Zanimljivosti

Ovo je 6 ZLATNIH pravila lepog ponašanja na PLAŽI! Još nije kasno da ih usvojite

Plaža je mesto gde treba da uživaju svi kupači zato nije loše podsetiti se koja su sve pravila lepog ponašanja na kupalištima i obali mora

16.08.2022 16:00

Ovo je 6 ZLATNIH pravila lepog ponašanja na PLAŽI! Još nije kasno da ih usvojite
Foto: Shutterstock

Domaće vaspitanje i kultura mogu se videti na svakom koraku posebno na plažama. Na takvim mestima najčešće je gužva pa posebno treba obratiti pažnju na lepo ponašanje kako ne biste smetali drugim kupačima.

Roditelji sa decom imaju priliku da na licu mesta nauče svoje mališane kako treba da se ponašaju na javnim kupalištima.

Turistička sezona na toplim morima još nije završena pa ne bi bilo loše podseti se 6 zlatnih pravila lepog ponašanja na plaži.

Pixabay.com

Niko nije dužan da za vama skuplja đubre posebno pikavce iz peska

1. Pokupite đubre

Logično je da tokom celodnevnog boravka na plaši vi i vaša porodica napravite određenu količinu smeća. Ukoliko nemate u blizini kantu za đubre kore od banana ili koštice od bresaka odmah spakujte u plastičnu kesu i dobro zatvorite da se ne skupljaju ose. Ne razbacujte po plaži prazne kesice od čipsa, prljave salvete od sendviča ili girosa već odmah sve pokupite. Uveče pred polazak u apartman obavezno pokupite ne samo đubre koje ste napravili već i pikavce iz peska gde ste ceo dan gasili cigarete. Niko nije dužan da ide za vama i čisti.

2. Poštovanje tuđeg prostora

Na gradskim plažama najčešće je gužva a kupači su poput sardina nagurani jedni do drugih. Poštujte tuđ prostor i imajte obzira prema drugima bez obzira da li ste stigli prvi ili poslednji na plažu. Nije lepo širiti se previše a posebno zauzimati tuđe ležaljke koje niste platili. U ostalom ako vam smeta gužva da se razbaškarite potražite neku divlju plažu gde nema posetilaca ili ih je vrlo malo pa se širite do mile volje.

Pixabay.com

Izbegavajte svađe na plaži i slušanje preglasne muzike

3. Utišajte muziku

Muzika koja trešti ispod vašeg suncobrana, cika, vriska i dozivanje po plaži je u najmanju ruku nekulturno. Boravak na plaži ne znači da možete da se ponašate kako želite, naprotiv važno je da poštujete mir onih koji su samo nekoliko metara od vas. To ne znači da ne treba da slušate muziku na plaži naprotiv ali nemojte uznemiravati druge ljude glasnom muzikom. Umesto toga stavite slušalice na uši i do mile volje uživajte u muzici koju volite.

4. Izbegavajte svađe

Bila kakva svađa ili vika među supružnicima na plaži je potpuno ne primerena mestu gde se tog trenutka nalazite. Čak i ako vas muž iznervira jer pije 6 pivo od jutros nemojte mu zvocati i prebacivati, a još manje se svađati s njim pred drugim kupačima. Sačekajte da se vratite u apartman i onda u četiri oka raspravite šta imate. Isto se odnosi i na viku i udaranje deteta jer niko ne želi da gleda kako vi tučete svog mališana šta god da je uradio na plaži.

Pixabay.com

Vodite računa o svojoj deci na plaži i ne dozivajte ga sa ležaljke

5. Obratite pažnju na svoju decu

Pre dolaska na plažu objasnite svojoj deci koliko god godina da imaju kako treba da se ponašaju. Ako imate malu decu pustite ih da se igraju i zabavljaju ali im objasnite da postoje pravila kojih se moraju pridržavati.
Ne igra se loptom između suncobrana ne prskaju se ljudi koji mirno leže ispod svojih suncobrana i ne valja se pesak. A ako i naprave neki nestašluk to ne znači da roditelj treba pomahnitalo da se dere na dete na očigled svih. I nikao ne dozivajte svog mališana koji je u vodi dok ste vi zavaljeni u ležaljci već ustanite i idite da proverite šta radi vaše dete ukoliko niste sigurni da je bezbedno.

6. Nedolično ponašanje

Tokom boravka na plaži izbegavajte nedolično ponašanje kao što je sečenje noktiju, čupanje obrva, turpijanje i lakiranje noktiju. To što ste konačno ugrabili malo vremena na sebe ne znači da plažu treba da pretvorite u kozmetički salon. Zna se gde se seku nokti posebno na nogama i niko nije dužan da gleda kako komadići vaših noktiju lete okolo po plaži. Sve higijenske navike obavite kod kuće ili u hotelu pre odlaska na kupanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)