Zanimljivosti

ZA ANICOM DOBROM JE UZDISALA BIVŠA JUGA: Zbog uloge u jednom filmu odrekla se svoje plave kose, njene reči još se pamte! (FOTO+VIDEO)

Kao veliki profesionalac ona ulazi u samu srž uloge kako bi je dočarala na najbolji način.

11.10.2023 18:00

ZA ANICOM DOBROM JE UZDISALA BIVŠA JUGA: Zbog uloge u jednom filmu odrekla se svoje plave kose, njene reči još se pamte! (FOTO+VIDEO)
Tanjug/AP

Anica Dobra (60) decenijama je važila za najlepšu srpsku glumicu. Prepoznatljiva je po svojoj platinastoj plavoj kosi i profesionalnom pristupu poslu. Kao veliki profesionalac ona ulazi u samu srž uloge kako bi je dočarala na najbolji način.

Brojne uloge

Za Anicom je nekad uzdisala cela bivša Jugoslavija i često je nazivaju jednom od naših najvoljenijih glumica. Postala je preoznatiljva po svojoj platinasto plavoj kosi i sjajno odigranim ulogama u filmovima "Balkan ekspres 2", "Crni bombarder", "Tito i ja", "Točkovi", "Klopka"...

Zbog uloge u filmu "Ivkova slava" koji je radila sa čuvenim rediteljem Zdravkom Šotrom odlučila je da se odrekne svoje plave kose.

Naime, u ovom ostvarenju iz 2005. Anica igra Siku, udovicu sa ćerkom na koju je oko bacio Mita Krstić Kurjak. Zbog uloge u ovom ostvarenju ona je postala brineta. Mnogi su tada primetili da joj smeđa boja kose odlično stoji, ali se ona ubrzo nakon poslednje klape vratila u plavuše. 

Kako se tada pričalo tokom snimanja ovog legendarnog filma Anica je insistira da svoju dugu plavu kosu prefarba u smeđe. Kako je objasnila, radnja filma je smeštena u Niš krajem 19. veka kada u Srbiji nije bilo platinastih plavuša.

- Spadam među one glumce, a to je mislim većina, koji se dobro osećaju dok rade svoj posao, dakle, koji dožive sreću kad dobiju dobru poslovnu ponudu, a ne kad po završenom poslu izađu na crveni tepih. Ovo prvo za mene predstavlja energiju, ubrzanje, a ovo drugo je kraj te kreativnosti - rekla je jednom prilikom Dobra.

Tanjug/AP

Anica je prepoznatljiva po svojoj dugoj, plavoj kosi

Podsećamo, film "Ivkova slava" nastao po romanu Stevana Sremca delom je rađen u starom delu Valjeva, u "Tešnjaru", ali i u Beogradu i Pirotu. Najveći deo filma je sniman u pirotskom muzeju "Ponišavlje", čija je unutrašnjost u potpunosti zadržala duh druge polovine devetnaestog veka. Svi likovi iz Ivkove slave su postojali u stvarnom životu, ali su nekima promenjena imena. Tako se u stvarnom životu gazda Ivko zvao Živko i slavio je Svetog Jovana a ne Đurđevdan oko koga se vrti čitav film.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)