Srbija

BISERNI RAJ U SRCU SRBIJE za one koji ne znaju gde na LETOVANJE za malo novca? Fasciniraće vas šta se krije iza nastanka ovog jezera!

Možda ste među onima koji ovo leto neće provesti na nekoj udaljenoj destinaciji poput Grčke i Turske, ali zašto onda ne biste obišli pravi mali raj koji je smešten na samo 38 kilometara od Novog Sada.

03.07.2022 15:00

BISERNI RAJ U SRCU SRBIJE za one koji ne znaju gde na LETOVANJE za malo novca? Fasciniraće vas šta se krije iza nastanka ovog jezera!
Printscreen/Youtube/South Avangarda

Za lep provod i jedno sunčanje i kupanje ne morate kupovati kartu za Crnu Goru, Grčku, Tursku ili neku drugu udaljenu destinaciju za šta je najčešće potrebno podosta novca. Naime, ako znate da uživate u jednostavnim i malim stvarima, sreća vam je nadohvat ruke. Za vaše letovanje možete izdvojiti skromniji budžet, ali sigurni smo da će vam nakon njega srce biti puno. Sve što vam treba jeste da organizujete prevoz, najbolje automobil, i možete krenuti.

Ukoliko ste avanturistički tip i volite da istražujete, u srcu Fruške Gore možete pronaći pravi mali raj, daleko od gradske buke i gužve, a jedina preporuka koju imamo za ovo letovanje jeste da, osim vozila, obezbedite i dobru navigaciju. 

Bešensko jezero ili Beli kamen kako ga neki nazivaju, nalazi se na sve 38 kilometara od Novog Sada u blizini istoimenog sela, Bešenovo, opština Sremska Mitrovca. Iako je jezero u vlasništvu rudnika i na ulazu ćete naići na tablu "nezaposlenima zabranjen pristup“", posetioci bez problema ulaze na jezero.

Takođe, iako vam se isprva može učiniti da okolina podseća na gradilište, zaobiđite taj detalj. Jezero je tirkizne boje poput Ledinačkog i stvara osećaj kao da ste u nekim egzotičnim krajevima. Mnogi njegovu vodu smatraju lekovitom zbog minerala, pa čak i zemlju i oko jezera kojom se mnogi kupači mažu. Oni dolaze sa svih strana naše zemlje i tokom vikenda jezero bude jedna zaista popularna destinacija.

Pošto je izlet na  predivnom jezeru u sopstvenoj režiji, za sve rekvizite, poput ležaljki i suncobrana, trebalo bi da se pobrinete sami. Takođe, prva prodavnica ili naseljeno mesto je na 20ak minuta od izletiša, pa je hranu najbolje pripremiti kod kuće. Ukoliko imate i mini frižider to je pun pogodak.

Do skoro je plaža bila neuređena i mesta za sunčanje su bila nepristupačna, ali je sada bolja situacija tako da se može naći dobro mesto i za sunčanje i za parking.

Bešenovačko jezero je nastalo na kopu gde se vadila ruda lapor za obližnji rudnik. Nakon što je kop bio napušten, jezero je krenulo da se puni vodom još u prošlom veku. Ono trenutno dostiže dubinu od oko 57 metara i stalno je u porastu. Za ljubitelje skokova u vodu je prava atrakcija, pa oni koji su u tome vešti iščekuju dolazak na jezero najviše zbog toga.

Okruženo je prirodom i izuzetno je mirno, što pogoduje pravim hedonistima.

Iz Beograda se do jezera stiže autoputem za Zagreb. Isključenja za Novi Sad se prolaze i potrebno je isključiti se za Rumu kako bi se stiglo do tog raja. Na predivan prirodni kompleks dolazi se od Rume posle samo 18 km.  

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)