Zanimljivosti

KUPIO JE 253 GODINE STARU KUĆU I POČEO DA JE RENOVIRA: Kad je video šta se krije unutar zidova, nije mogao da sakrije uzbuđenje (FOTO+VIDEO)

Investiranje u oronule zgrade nekad može da bude i te kako isplativo

13.01.2024 17:10

KUPIO JE 253 GODINE STARU KUĆU I POČEO DA JE RENOVIRA: Kad je video šta se krije unutar zidova, nije mogao da sakrije uzbuđenje (FOTO+VIDEO)
Printscreen/https://www.youtube.com/@thecivilrightslawyer

Kad kupimo staru kuću za renoviranje, svi potajno priželjkujemo da ćemo u njoj naći skrivene dragocenosti koje su prethodni vlasnici zaboravili da ponesu. Džon Brajan (43), advokat iz Zapadne Virdžinije, tvrdi da nije imao takve snove. Kao strastveni zaljubljenik u istoriju i arheolog amater imao je sasvim drugi cilj: da otkrije da li se iza zidina prelepe bele kuće na ogromnom imanju u Zapadnoj Virdžiniji krije nešto mnogo vrednije - utvrđenje iz 18. veka.

Velika bela kuća, stara čak 253 godine, smeštena u nestvarno lepom zelenom krajoliku predstavljala mu je veliki izazov. Uspeo je da je kupi 2019. godine i započne istraživanje koje je daleko premašilo njegova očekivanja.

Kad je Džon kupio kuću, samo je pretpostavljao da je sazidana oko utvrđenja od balvana, poznatog pod nazivom „Byrnside's Fort“. Utvrđenje je pretvoreno u dom tokom građanskog rata; unutrašnji zidovi su bili izmalterisani, a spoljni prekriveni belim drvenim letvicama. Ali, da bi bio siguran da je kuća zapravo maskirala ovo utvrđenje koje datira iz 18. veka, morao je pažljivo da ukloni unutrašnje zidove kako ne bi oštetio istorijsko utvrđenje za koje je sumnjao da se krije unutar kuće.

Ne samo da je iza slojeva maltera pronašao utvrđenje, već je unutar utvrđenja pronašao i artefakte neprocenjive vrednosti. Među njima su bili viktorijanska haljina za žalovanje iz perioda građanskog rata, španski srebrnjaci iz 18. veka, ispisane knjige vojnika iz Revolucionarnog rata koji su služili u tvrđavi, uspomene iz Prvog svetskog rata i stotine prodičnih fotografija i dagerotipija, jedne od prvih vrsta slika u istoriji fotografije.

Brajanova strast prema istoriji pre revolucionarnog rata u dolini Grinriar u Zapadnoj Virdžiniji je zapravo njegov hobi koji se graniči sa opsesijom. I možda baš tu leži ključ ovog velikog otkrića; da nije pasionarno istraživao gde su se krila utvrđenja na prostorima zapadne Virdžinije, ovo koje je Brajan pronašao možda bi vekovima ostalo neotkriveno.

 

 

- Pronalaženje starih utvrđenja može da bude vrlo teško. Neka od njih su poznate, neka nisu. Morate da budete istraživač, da pregledate stara rukom pisana dokumenta i da uporedite izvore i detektore metala kako biste stvarno locirali mesta – izjavio je Brajan za „Dejli Mejl“.

On je pune četiri godine renovirao kuću koju je kupio. Svaki delić unutrašnjih zidova uklanjao je ručno kako ne bi oštetio tvrđavu za koju je sumnjao da se nalazi unutar kuće. Pored uklanjanja zidova skidao je i tavanice, takođe ručno, a unutar utvrđenja pronašao je ključeve i lokote, mač, sanduk sa lutkama koje su počele da se tope... Na stotine detalja koji ispisuju istoriju 18. veka nizali su se pred Brajanovim očima tokom istraživanja kuće.

 

 

Paralelno sa istraživanjem unutrašnjosti tvrđave i kuće koju je kupio, Brajan je istraživao i istorijate porodica koje su živele na toj adresi. Došao je do veoma zanimljivih saznanja, a posebno je interesantno što on i njegova supruga nemaju nameru da se presele u zdanje koje su s velikom radošću kupili. Ono će, kažu, ostati uređeno zbog istorijskog značaja i Brajanove želje da bude spaseno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)