Zanimljivosti

OPREZ pred kupovinu avionskih karata za letovanje! Evo šta rade agencije!

Pre nego što krenete da se ljutite na svog turističkog agenta, detaljno pročitajte ugovor o uslovima kopovine avionskih karata.

19.07.2022 13:00

OPREZ pred kupovinu avionskih karata za letovanje! Evo šta rade agencije!
shutterstock.com

Ukoliko ste avans za svoj aranžman uplatili znatno ranije od datuma polaska, velika je verovatnoća da će vam se agencija obratiti sa zahtevom za doplatu. Ona nije zanemarljiva, i kreće se od 30 evra, pa naviše, u zavisnosti od udaljenosti vaše destinacije. Logično, to će iznervirati većinu ljudi, posebno one koji su strpljivo štedeli svaki dinar kako bi sebi i svojoj porodici priuštili letovanje. Portal Srećna Republika vam otkriva da li agencije smeju da vam traže tu doplatu i šta se zapravo krije iza dodatnih troškova.

Osnovni problem leži u činjenici da se za prevoz putnika koji svoje aranžmane ugovore preko agencija koriste čarter letovi. Agencije koriste takve usluga avio kompanija budući da su karte na taj način povoljnije i da su samim tim konkurentniji na tržištu. Ipak, sa čarter letovima postoji jedna caka.

Agencije ih ne plaćaju u potpunosti, već ih samo ugovaraju sa avio kompanijama uz minimalni avans. Ostatak uplate se realizuje do pred sam polazak, što znači da ukoliko nema dovoljno zainteresovanih polaznika ili se potraživanja ne izmire, avio kompanija ima pravo da uskrati uslugu.

Za razliku od čarter letova, standardni polasci se odmah plaćaju u celini, te putnici imaju svoju rezervaciju i kartu, pa se zbog toga i ne sprovodi dodatna naplata troškova. Upravo tu i nastaje problem budući da su agencije putnicima objasnile da su im tražile doplatu zbog znatnog poskupljenja goriva.

Ako ste u skorije vreme razgovarali sa nekim ko je do svoje destinacije stigao standardnim polascima i saznali da njima nije naplaćen nikakav dodatak, nemojte odmah pomisliti da vas agencija obmanjuje. Istina je da bi svi vlasnici turističkih aranžmana trebalo da se raspitaju o prevozu prilikom uplate odmora. Agencija je u obavezi da vam kaže da li se radi o standardnom ili čarter letu. Takođe, to možete i sami proveriti kada vam agencija pošalje plan vašeg putovanja.

Brojevi čarter letova su obično četvorocifreni i prva cifra im je 8 ili 9, te ih po tome možete prepoznati. Zato, imajte na umu da je usluga čarter putovanja samo ugovorena, a ne i u potpunosti isplaćena i da će realizacija leta biti uslovljena i poskupljenjem cena goriva, a samim tim i inetresovanjem putnika da pristanu na dodatne troškove. Upravo zato, agencije imaju pravo da vam traže doplatu, jer ona nije njihov trošak, već zahtev pružaoca transportnih usluga.

Iznos doplate se prilagođava na mesečnom nivou i putnici su obavešteni o njemu mesec dana pred put. Ukoliko rešite da taj trošak premašuje vaš budžet za letovanje, vi ćete moći da otkažete aranžman, ali ne bez finansijskih penala.

Naime, putnici koji reše da otkažu letovanje u periodu kraćem od 45 dana pred put će snositi određene prenale pri povraćaju avansa. Oni koji se, pak, odluče da otkažu putovanje znatno ranije, biće u nešto povoljnijoj situaciji budući da će ih to stajati nekoliko hiljada dinara. Od njih će morati da se oproste na osnovu troškova minimalne administrative takse. Iz tog razloga, savetuje se da dobro proučite ugovor koji sklapate s turističkom agencijom kako biste se poštedeli neprijatnih iznenađenja.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)