Zanimljivosti

SKANDAL ZA SKANDALOM: Kakva je to tajna veza saudijskog princa Salmana i Megan Markl? Britanci besni: Nosiš krvave dijamante! (FOTO)

Bivša američka glumica ne prestaje da intrigira javnost, a poslednji šok je otkriće iz nove knjige Valentajna Loua u kojoj on tvrdi da je vojvotkinja od Saseksa znala mnogo o pozadini poklona dobijenog od saudijskog prestolonaslednika, ali da je to ipak ignorisala.

03.10.2022 12:04

SKANDAL ZA SKANDALOM: Kakva je to tajna veza saudijskog princa Salmana i Megan Markl? Britanci besni: Nosiš krvave dijamante! (FOTO)
Foto: Tanjug/AP

Knjige o britanskoj kraljevskoj porodici oduvek su privlačile veliku pažnju svetske javnosti, a među poslednjima u nizu je delo Valentajna Loua koja obelodanjuje mnogobrojne intrige unutar jedne od najmoćnijih familija na planeti, a među kojima su na prvom mestu “krvave minđuše” vojvotkinje od Saseksa Megan Markl. "Problematična" Amerikanka je taj komad nakita nosila mnogo puta, iako je znala, tvrdi Lou, kakvo je njihovo poreklo i kakva ih je priča pratila. 

Naime, princ Hari i Megan su u oktobru 2018. godine, tokom jednog od svojih putovanja dok su još bili zvanični članovi kraljevske porodice, proveli 2 dana na Fidžiju. Vojvotkinja od Saseksa nosila je tom prilikom sporne minđušte i to svega 3 nedelje nakon brutalnog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, za čiju su smrt kasnije optuženi ljudi saudijskog prestolonaslednika, princa Muhameda bin Salmana. Američko pravosuđe je u međuvremenu utvrdilo da je njegovo ubistvo lično odobrio baš princ od koga je, slučajno ili namerno, Marklova dobila sporne minđuše. One su bile Salmanov poklon vojvotkinji povodom njenog venčanja s princem Harijem. 


Neposredno posle venčanja niko nije imao uvid u to šta su mladi kraljevići dobili od poklona, međutim, nakon što je 2. oktobra 2018. novinar Kašogi ubijen, dijamanti iz Saudijske Arabije su i te kako postali glavna tema u medijima širom sveta. U to vreme se nije znalo da su oni prinčev poklon vojvotkinji.

Kensingtonska palata  se u to vreme pravdala činjenicom da su “krvave dijamantske minđuše” pozamljen deo nakita, ali su odbili da kažu od koga. Ideja da bi Megan na jednoj državnoj prilici svesno nosila minđuše koje joj je poklonio državnik čije su ruke umazane krvlju bila je zapanjujuća, pogotovo imajući u vidu njeno zalaganje za prava žena u Saudijskoj Arabiji. Zato se tada ta mogućnost i nije uzela u obzir.

Megan je sporne minđuše nosila i 3 nedelje nakon Fidžija, na proslavi 70. rođendana tadašnjeg princa Čarlsa u Bakingemskoj palati 14. novembra.

Inače, pokloni stranih državnika, među kojima je i prestolonaslednik Saudijske Arabije, smatrani su vlasništvom Kraljice Elizabete II, iako ih je dobila Megan. Palata pak tada nije želela da potvrdi da li je “krvave dijamante” kraljica pozajmila Marklovoj, da bi kasnije bilo saopšteno da su minđuše pozajmljene iz zlatare Šopard. Prava istina izbila je na videlo tek 2 godine kasnije, tačnije 2020. 

Princu Hariju je tek tada predočena istorija minđuša, a izvor tvrdi da je on delovao krajnje šokirano pošto je saznao detalje o “krvavim dijamantima”. Celu priču preneo je The Sun, koji je od palate zatražio odgovore na pitanje zašto nije reagovano na vreme.

- Svi smo se plašili reakcije vojvode, a pogotovo vojvotkinje od Saseksa. Ona je te nedelje otpustila dvojicu asistenata, a i njen 3. asistent bio je na ivici živaca. U palati je vladao strah i niko se nije usuđivao da probleme i svoj položaj na dvoru dodatno koplikuje i izlaže riziku saopštenjem takvih tvrdnji - rekao je dobro obavešteni izvor sa dvora za San.

Advokati američke glumice tvrdili su da ona nije imala pojma o umešanosti princa Muhameda u Kašogijevo ubistvo. Ipak, Valentajn Lou je u knjizi izneo tvrdnju da Megan možda nije znala pozadinu “krvavih minđuša” kada ih je nosila prvi put, ali da je svakog narednog i te kako bila u toku sa tim Vojvotkinja od Saseksa je pak negirala sve tvrdnje i optužila asistente da su pokrenuli "sračunatu klevetničku kampanju" protiv nje.

Vrednost spornih dijamantskih minđuša se procenjuje na vrtoglavih 600.000 evra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)