Zanimljivosti

ZNA SE KO ĆE NASLEDITI KRALJIČINU KRUNU OD 900.000 EVRA! Jedna žena je prava srećnica, a nije Kejt Midlton!

Dijadema od zlata i srebra bogato ukrašena dijamantima, biserima i brilijantima, ima veoma važnu istorijsku ulogu u kraljevskoj porodici.

05.10.2022 16:01

ZNA SE KO ĆE NASLEDITI KRALJIČINU KRUNU OD 900.000 EVRA! Jedna žena je prava srećnica, a nije Kejt Midlton!
Foto: Tanjug/AP

Nakon smrti britanske kraljice Elizabete II, koja je preminula 8. septembra, iza nje je ostao kraljevski nakin vredan više miliona evra. Posebno instrigantna je kruna koja je 1820. izrađena u čuvenoj draguljarnici "Randel i bridž", specijalno za tadašnjeg kralja Džordža IV. U pitanju je zlatno-srebrna dijadema visine 7,5 centimetara ukrašena draguljima, koju je kralj Džordž nosio preko svoje somotske kape na krunisanju u Vestminsterskoj opatiji.

Kralj je u to vreme dijademu platio 8.216 funti, odnosno oko 9.410 evra, čemu treba dodati i iznos za godišnji najam dijamanata u visini od današnjih 900 evra. U međuvremenu dijadema je dopunjena novim draguljima i ima posebnu ulogu u britanskoj kraljevskoj porodici. 

Kruna sa novčanica i markica

Kruna kralja Džordža IV danas vredi nešto više od 923.200 evra. Na vrednoj dijademi nalaze se 4 malteška krsta i ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku, kao i ruže, detelina i čičak. Na nju je ugrađeno 1.333 dijamanta, dok je u centru prednjeg krsta postavljen veoma redak i skupocen bledožuti brilijant. Duž osnove su biseri. Prvobitno je na gornjoj ivici bilo 86 bisera, a na donjoj 94 njih, ali je to promenjeno 1902. godine, pa se sada na gornjoj ivici nalazi 81, a na donjoj 88 bisera. 

Kruna je veoma važna za Britaniju i nalazi se na slikama kraljice na novčanicama i poštanskim markama. Kraljica Elizabeta nosila je ovu luksuznu dijademu na krunisanju 1953. godine, kao i prilikom otvaranja rada parlamenta. 

Ko će je nositi?

Iako je kruna kralja Džordža IV veoma važan deo istorije i tradicije, uglavnom je rezervisana za ženske članove britanske kraljevske porodice. Nakon smrti karaljice Elizabete II sada će je nositi Kamila, supruga kralja Čarlsa III. A tek kad jednog dana princ Vilijam preuzme britanski presto, taj vredan i luksuzan komad nakita zasijaće na glavi njegove žene, Kejt Midlton. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)