Zanimljivosti

KREĆE BITKA ZA KRALJIČINE DRAGULJE! Evo šta je Elizabeta II ostavila iza sebe, KRUNA VREDNA KAO TRI RATNA BRODA! (FOTO)

Kraljica Elizabeta II će na večni počinak biti ispraćena sa samo dva diskretna komada nakita, a evo kakvo impozantno bogatstvo iza sebe ostavlja.

15.09.2022 15:00

KREĆE BITKA ZA KRALJIČINE DRAGULJE! Evo šta je Elizabeta II ostavila iza sebe, KRUNA VREDNA KAO TRI RATNA BRODA! (FOTO)
Tanjug/AP

Britanska kraljica Elizabeta II je u svom posedu imala impozantan nakit koji vredi čitavo bogatstvo, a on se uglavnom nasleđivao od prethodnika i po tituli. Najduža vladarka u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva je tako iza sebe ostavila čitavu kolekciju nakita, kruna, dragulja i ukrasa, uključujući i predmete koji su izrađeni od najvećeg dijamanta ikada nađenog. Međutim, ona će na večni počinak otići noseći dva komada običnog nakita - zlatnu velšku burmu i biserne minđuše, a evo koji se komadi smatraju najvrednijim i oko kojih će, uprkos strogih pravila nasleđivanja u porodici, da se lome koplja kada je u pitanju dobijanje prava na korišćenje dragocenosti.     

Irska tijara

Davne 1893. godine prikljupljena je ogromna suma para, čak 5.760 dolara, kako bi tadašnjoj kraljici Mariji devojke s dvora kupile svadbeni poklon. Ostatak novca dat je udovicama i siročadima muškaraca koji su poginuli u brodu "HMS Viktorija". Kraljica Elizabeta ju je nazvala "bakina tijara", a procenjuje se da danas vredi desetostruko više nego u vreme kada je izrađena. 

Krune i kugla

Kruna Svetog Edvarda napravljena je 1661. godine za krunisanje kralja Čarlsa 2. i obnovu monarhije i upravo njome će biti krunisan i kralj Čarls III. U to vreme je koštala koliko i tri ratna broda, što je za taj period bila impozantna suma. A i danas je.  

Suverena kugla koja predstavlja Hristov autoritet na Zemlji, prekrivena je sa 365 dijamanata, 18 rubina, devet smaragda i devet safira.

Imperijalna državna kruna sadrži dragulje iz krune Čarlsa 2. iz 1661. godine koje su prepravljene za Džordža i Viktoriju, kao i za njenog oca. 

Orglica i minđuše Kraljice Viktorije 

Kraljica je tu zadivljujuću dijamantsku ogrlicu od 160 karata, kao i minđuše, nosila na svom krunisanju 1953. godine. Pripadali su njenoj prabaki, kraljici Viktoriji, koja ih je zaveštala Kruni nakon svoje smrti 1901. 

 

Delhi Durbar ogrlica

Ovu ogrlicu napravili su draguljari iz Indije za suprugu kralja Džordža 5. Meri. To se dogodilo 1981. Kraljica je Dajani poklonila tu art-deko ogrlicu od smaragda koja je i postala prepoznatljiva širom sveta jer ju je Ledi Di pretvorila u traku za kosu.

Grevil minđuše sa kruškom

Bogata udovica Margaret Grevil ostavila je svoj nakit Kraljici majci, uključujući predivne minđuše napravljene 1938. godine od Kartiera. Nosile su ih i princeza Dajana i njena svekrva. 

Minđuše kraljice VIktorije

Dva savršeno briljantna brušena dijamanta nosila je kraljica Viktorija na svom portretu 1837. godine, kada je imala 54 godine. Kraljica Elizabeta II ih je nasledila od kraljice Marije i nosila ih je često tokom života.

Kulinanov broš

Nakit od najvećeg dijamanta na svetu kraljici je poklonila Južna Afrika 1907. godine i to je navredniji komad nakita koji je Elizabeta II posedovala. Nosila ga je u posebnim prilikama, poput dijamantskog jubileja 2012. godine u Bakingemskoj palati.

Princ Albertov broš od safira

Dan pre njihovog venčanja, 1840. godine, Albert je kraljici Viktoriji poklonio veličanstveni broš sačinjen od duguljastog safira, okruženog sa 12 okruglih dijamanata. Nakon njene smrti rečeno je da će ga nositi sve buduće kraljice, među kojima i Elizabeta II. 

 

 

Kembridžska ljubavni čvor tijara

Ovu dijamantsku i bisernu tijaru kraljica Meri je ostavila kraljici Elizabeti II. Ona ju je 1981. godine poklonila Dajani kada se udala za Čarlsa, a princ Vilijam ju je poklonio supruzi Kejt Midlton koja ju je nosila sa bisernim minđušama poput Ledi Di.

Državna dijadema Kralja Džordža 4.

Kralj je lično za svoje krunisanje dizajnirao ovu dijademu optočenu dijamantima. Kraljica Viktorija ju je nosila na krunisanju i narednih 30 godina. Elizabeta II ju je, s druge strane, nosila na državno otvaranje parlamenta. Sa njom je pozirala i za fotografiju koja se našla na poštanskim markicama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)