Srbija

SRBIJA ZA PRVI MAJ: Evo gde gde vas čeka nezaboravan provod za Međunarodni praznik rada!

Priroda u našoj zemlji ne manjka lepim predelima koji su idealni za prvomajski uranak ili izlet. Ovo su naši predlozi!

26.04.2022 16:00

SRBIJA ZA PRVI MAJ: Evo gde gde vas čeka nezaboravan provod za Međunarodni praznik rada!
Srećna republika

Ukoliko ste željni boravka u prirodi, ukusnog roštilja ili pak šetnje i planinarenja, 1. maj koji je pred nama je idealno vreme za to.

Što se lokacija tiče, Srbija je bogata brojnim izletištima koja vas svojom lepotom i magijom mame da baš tamo provedete svoje slobodno vreme sa porodicom i prijateljima. Portal Srećna Republika vam predstavlja 5 fenomenalnih lokacija na kojima možete obeležiti Međunarodni praznik rada.

1. Palić

Jezero Palić, kao i naselje pod istim imenom, nalaze se 8 kilometara istočno od Subotice, blizu granice sa Mađarskom. Prelepi parkovi, zelenilo, jezero i hoteli visoke kategorije čine Palić idealnim mesto za mir i uživanje. Na obali jezera, nalazi se poznati Ženski štrand, gde su se nekada davno žene skrivale kada su želele da se okupaju u jezeru. Danas, to je jedno od najposećenijih turističkih mesta na Paliću, ali i prepoznatljiv i autentičan primer mađarske secesije i narodne umetnosti.

Stil mađarske secesije uočljiv je i u ostalim građevinama na Palići, koje uključuju Vodotoranj, Veliku terasu, Muzički paviljon i spomen česmu. Tradicionalan roštilj i pivo za 1.maj u slučaju da posetite Palić možete zameniti i vinskom turom i obilaskom prelepih i čuvenih vinarija koje se nalaze nedaleko od ovog jezera.

2. Borsko jezero

Borsko jezero je veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh u blizini grada Bora. Na obali jezera nalazi  četiri veće i nekoliko manjih plaža. Međunarodni praznik rada na Borskom jezeru tradicionalno se obeležava kulturno-zabavnim programom na Glavnoj plaži. Na samo 7 km od Borskog jezera nalazi se Brestovačka banja, koja je poznata po svojim termomineralnim izvorima.

Nedaleko od Bora i Borskog jezera nalaze se i planina Crni Vrh, Zlotske pećine, kao i Dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića. Na oko 40 kilometara od Bora nalazi se arheološko nalazište antičke rimske palate Felix Romulijane, Gamzigrad, piše portal putujsigurno.rs. Palata je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Galerija Maksimilijana, koji je bio zet poznatog Dioklecijana.

3. Sopotnica

U neposrednoj blizini turistički popularnog Uvca, krije se pravi biser prirodne lepote. Slapovi Sopotnice nalaze se na obroncima planine Jadovnik. Do njih se stiže putem koji vodi od Prijepolja ka granici sa Crnom Gorom. Postoji tabla će vas uputiti ka Sopotnici. Reka, selo i vodopad nose isto ime koje potiče od reči sopot, koja znači "voda koja huči".

Prolaskom kroz selo koje je ranije bilo poznato po brojnim vodenicama stići ćete do uređene oaze gde reka poskakuje sa kamenih terasa. Ovo područje krasi više vodopada od kojih jedan prelazi visinu od 20 metara. Ljubitelji aktivnijeg odmora mogu se prošetati planinskim stazama do obližnjih vrhova, a u ovom kraju nalazi se zadužbina starog srpskog kralja Dragutina i jedan od najlepših manastira u Srbiji - Mileševa.

4. Vrmdža

Okolina Sokobanje nudi raznovrsan sadržaj za izletnike različitih afiniteta. Selo Vrmdža nalazi se na putu ka Aleksincu i do njega se dolazi asfaltiranim putem. U ataru sela nalazi se Vrmdžansko jezero, za koje se veruje da u svojim dubinama skriva retko viđanu Vrmdžilu, zmijoliku neman, otkriva portal redbull.com.

U blizini Vrmdžanskog jezera nalaze se i ostaci tvrdjave iz 3. veka, koja se naziva Latin grad. Nalazi kažu da grad potiče iz rimskih vremena, a legende o izgubljenom blagu koje se nalazi na ovim prostorima i dalje opsedaju meštane i posetioce. Ovo je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji, a pogled se proteže do magičnog Rtnja koji krije mnoge tajne.

5. Banja Koviljača

Banja Koviljača je prirodno lečilište u zapadnoj Srbiji, smešteno u podnožju planine Gučevo. Ovo mesto će vam pružiti savršen odmor, ispunjene trenutke i mnoštvo raznovrsnih atrakcija. Tokom boravka u Banji Koviljači ne propustite da uživate u banjskom parku, širokom prostoru koji zauzima 40 hektara i poseduje preko 70 vrsta drveća, kao i travnate površine namenjene za šetnju.

Osim toga, ovde se mogu videti i očuvani predratni objekti, vila Dalmacija i Hercegovina, kao i kupatilo Kralja Petra I. Ukoliko ne želite da se prepustite čarima roštilja i preferirate aktivan odmor, možete uživati u aktivnostima na Drini.

Takođe, možete otići i na izlet do Gučeva i Zvorničkog jezera i prepustiti se trenucima odmora i relaksacije, savetuje portal bookaweb.com. Na planini Gučevo se nalazi spomenik poginulima u I svetskom ratu i planinarski dom, dok je Zvorničko jezero bogato prostorima za ribolovce i diči se razvijenim kajakaškim aktivnostima.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)