Zanimljivosti

KRALJIČINE TAJNE: Nosila je olovo u haljini i celog života iste cipele od 1.100 evra! (FOTO)

Britanska kraljica Elizabeta II bila je ličnost čiji je život decenijama intrigirao svetsku javnost, a evo nekih od najinteresantnijih detalja iz njenog privatnog života.

18.09.2022 10:10

KRALJIČINE TAJNE: Nosila je olovo u haljini i celog života iste cipele od 1.100 evra! (FOTO)
Tanjug/AP

Kiša ne prestaje da pada nad britanskom prestonicom Londonom od trenutka kada je umrla kraljica Elizabeta II, monarh koji je Ujedinjenim Kraljevstvom vladao najduže u istoriji - punih 70 godina. Nepregledna masa ljudi zato se okupila u srcu glavnog grada Britanije kako bi u nekom trenutku stigla do kovčega preminule britanske vladarke Jedan od njih bio je i nekadašnji engleski fudbalski reprezentativac Dejvid Bekam. Njemu nije bilo teško da punih 13 sati čeka u redu kako bi odao poslednju počast kraljici.

- Ovi dani su izuzetno teški, kako za britansku naciju, tako i za ljude širom sveta - rekao je on.

Britanaci čekaju ponedeljak, 19. septembar, kada će Elizabeta II koja je preminula u 96. godini, biti i zvanično sahranjena, a Srećna republika vam otkriva detalje iz njenog života koji su znani samo malom krugu ljudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

Venčanica kupljena bonovima

Elizabeta II je mogla da se druži s mnogi vodećim svetskim modnim kretatorima. Njena impozantno duga vladavina omugućila joj je da isprati različite stilove, kao i dizajnere, ali ona to nikada nije iskoristila. Naime, ona je držala do tradicionalne engleske mode i nikada nije nosila brendove drugih zemalja. 

Malo je znano da kada je došla na vlast materijal za njenu venčanicu je kupljen bonovima, iako je engleska kraljica mogla da se snađe da dobije haljinu za svadbu kakvu god poželi. Nikada nije nosila markiranu odeću, već je imala ličnu dizajnerku Aleksis.

Odeća za tajne signale?

Odevni predmet koji je uvek privlačio najviše pažnje bili su kraljičini kaputi. Imala ih je od svetlo plave do žute boje, skoro u svim nijansama. Mišljenja su podeljena, ali smatra se da je kraljica bila svesna toga da je niska i sitna žena i da je zato želela da u nekoj od jarkih boja uvek bude primećena. Crnu i krem boju je najređe nosila. Ipak, vremenom se saznalo da njeni kaputi nisu tek tako bili u jarkim bojama i da su možda bili povezani s politikom.

Naime, prema tradiciji britanske monarhije, kraljica i svi drugi članovi njene porodice moraju zadržati neutralan stav prema političkim pitanjima. Međutim, godinama se spekulisalo da su možda postojali tajni signali, to jest da je Elizabeta II bojama svoje odeće, ali nakitom javnosti slala određenu poruku. 

- Ona ne bi ništa rekla, ali bi jarka boja njene toalete, veliki šešir koji bi nakrenula na određenu stranu i njen ledeni stav odmah odavali sve ono što joj je bilo na umu. Ovakav način prikrivene komunikacije i govora tela imali su samo najbolji državnici - smatraju oni koji su se bavili proučavanjem govora tela kraljice.

Kada je nekadašnji američki predsednik Donald Tramp prvi put posetio Britaniju 2018, kraljica je nosila broš koji joj je poklonio bivši lider SAD Barak Obama. To je odmah protumačeno kao "suptilan udar na Trampa".

Kraljici, takođe, kada je u pitanju njena odeća, nikada nije mogao da se desi "Merilin Monro" momenat podizanja haljine. Da bi bilo koje neprijatnosti bile u startu izbegnute, u kraljičine haljine je stavljano olovo po porubima, ali i na predelu kragne.

Isti lak decenijama

Elizabeta je možda bila smela po pitanju jarkih boja garderobe i aksesoara, ali to nije važilo i za manikir. Lak koji je ona nosila u svim bitnijim prilikama bio je Ballet Slippers, bledo-ružičasti lak koji košta svega 10 dolara. Osnivačica te kozmetike, Esi Vanjgarten, jednog dana je samo primila pismo od kraljičinog frizera u kom je on tražio bočicu nijanse Ballet Slippers. Otad je to ostala jedina boja koju je ona ikada nosila.

Skromna nijansa čini idealnu dopunu kraljičinih kreacija živih boja. Bledo-roze lak je otad postao tradicija u kraljevskoj porodici, koji je narušila samo Ledi Dajana, noseći crvene nokte.

Identičan model cipela

Elizabeta II je više od 50 godina neprekidno i gotovo bez izuzetka nosila crne lakovane cipele sa zlatnom kopčom i širim stabilnim potpeticama od 5 centimetara. Taj vanvremenski model kreirao je londonski dizajner cipela Edvard Rajan. On se 1988. povukao i proizvodnja kraljičinih omiljenih cipela je prekinuta. Palata se našla u nebranom grožđu jer je pošto-poto morala da se nađe zamena za njenu omiljenu obuću. Osoblje palate je zato imalo zadatak da pronađe Rajana koji je u međuvremenu počeo da radi za londonski brend cipela Anelo & Davide.

Rajanu je nagrada brzo došla, a kao zahvalnost za dugogodišnju odanost Elizabeta II je iste godine vitezovala svog omiljenog dizajnera cipela. Brend Anelo & Davide nastavio je da ručno proizvodi kraljičinu omiljenu obuću po njenoj meri. Par kraljičinih cipela navodno košta 1.100 evra.

Jedan model torbe

Kraljica je sličnog stava bila i po pitanju torbi. Celog života nosila je maltene isti model torbe i to londonskog brenda Launer. Ona je čak i kod kuće u Bakingemskoj palati nosila lakiranu torbu kratkih drški i to kako bi krišom poslala signale svom osoblju.

Svi tajni signali 

1. Ako je htela da završi večeru u roku od 5 minuta, sve što je trebalo da uradi jeste da stavi torbu na sto.

2. Kraljica je imala naviku da torbu nosi preko leve ruke, a kada bi je stavila na desnu, to je bio jasan znak da joj je dosadno i da želi da nastavi dalje - otkrio je istoričar Hugo Vikers.

3. Spuštanje torbe na pod je malo ličniji i direktniji gest, a značio je da je kraljici užasno dosadno u trenutnom razgovoru i da je želela pomoć da se priča okonča.

4. Ako nije bilo moguće spustiti torbu na zemlju, ona je vrtela burmu. Prema Hugu Vikersu, tako je signalizirala pomagačima da prekinu razgovor koji je vodila sa nekim i pomognu joj da graciozno izađe.

5. Srećna Republika je već pisala o tome kako je kraljica svom vozaču nanošenjem karmina na usne u javnosti i bez ogledala davala signal da želi da ode sa nekog događaja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)