Zanimljivosti

KRALJ ČARLS III TEŠKO BOLESTAN? Novi šok u Britaniji: Šta mu je se dešava sa šakama, jezive fotografije obilaze svet! (FOTO)

Britanski mediji u strahu se da je njihov novi sedamdesettrogodišnji monarh lošeg zdravstvenog stanja jer su mu šake i prsti enormno uvećani.

bySrećna republika

24.09.2022 13:00

KRALJ ČARLS III TEŠKO BOLESTAN? Novi šok u Britaniji: Šta mu je se dešava sa šakama, jezive fotografije obilaze svet! (FOTO)
Tanjug/AP

Novopostavljeni britanski kralj, Čarls III, koji je preuzeo presto Ujedinjenog Kraljevstva nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II 8. septembra, pati od teške bolesti, strahuju britanski mediji

Oni su se, odmah po krunisanju novog monarha, koji će u novembru napuniti 73 godine, čime je bio naslednik krune s najdužim stažom čekanja na tron, pozabavili njegovim enormno otečenim šakama, koje, kako se čini, u poslednje vreme postaju još dramatičnije naduvene. To je postalo očigledno tokom mnogobrojnih ceremonija ispraćaja Elizabete II na večni počinik, tokom kojih je Čarls uglavnom nosio rukavice, ali je bilo trenutaka i kada je otkrio izgled svojih ruku. 

Mnogobrojnim kamerama i fotoreporterima nije trebalo mnogo da uslikaju ruke novog kralja, nakon čega su mediji istakli da one izgledaju više nego strašno. 

 

Spekulacije o prstima 73-godišnjeg člana kraljevske porodice rasplamsale su se još 2021. godine, kada je obelodanjena njegova fotografija sa jednog druženja s fanovima u baru u južnom Londonu. Tada je sa suprugom Kamilom za fotoreportere pozirao sipajući pivo u kriglu, pa su u prvi plan došle njegove ogromne ruke. Na Tviteru su se u trenu rasplamsale teorije o tome šta se s tadašnjim princom, a sadašnjim kraljem dešava, pa je jedan obožavalac je napisao: "Nikada nisam primetio ruke princa Čarlsa do ove fotografije! Da li je dobro? Tako su natečene." 

 

Ubrzo su i mnogi drugi Tviteraši podelili isti utisak. 

Podsetimo, kralj je u prošlosti često spominjao svoj problem s rukama, pa je tako u pismu jednom prijatelju koje je sastavio kada mu se rodio prvi sin, princ Vilijam, napisao: "Ne mogu da vam opišem koliko sam uzbuđen i ponosan. On (princ Vilijam prim. aut) zaista izgleda iznenađujuće lepo, ali ima prste poput kobasica, baš kao i ja“. Delovi tog pisma citirani su u Čarlsovoj biografiji "Čovek koji će biti kralj", Hauarda Hodžsona.

Tako su prsti i ruke kralja Čarlsa III otad postali neki od najguglanijih termina za kraljevsku porodicu u Velikoj Britaniji, a evo o čemu se zapravo radi. 

Otečeni prsti mogu biti posledica mnogih stvari - od privremenog zadržavanja tečnosti ili nagle promene temperature, pa sv do izuzetno teškog oboljenja, artritisa. Artritis je bolest koja utiče na tkiva zglobova i predstavlja hroničnu inflamatornu bolest. Uzrokuje oticanje sluznice zgloba, izazivajući bol, ukočenost i postepeni gubitak funkcije ekstremiteta.

Prema rečima stručnjaka, drugi simptomi mogu uključivati toplu, crvenu kožu preko zahvaćenog zgloba, kao i slabost i gubitak mišića na mestu gde je oboljenje uznapredovalo. Ne postoji lek za artritis, iako medikamenti i fizioterapija mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

 

Iako nije potvrđeno da kralj pati od nekog oblika artritisa, drugi kraljevski obožavaoci su primetili da su mu ruke posebno otečene kada putuje u inostranstvo u toplije podneblje.

Tako su pojedini mediji istakli da je i sam monarh spomenuo svoje uvećane ekstremitet tokom putovanja u Australiju 2012. godine, nazivajući ih svojim "prstima kobasica" nakon nakon sati leta u tropsku klimu.

Simptom "prstiju kobasica" zapravo je povezan i sa daktilitisom, sekundarnom bolešću koja može biti uzrokovana brojnim faktorima, pa i infekcijama, najčešće psorijatičnim artritisom.

Bakingem se, međutim, nije oglašavao po pitanju mnogobrojnih medijskih spekulacija. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

mila

02.11.2022 21:51

Princ Čarls ima reumatoidni artritis.