Zanimljivosti

MISTERIJA PRSTENA KRALJA ČARLSA III! Ne skida ga već 50 godina s malog prsta leve ruke!

Upečatljiv komad nakita novi kralj Engleske nosi od sedamdesetih godina 20. veka, a ima ugraviran grb princa od Velsa.

bySrećna republika

22.10.2022 16:01

MISTERIJA PRSTENA KRALJA ČARLSA III! Ne skida ga već 50 godina s malog prsta leve ruke!
Tanjug/AP

Šta povezuje novog kralja Engleske Čarlsa III sa kultnim serijskim likom, mafijaškim bosom Tonijem Sopranom i holivudskom legendom Al Paćinovim u ulozi vođe zloglasne gangsterske organizacije u kultnom ostvarenju "Lice s ožiljkom"? Odgovor je lak - njihov izbor modnog aksesoara. Konkretno, reč je o upečatljivom prstenu koji su sva trojica pomenutih likova nosili, to jest u slučaju kralja Čarlsa III i dalje nose, na njihovom malom prstu.

Dok je pokojna kraljica Elizabeta II bila prepoznatljiva po neverovatnim broševima, a supruga princa Vilijama Kejt Midlton po elegantnim minđušama, pojedini muški članovi britanske kraljevske porodice takođe su pokazali kako i oni umeju da nose modne dodatke.

Kolokvijalno poznat kao mali prsten jer se nosi na malom prstu (engl. Pinky ring, što u bukvalnom prevodu znači ružičasti prsten), Čarls ne skida već pet decenija. Upečatljivog dezena i veličine, mnogima je taj komad nakita poznat i kao prsten s pečatom. Međutim, stručnjaci tvrde da on ipak nije samo povezan sa stilom. Postoji čitava istorija koja se krije iza tog estetskog dodatka, a koja naslednika kraljice Elizabete II zapravo povezuje sa njegovim ocem, dedom, pa i svim ostalim precima.

 

 

"Ružičasti prstenovi" svoje ime dobijaju od neformalnog naziva za mali prst na obe ruke. Izraz pinki zapravo potiče iz holandskog jezika, gde reč roze doslovno znači "mali prst". Ta nomenklatura se proširila na Nemačku, a odatle je vremenom usvojena u Velikoj Britaniji, ali i šire.

Kako je 18. vek ustupio mesto viktorijanskom dobu, nošenje prstenja na malom prstu postalo je uobičajeno kod muških pripadnika engleske aristokratije. Bilo je uobičajeno da muškarci nose svoj porodični grb na malom prstu leve ruke. Pečatni prstenovi su prikazivali plemenito porodično nasleđe gospodina i tretirani su kao važna baština. Otprilike u isto vreme, u Engleskoj je počela da se popularizuje nemačka tradicija da muškarci nose burmu na levom malom prstu. Ironično, taj trend su usvojili i oženjeni muškarci i oni koji nisu želeli da se venčaju. U oba slučaja, ako je muškarac nosio prsten on je "govorio" svetu da nije u potrazi za potencijalnom nevestom.

Što se tiče Čarlsa, na njegovom malom prstenu nalazi se grb princa od Velsa - titule koju je on nedavno, tačnije nakon smrti kraljice majke početkom septembra, preneo na starijeg sina, princa Vilijama.

 

 

Inače, nošenje prstena sa pečatom na malom prstu počelo je davno od kraljice Viktorije, koja se protivila rodnim konvencijama i često ga je i sama nosila. Princ Filip je nosio pečatni prsten svog oca, princa Endrua od Grčke i Danske, tako da je to tradicija koju je Čarls nastavio.

Kompanija za luksuzni nakit, Stiven Stoun, objašnjava o čemu je zapravo reč. 

 - Značenje prstena sa pečatima povezano je sa simboličnim porodičnim nasleđem. Prvobitno kreiran i korišćen za obeležavanje dokumenata, lice prstena koje obično nosi porodični grb bilo bi utisnuto u vrući vosak - rečeno je iz čuvene kompanije i dodato da je opšte poznato da kralj Čarls III poseduje i nosi taj isti prsten s pečatom od 1970-ih.

Veruje se da je prsten verovatno napravljen od velškog zlata, po kraljevskoj tradiciji, i da ima težinu od oko. 20g. Danas se prstenje sa pečatima obično nosi kao nasledstvo, koje se prenosi kroz generacije.
BONUS VIDEO: 

Komentari. (0)