Zanimljivosti

ŠTA SE DEŠAVA S KRUNOM KRALJA ČARLSA? Britanski mediji objavili šokantne vesti: Pod okriljem mraka odneta je na tajnu lokaciju!

Relikvija je iz Londonskog tornja prebačena radi restauracije jer je mala budućem kralju, a čitava ta operacija je ocenjena kao visokorizična.

05.12.2022 14:01

ŠTA SE DEŠAVA S KRUNOM KRALJA ČARLSA? Britanski mediji objavili šokantne vesti: Pod okriljem mraka odneta je na tajnu lokaciju!
Tanjug/AP

Kruna koju će kralj Čarls III nositi na krunisanju iduće godine preneta je uz naoružanu stražu iz Londonskog tornja na tajnu lokaciju, gde će kraljev draguljar Mark Eplbi da je sredi i prilagodi glavi kralja, budući da mu je ona mala, pišu britanski mediji. Kako otkrivaju, kruna je preneta pod okriljem mraka u tajnoj operaciji koja je ocenjena kao visokorizična.

Narednih šest meseci kraljev draguljar će, kako se veruje, morati da napravi proširenje krune optočene dijamantima kako bi savršeno pristajala glavi novog kralja prilikom njegovog krunisanja 6. maja u Vestminsterskoj opatiji.      

Kruna Svetog Edvarda

Kralj Čarls III nosiće krunu Svetog Edvarda koja je napravljena 1661. za Karla II kao zamena za srednjovekovnu krunu koja je pretopljena 1649. Smatralo se da orginalna kruna datira iz 11. veka i da je napravljenja za Edvarda Ispovednika poslednjeg anglosaksonskog kralja Engleske. Nova kruna koju je tada za Karla napravio kraljevski zlatar Robert Vajner nije tačna replika srednjovekovne krune engleskih vladara. Otad do danas desetak puta je prepravljanja i rastuirana.

Osnova današnje krune čini ona koja je napravljena za kraljicu Viktoriju 1838. Izradio je Rundel Bridž 1838. koristeći stare i nove dragulje, grimiznu kapu od somota sa hermelinom i postavom od bele svile.

Ukrašena je sa 1.363 brušenih brilijanata, 1.273 roze i 147 brušenih dijamanata, 277 bisera, 17 safira i 11 crnih brilijanata. Okvir je od čvrstog zlata optočen draguljima, ima četiri krsta koja simbolišu četiri strane sveta i četiri cveta ljiljana. Smatra se za relikviju i koristi se isključivo za krunisanje.  

Sporna kruna za Kamilu 

Bakingemska palata odbila je da otkrije da li će i koju krunu nositi kraljica supruga Kamila. Britanski mediji spekulišu da bi ona mogla da ponese krunu kraljice Elizabete II na kojoj se nalazi kontroverzni dijamat Koh i Nor, poznat i kao "prokleti dijamant", zbog istorije koja ga prati.

Pronađen je u rudnicima u oblasti Guntur u današnjoj indijskoj državi Andra Pradeš i sudbina dijamanta pratila je promenljivu sudbinu brojnih indijskih dinastija i kraljeva. Dijamant od 105 karata je 1739. došao u posed persijskog cara i osvajača Nader Šaha koji je uzviknuo "Koh-i-noor!" (planina svetlosti) kad ga je ugledao i ovojin cetkovic i sloboda micalovic upoznavanje otad nosi to ime. 

Legenda kaže da je nesreća pratila svakoga u čije ruke je taj dijamant dospeo. Mnogi Indijci i danas veruju da su im dragulj oteli Britanci, dok oni tvrde da su dijamant dobili na poklon od Istočnoindijske kompanije kojoj je dragulj poklonio bivši vladar Pendžaba.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)