U junu 1966. njih dvoje su izašli da se provozaju motorima, što je bila njihova velika strast. Ali, sudbina je htela da se Klodet i Roj sudare sa kamionetom koji je išao iz suprotnog smera. Klodet je preminula, a Roj je preživeo.

Dugo mu je je trebalo da se pomiri sa činjenicom da njegove lljubljene Klodet više nema, i kako je rekao, ona je bila inspiracija za većinu njegovih pesama.

Pokušao je da tugu zaboravi tako što je krenuo na beskonačnu svetsku turneju, ali 1968. dok je bio u Birmingemu, Orbisonu su javili da je u njegovom porodičnom domu u Tenesiju izbio požar i da su dvojica od trojice njegovih sinova poginula.

Nastradali su Entoni i Roj Devejn, a preživeo je najmlađi sin Vesli. 

Posle niza tragičnih gubitaka Orbisonova karijera je krenula nizbrdo.

Ali, serija životnih udaraca se nastavila - u novembru 1973. Orbisonov brat Grejdi Li je poginuo u saobraćajnoj nesreći. 

Svetlo na kraju tunela se konačno pojavilo 1982. kada je "Van Helen" obradio hit "Oh, Pretty Woman", i to je američkim slušaocima ponovo "otkrilo" opus slavnog pevača.

Kao i u svemu ostalom, Roju nije bilo suđeno da dugo uživa u uspehu - preminuo je 6. decembra 1988. od srčanog udara, imao je 52 godine.

Možda je Orbisona i njegov doprinos muzici, najbolje opisao Tom Vejts koji je rekao:

- Kada ste hteli da smuvate devojku, trebale su vam ruže, rolerkoster i Roj Orbison.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)