Zanimljivosti

Nove informacije o UZROKU SMRTI KRALJICE ELIZABETE UZDRMALE SVET! Kraljevski stručnjak tvrdi: Slomio ju je jedan događaj!

Iako se verovalo da je kraljica umrla usled starosti i iscrpljenosti zbog lošeg zdravstvenog stanja, biografkinja britanske kraljevske porodice tvrdi da je po pitanju emotivan slom.

bySrećna republika

24.09.2022 16:01

Nove informacije o UZROKU SMRTI KRALJICE ELIZABETE UZDRMALE SVET! Kraljevski stručnjak tvrdi: Slomio ju je jedan događaj!
Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini 8. septembra 2022, a budući da je mesecima pre odlaska na večni počinak ona počela da se povlači iz javnog života, te da otkazuje nastupe na događajima koje ranije nije propuštala ni za šta na svetu, svima je bilo lako da zaključe da je umrla od starosti i iscrpljenosti usled mnogobrojnih zdravstvenih problema

Međutim, mediji, kao ni mnogobrojni izvori iz Bakingemske palate, čak ni dve nedelje nakon njenog odlaska ne prestaju da se bave njenim, ali i životom čitave kraljevske porodice, tvrdeći da se iza njene smrti ipak kriju neki drugi razlozi. 

Naime, Kejti Nikol, autorka knjige "Novi kraljevići: Zaostavština kraljice Elizabete i budućnost krune", koja se smatra izuzetnim ekspertom za jednu od najmoćnijih familija na svetu, tvrdi da je monarhinja s nadužnim stažom u istoriji Ostrva preminula usled slomljenog srca. Nikolova je gostovala u emesiji "Zabava večeras" i u njoj iznela detalje o tome kako se kraljica neobično ponašala poslednjih meseci života, pre svega zbog emotivnih problema. 

- Kraljica više nije bila ona stara nakon što je prošle godine preminuo njen voljeni suprug, princ Filip. Mislim da je na kraju zaista umrla od slomljenog srca. Princ Filip je, kako je sama govorila, bio njena snaga i njen razlog za opstanak. Podržavao ju je u svemu što je radila u životu - istakla je Nikolova. 

 

Ranije ove nedelje otkriveno je da je kraljičino poslednje počivalište obeleženo jednostavnom pločom koja je ponovo spaja u večnost sa njenim obožavanim mužem i roditeljima.

Ona je, podsetimo, pokopana u ponedeljak uveče na dirljivoj privatnoj ceremoniji u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI, koja je deo kapele Svetog Đorđa u zamku Vindzor. Na tom mestu su na nadgrobnoj ploči ranije bila ispisana zlatnim slovima imena kraljičinih roditelja i to na crnom belgijskom mermeru. Bakingemska palata je otkrila da je preko noći postavljena nova ploča sa imenima pokojne monarhinje, njenog muža i roditelja, kao i datumima njihovog rođenja i smrti.

Redom stoji: Džordž VI 1895-1952, Elizabeta 1900-2002, Elizabeta II 1926-2022, Filip 1921-2021. Između dva para nalazi se jedna metalna zvezda, oznaka Ordena podvezice, najstarijeg i najplemenitijeg viteškog reda u zemlji. Svo četvoro pokojnika bili su članovi reda i kapela Svetog Đorđa, u kojoj se nalazi spomen-kapela, je njihov duhovni dom.

Skromni kameni deo, koji se može videti kroz metalnu kapiju unutar kapele Svetog Đorđa, takođe sadrži pepeo sestre pokojnog monarha, Margarete.

Javnost će moći da vidi kraljičino poslednje počivalište od sledeće nedelje, ali će morati da plati za tu privilegiju. Kapela, koja je trenutno zatvorena za vreme kraljevske žalosti, biće ponovo otvorena za posetioce u četvrtak 29. septembra u okviru opšteg obilaska zamka Vindzor, koji košta do 28,50 funti (oko 32 evra) za odrasle i 15,50 funti (17,5 evra) za decu. Zamak je otvoren samo pet dana u nedelji, od četvrtka do ponedeljka, ali kapela Svetog Đorđa zatvorena za javnost nedeljom zbog redovnog održavanja. 

Kraljevska porodica ne zadržava nikakav profit od prodaje tih ulaznica. Prihod ostvaren od prijema i drugih komercijalnih aktivnosti koristi se za održavanje Kraljevske kolekcije, jedne od najvećih i najvažnijih umetničkih kolekcija na svetu i jedne od poslednjih velikih evropskih kraljevskih kolekcija koja je ostala netaknuta.

Inače, nova knjiga Kejti Nikol otkriva i da je kraljica ostala jako "povređena i iscrpljena" nakon odluke njenog voljenog unuka Harija i njegove supruge Megan Markl da se povuku i presele se u SAD. Autorka navodi da je izvor blizak Njenom pokojnom Visočanstvu tvrdio da ona nije volela ni da razmišlja o odluci vojvode i vojvotkinje od Saseksa da napuste porodicu "jer ju je to mnogo bolelo".

Deo iz knjige, koji je objavljen u Veniti feru, otkriva da je kraljica takođe bila razočarana kada se Hari i Megan nisu vratili u Britaniju u avgustu sa Arčijem i Lilibet, gde je ona okupila sve svoje unuke i praunuke.

- Kraljica je bila veoma povređena i rekla mi je: "Ne znam, nije me briga i ne želim više da razmišljam o tome". Njenom pokojnom Visočanstvu je bilo žao što je potez Saseksovih značio da ona nije imala priliku da vidi Arčija i Lilibet onoliko koliko bi želela - otkrio je Nikolin izvor govoreći o deci princa Harija i Megan Markl. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)