Zanimljivosti

LEKARI PROGOVORILI O ČARLSOVIM OTEČENIM PRSTIMA! "Kobasice" su glavna tema svetskih medija

Mnogi se već danima bave spekulacijama o tome da li je novi britanski monarh bolestan ili ne, pa je lekar Dejvid Rajner dao pojašnjenje njegovog neobičnog stanja.

01.11.2022 16:01

LEKARI PROGOVORILI O ČARLSOVIM OTEČENIM PRSTIMA! "Kobasice" su glavna tema svetskih medija
Foto: Tanjug/AP

Kao najstariji sin sada pokojne britanske kraljice Elizabete II i naslednik trona Ujedinjenog Kraljevstva, kralj Čarls III oduvek je bio pod budnim okom javnosti. Međutim, sada, nakon njene smrti i trenutka kada je on postao monarh, više nego ikad se prati svaki njegov korak.

U nizu poslednjih dešavanja o njemu, mediji su pisali o prodaji dela kraljevskih konja, a sada je ponovo u fokusu njegovo zdravlje. Naime, o crvenim i natečenim prstima britanskog kralja već smo pisali, a kako se čini, sada su lekari definitivno odogvorili na tu veliku enigmu. 

Slike na kojima se vide crveni i otečeni prsti kralja Čarlsa, ili kako ih britanski mediji zovu "prsti kobasice", obišle su svet, a tokom jedne posete Australiji 2012. čak se i sam, tada princ, našalio na račun svojih šaka. Mnogi su se, ipak, pitali ima li razloga za brigu

Objašnjenje takvog stanja dali su pojedini lekari na Tiktoku, a koje je preneo američki Hafington post, posebno ističući mišljenje dr Dejvida Rajnera. On smatra da za oticanje prstiju kralja Čarlsa III verovatno postoji biološki razlog, objašnjavajući tu situaciju dinamikom prenosa kiseonika do određenih ćelija.

@drdavidreiner Medical analysis on King Charles’ big fingers✋ #medical #kingcharlesiii #bigfingers @Steady Freddy ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

- Krvni sudovi koji prenose kiseonik kroz telo puni su crvenih krvnih zrnaca i tečnosti, a u ovom slučaju očigledno postoje pritisci unutar krvnih sudova kroz koje je onda onemogućen protok tečnosti. Javlja se tzv. onktonska sila koja tu tečnost još povlači nazad u krvne sudove. Kod većine ljudi koji imaju problem s oticanjem određenih delova tela, nakupljena tečnost se vraća u srce preko limfnog sistema - objasnio je Rajner u objavi. 

On smatra da je uzrok kraljevih otečenih ruku problem s limfnim sistemom, te da se tečnost zaglavljuje izvan krvnih sudova što i izaziva ekstremno oticanje prstiju.

Iako, kako se navodi, uzrok neobičnog stanja može da bude i čitav niz drugih razloga.

Društvenim mrežama se ta vest proširila, kao i fotografije otečenog britanskog kralja, a mnogi lekari navode mišljenja slična onoj koju je dao dr Rajner. Isključivši artritis kao mogući razlog velikih i otečenih prstiju poznatih kao "kobasice", oni su se osvrnuli na to da je u pitanju stanje poznato kao edem, odnosno zadržavanje tečnosti, koje se često dešava u predelu nogu, ali i u rukama.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)