Zanimljivosti

BESNE JER OSTAJU BEZ KRALJEVSKOG NOVCA! Afera titule još trese Britaniju, evo zašto Hariju i Megan smeta da njihova deca ne budu kraljevska visočanstva!

Odbegli par, princ Hari i njegova supruga Megan Markl, pokušavaju da ubede Čarlsa III da njihovi naslednici ipak zadrže titule "Njihovih kraljevskih visočanstava" koje i te kako utiču na status kraljevića.

16.09.2022 13:00

BESNE JER OSTAJU BEZ KRALJEVSKOG NOVCA! Afera titule još trese Britaniju, evo zašto Hariju i Megan smeta da njihova deca ne budu kraljevska visočanstva!
instagram

Britanski mediji pomno prate dešavanja u srcu Londona nakon smrti kraljice Elizabete II, a jedna od najupečatljivih vesti i dalje je pitanje ukinutih titula dece princa Harija i njegove supruge, Amerikanke Megan Markl. Podsetimo, ovih dana su ostrvski portali naširoko pisali o raskolu u kraljevskoj porodici budući da su se odmetnuti Hari i Megan pojavili u britanskoj prestonici zbog smrti njegove bake i kako bi prisustvovali sahrani. U međuvremenu je u javnost procurilo da je poznati dvojac pobesneo jer su shvatili da nakon postavljanja princa Čarlsa za kralja njihovi naslednici neće imati titule "Njihovih kraljevskih visočanstava", već će samo zadržati pravo da budu princ i princeza. A evo u čemu je razlika i šta je to zapravo pogodilo odmetnutog kraljevića i njegovu suprugu.          

Kralj Džordž V je 1917. godine doneo proglas po kom sinovi i ćerke vladajućeg monarha, kao i muški unuci, dobijaju titule visočanstava. Kraljica Elizabeta II to pravilo je promenila 2012, pre nego što su princ VIlijam i Kejt Midlton dobili 1. dete. Po njenoj odluci, Vilijamovo dete, kog god pola bilo, dobija automatski tu titulu. Kraljica tada, međutim, nije imala u planu Harijevu buduću suprugu zbog koje će on napustiti tlo rodne zemlje i “prebeći” u Kaliforniju, nakon čega su se mnoge stvari morale promeniti iz korena.     

Princ Hari se tako našao na “ničijoj zemlji”, a titule "Njegovog/Njenog Kraljevskog Visočanstva", koje je rođenjem trebalo da dobiju njegova deca, mali Arči (3) i Lilibet (1) su ukinute odlukom kralja Čarlsa III. Kako navode britanski mediji, on očigledno sprovodi jednu od poslednjih želja voljene majke, budući da je za njenog života odlučeno i da princ Hari i Megan ne nose te titule, što automatski znači da se to prenosi i na njihovu decu. Tako će oni ubuduće, kako se veruje, moći da nose samo titule princa i princeze, o čemu je Srećna Republika već pisala, što možete pročitati ovde.

- Ako član kraljevske porodice nosi titulu Visočanstva, ima pravo na pozamašnu platu kao stalno “zaposleni" član kraljevske porodice. Osim toga, on ima i zvanično obezbeđenje i druge pogodnosti. Takođe, kada se pojavi u javnosti, okupljeni bi trebalo da tu osobu pozdrave klanjanjem - prenosi portal Mondo.rs.

Inače, to nije 1. put da se tako nešto desi. Kraljičin sin Endru je izazvao nezapamćeni skandal kada ga je tužila Virdžinija Roberts tvrdeći da ju je on seksualno zlostavljao kada je imala svega 17 godina. Ona je u tužbi navela da je preminuli američki milijarder i seksualni predator, Džefri Epstajn, trgovao njenim telom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ Endru. Mlaži sin pokojne kraljice je pak 2019. godine odbacio sve optužbe i dodao da se ne seća da je ikada sreo Robertosovu, međutim, njegovom ugledu, koji je već bio ukaljan i mnogim drugim otkrićima, ništa nije moglo da pomogne. 

Ljuta kraljica muje zato oduzela sve titule. 

- Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna titula vojvode od Jorka i kraljevsko pokroviteljstvo vraćeni su kraljici. Vojvoda od Jorka neće preuzimati nikakve javne dužnosti i braniće se u ovom slučaju kao običan građanin. Princ će takođe prestati da koristi zvanje Njegovo Kraljevsko Visočanstvo u zvaničnom svojstvu, a obaveze vojvode biće raspoređene među članovima kraljevske porodice - navedeno je u tadašnjem saopštenju palate.

Vojvotkinja od Jorka, Sara, nakon što se razvela od bludnog princa Endrjua takođe je ostala bez titule “Visočanstva”, kao i pokojna Ledi Dajana. To se dogodilo nakon što se razvela od princa Čarlsa.

Britanski mediji pišu da čak i 25 godina nakon njene smrti može da se vidi kako njena pogibija utiče na odluke koje donose prinčevi Vilijam i Hari. Iako su braća krenula različitim putevima, obojica su uvereni da žive živote na način koji ispunjava želje njihove majke. Ovde se misli na slobodno donošenje odluka koje se ponekad kose sa dvorom, što su upravo uradili vojvoda i vojvotkinja od Saseksa preseljenjem u SAD.

Najnovija informacija je, međutim, da se na dvoru ipak i dalje razmatra da li će Čarls III ipak preinačiti svoju odluku, budući da Hari i Megan Markl i dalje pokušavaju da utiču na njega. Novi kralj Ostrva već je najavio da će sačekati da prođe period žalosti zbog smrti kraljice Elizabete II, a potom će razmotriti pitanje novih, starih titula za Arčija i Lilibet.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)