Zanimljivosti

KAKAV UDARAC ZA ČARLSOVU KAMILU! Donesena neverovatna odluka, ključna stvar biće joj ZABRANJENA NA MUŽEVLJEVOM KRUNISANJU!

Na krunisanju novog kralja britanske monarhije, Čarlsa III, njegova supruga Kamila Parker neće moći da nosi krunu koju bi trebalo, navodno zbog kontroverznog dijamanta, ali čitaoci to vide na malo drugačiji način.

14.10.2022 10:27

KAKAV UDARAC ZA ČARLSOVU KAMILU! Donesena neverovatna odluka, ključna stvar biće joj ZABRANJENA NA MUŽEVLJEVOM KRUNISANJU!
Tanjug/AP

Britanska nacija u iščekivanju je krunisanja novog kralja monahije i moderne Britanije, kako su neki mediji naveli, te su sve oči sveta već uveliko uprte u buduću kraljicu suprugu, dosad vojvotkinju od Kornvela, Kamilu Parker. Međutim, iako godinama strpljivo čeka da dobije svoj status na Dvoru, čini se da će i na krunisanju morati da ispoštuje neki protokol, to jest da se povinuje odlukama koje se donose u skladu s tradicijom i pravilima na koja ne može da utiče čak ni njen suprug. Naime, na svečanosti povodom zvaničnog preuzimanja trona, koje je zakazano za 6. maj sledeće godine, dovodi se u pitanje njeno nošenje krune Krajice Majke na kojoj se nalazi poseban dijamant s veoma misterioznim poreklom.

Reč je o dijamantu Koh i Nor od 105 karata koji je pripadao kraljici Elizabeti II, a na koji su dugo pravo polagale Indija, ali i druge nacije. Kada je bilo u razmatranju krunisanje kralja Čarlsa III pre nekoliko godina i pretpostavka da će on uskoro preuzeti tron, mnogi su smatrali da će Kamila nositi pomenuti dragulj na ceremoniji. Međutim, sada navodno postoji napetost zbog takve mogućnosti da supruga kraljica supruga bude krunisana s tom krunom zbog spora koji se vodi oko vlasništva nad njim. Postoje opcije da se veliki dijamant ukloni sa krune jer se čuva u posebnom platinastom nosaču ili da Kamila ponese neku jednostavniju krunicu. 

Koh i Nor je jedan od najvećih brušenih dijamanata na svetu, a kraljici Viktoriji ga je poklonio Dulep Sing, poslednji car Sika. Međutim, mnogi dovode u pitanje tu verziju priče i tvrde kako to nije bio poklon i da na njega polaže pravo Indija i još nekoliko zemalja u regionu. Izvor za britanske medije napominje kako je kralj osetljiv na to pitanje, kao i njegovi savetnici, budući da je po sredi političko pitanje koje se odnosi na kolonijalnu prošlost Ujedinjenog Kraljevstva i odnos te zemlje, ne samo sa Indijom već i Pakistanom, Iranom i Avganistanom. Sve one tvrde da polažu pravo na vlasništvo nad draguljem i kroz istoriju su više puta zahtevale njegovo vraćanje.

Međutim, sa Dvora niko nije komentarisao te navode. 

Inače, u vezi s Kamilinim "nastupom" nije sporan samo dijamant, već i čitava kruna koja sadrži čak 2.800 dijamanata, a napravljena je za pokojnu Kraljicu Majku. Tom prilikom su korišćeni dragulji iz kraljevskog kruga kraljice Viktorije. Ne zna se pravo poreklo dijamanata, međutim, postoje navodi da je London većinu njih kupio 1949. godine, ali nema mnogo podataka o tim transakcijama. 

Što se tiče Koh i Nora, on je prema zvaničnoj verziji Kraljevstva poklonjen kraljici Viktoriji davne 1855. godine. Nakon njene smrti 1901. godine dragulj je postavljen na krunu supruge Edvarda VII pre nego što je ona preneta na onu u vlasništbu kraljice Marije. Već 1937. godine dijamant je stavljen na krunu Kraljice Majke za njeno krunisanje, podseća britanski thesun.so.uk.

Dragulj se trenutno nalazi u Kući dragulja u Londonu, pre svega zbog činjenice što je palata potvrdila da će krunisanje kralja Čarlsa III biti održano 6. maja sledeće godine. Krunisanje Njegovog veličanstva održaće se 70 godina nakon ceremonije njegove majke 1953. godine. Kamila će biti krunisana zajedno sa suprugom, baš poput Kraljice Majke koju je krunisao kralj Džordž VI 1937. godine, a da li će nositi spornu krunu, ostaje da se vidi. 

Inače, Britanci su čitav spor u vezi s draguljem shvatili kao novi udarac na Kamilu koja u suštini, kako tvrde oni, nikada u potpunosti nije prihvaćena kao član kraljevske porodice. 

- Nikada joj neće oprostiti što je bila ljubavnica - navela je većina čitala Sana, aludirajući na činjenicu da bi, da je još živa, Ledi Di sigurno nosila pomenutu krunu, bez obzira na to koliko je poreklo dijamanta s nje sporno.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)