Zanimljivosti

ŠOK, ZABRANJEN DOKUMENTARAC O KRALJEVSKOJ PORODICI! Kakve je tajne krio film iz 1969. koji je ukinut odmah posle emitovanja? (VIDEO)

Snimanje filma je potrajalo punih godinu dana, ali je uprkos tome bez objašnjenja ugašen, što se ponovilo i 2021. godine.

03.10.2022 19:01

ŠOK, ZABRANJEN DOKUMENTARAC O KRALJEVSKOJ PORODICI! Kakve je tajne krio film iz 1969. koji je ukinut odmah posle emitovanja? (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP

Davne 1969. zvanični britanski javni servis BBC snimio je dokumentarac o kraljici Elizabeti II. Cilj je bio da se kraljica Elizabeta II i njena porodica prikažu u opuštenom izdanju kako bi se više približili narodu.

Snimanje je potrajalo punih godinu dana, ali već nakon prvog emitovanja kraljica je zabranila da se on i dalje prikazuje. Evo kako je izgledao taj dokumentarac. 

Pojavio se na mrežama

BBC dokumentarac po imenu "Kraljevska porodica" premijerno je prikazan 21. juna 1969. na britanskom javnom servisu. Gledalo ga je više od 350 miliona ljudi, a onda je volšebno nestao. Šuškalo se da ga je lično zabranila kraljica Elizabeta II, ali nikakvog zvaničnog saopštenja nije bilo.

Prošle godine taj dokumentarac pojavio se na društvenim mrežama i Jutjubu i ponovo podigao prašinu u javnosti. Usledilo je novo ukidanje, pa se prirodno posumnjalo da je po sredi samo još jedan pokušaj britanskog dvora da sakrije svoje tajne.

Deo filma će, međutim, biti prikazan u trećoj sezoni Netfliksove serije „Kruna“ koja je već izazvala mnogobrojne negativne reakcije u britanskoj javnosti, a posebno na dvoru. 

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II sa decom

Privatni detalji

Sam po sebi dokumentarac "Kraljevska porodica" nije šokantan, posebno ne iz današnje perspektive. Međutim, čini se da im se nije dopalo to što je prikazano drugo lice članova kraljevske porodice. Tako se u filmu u jednom trenutku vidi kako kraljica Elizabeta II objašnjava zašto je jednog diplomatu nazvala gorilom. Takođe, u jednoj od scena vidi se kako tadašnji princ Čarls pravi dresing za salatu, ali i trenutak kad jedan od članova dvora u Bakingemskoj palati hrani konja šargarepom. Očigledno je da je dokumentarni film zamišljen da narodu prikaže lične i privatne detalje iz života kraljevske porodice.

Ipak, princeza Ana, jedina ćerka kraljice Elizabete II i princa Filipa, priznala je svojevremeno da uopšte nije uživala u snimanju dokumentarca.

- Ne znam kako ovo lepo da kažem, ali nikada mi se nije sviđala ideja o filmu o kraljevskoj porodici. Zaista mislim da je to rđava zamisao. Interesovanje javnosti za nekoga od trenutka kada se rodi jeste toliko veliko da ti to jednostavno dozlogrdi - rekla je princeza Ana.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)