Zanimljivosti

POZNATI GLUMAC RAZOTKRIO POREKLO KRALJA ČARLSA: U srodstvu je s jednim od najsurovijih vladara u istoriji, Britanci u šoku!

Luk Evans, poznati britanski glumac, otkrio je u emisiji Džonatana Rosa šta mu je novi kralj Britanije sam priznao 2014. godine i time je iznenadio svoje sunarodnike.

07.11.2022 15:00

POZNATI GLUMAC RAZOTKRIO POREKLO KRALJA ČARLSA: U srodstvu je s jednim od najsurovijih vladara u istoriji, Britanci u šoku!
Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls III koji je nasledio presto Ujedinjenog Kraljevstva posle smrti svoje majke, kraljice Elizabete II, zapravo je 16. praunuk Vlada Drakule.

Tu fascinantnu tvrdnju izneo je poznati glumac Luk Evans koji je tumačio poslednju verziju priče o najpoznatijem vampiru na svetu i to 2014. godine. Reč je o ostvarenju po imenu “Dracula untold” (Drakula, neispričana verzija). U šou-emisiji kod Džonatana Rosa, Luk je rekao da mu je kralj Čarls III sam to potvrdio i to uoči snimanja filma o Drakuli kada je i upoznao tada prestolonaslednika. 

- Prilikom upoznavanja sa budućim vladarem Engleske bio sam izuzetno nervozan. Imao sam veliku tremu, a on me je pitao na čemu trenutno radim. Rekao sam da je u toku snimanje poslednje verzije Drakule, u kome ja tumačim glavnu ulogu Vlada. Čarls mi je na to odgovorio da je to zaista smešno pošto je on u srodstvu sa Vladom, koji mu je daleki predak - potvrdio je Evans u emisiji, a preneo Metro nakon čega su usledile salve komentara britanskih građana. 

Oni su najpre ostali zatečeni informacijom da je Evans izneo takvu informaciju o kralju, kao i činjenicom da je njihov kralj u srodstvu sa jednim od vladara koji se smatra najsurovijim na svetu. 

Ubrzo su britanski portali objasnili da srodstvo kralja engleske sa Vladom Cepešom ide preko njegove prabake, kraljice Meri (1867. - 1953.), supruge Džordža V. Kraljica Elizabeta II je dakle ta čiji koreni vuku u Transilvaniju. Sam Čarls III to nije krio, čak je i isticao kako mu je Transilvanija u krvi, ali nije navodio da ima veze sa Cepešem. 

Inače, Čarls je posle kraljičine smrti, osim krune, nasledio palate i rezidencije širom Ujedinjenog Kraljevstva, ali i istorijska zdanja u Transilvaniji. S druge strane, on će, kako je najavljeno, neka imanja i palate morati da napusti i ustupi ih starijem sinu i nasledniku, princu Vilijamu.  

Klarens Haus u Londonu bila je službena prinčeva adresa od 2003. godine, ali novi kralj će se sada preseliti 400 metara dalje u Bakingemsku palatu. Preuzeće i dvorac Vindzor, palatu Holirudhause, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj, kao i dvorac Hilsborou, službenu rezidenciju u Severnoj Irskoj.

Čarls nasleđuje i dvorac Balmoral u Škotskoj, gde kraljevska porodica provodi letnje mesece, kao i Sandrigem, u grofoviji Norfolk na istoku Engleske, gde je kraljica volela da boravi tokom Božića. Budući da je daleki potomak vlaškog kneza Vlada III Drakule, tačnije Vlada Cepeša, Čarls III u Transilvaniji je 2006. godine o sopstvenom trošku kupio zdanja iz 18. veka u selu Zalanpatak i pretvorio ga u luksuzne pansione.

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, Wikipedia

Kralj Čarls III, Vlad Cepeš i Luk Evans  

Čarls je tragom saznanja o svom poreklu, prvi put posetio Transilvaniju 1998. i najpre kupio mali pansion. Kuća kojom sada raspolaže ima pet spavaćih soba i nekoliko kupatila, a okružuju je 37 hektara netaknute prirode, koju naseljavaju samo vukovi, risovi i nekoliko mrkih medveda. 

Sledeće godine stiže najnovija verzija o Vladu Drakuli koga će tumačiti glumac Nikolas Kejdž.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)