Kuce

NEKE VRSTE PASA SE SUOČAVAJU SA NAJGORIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA: Proverite da li je vaš ljubimac među njima (FOTO)

Veterinarka je na TikToku podelila važnje informacije za sve vlasnike krznatih prijatelja.

08.11.2023 17:57

NEKE VRSTE PASA SE SUOČAVAJU SA NAJGORIM ZDRAVSTVENIM PROBLEMIMA: Proverite da li je vaš ljubimac među njima (FOTO)
Shutterstock

Imati ljubimca u kući nosi sa sobom mnoge pozitivne promene. Uprkos mnogim benefitima koje ovaj ljubimac donosi sa sobom vlasnici bi trebalo da budu svesni da isto tako donose mnogobrojne troškove  kako za hranu, igračke, tako i za račun za veterinara. Iako mnogi vlasnnici misle da troškovi zdravstvene zaštite nisu mnogo zahtevni, činjenica je da takođe nisu ni jednaki za sve pse i to su vlasnici ovih ljubimaca naučili na teži način. Jedna veterinarka je zbog toga na svom TikToku podelila listu pasa koji se suočavaju sa najgorim zdravstvenim problemima.

Siera Tovers je na svom nalogu na ovoj mreži otkrila kojih osam rasa pasa nikada ne bi držala u kući napominjući zdravstveni problemi sa kojima se suočavaju iziskuju visoke račune za veterinara ali je napomenula i neke rase koje imaju probleme u ponašanju.

Nemačka doga

Kod ove rase pasa često je prisutan GDV što je u medicinskim krugovima skraćenica za gastričnu dilataciju volvulus. Prema američkom koledžu veterinarskih hirurga ovo može biti opasno stanje i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Stanje je povezano sa brzim unosom velikih obroka što dovodi do širenja želuca i može imati druge posledice. Prisutno je kod nemačkih doga, vajmarskih ptičara, irskih setera i gordonskim seterima. 

Jorkširski terijer

Kolaps dušnika je zastrašujući zdravstveni problem sa kojim se ove rase ponekad suočavaju. Ovo stanje otežava ulazak vazduha u pluća i normalno disanje. Ovo se može dogoditi i drugim psima poput čivava, pomeranaca, ši cua, i pudli ali je prisutniji kod ove rase. 

 

Šar pej

Kod ove rase je kritičnije ponašanje koje može prerasti u agresivnost. Američki kinološki savez upozorava da je ovim psima potrebna rana socijalizacija i obuka. Iako su oni po prirodi mirni psi ako se suoče sa pretnjom pokazaće svoju snagu, a naročita opasnost mogu biti odrasli psi.

Haski

Haski može biti anksiozan, prenosi Večernji list, a to se najčešće održava kao posledica odvajanja od vlasnika. Stručnjaci napominju da se ovi psi mogu osećati anksiozno i mogu cviliti i zavijati ako izlazite iz kuće kako bi iskazali nezadovoljstvo. Zbog toga je važno da se on nauči da i sam bude dobro i da shvati kako mu se ništa neće dogoditi ako mu ne posvetite pažnju svakog minuta.

Francuski buldog

Tovers upozorava da je ova rasa pasa sklona respiratornim problemima i izuzetno im je teško po vrućem ili hladnom vremenu. Teško disanje je svojstveno za francuske buldoge i generalno pse sa kratkim disajnim putevima i naboranim lice  ali može biti i znak ozbiljnijeg problema ako varira od blagog do ozbiljnog a najozbiljniji slučajevi zahtevaju operaciju.

 

 

Jazavičar

Jazavičari mogu imati probleme sa bolom u leđima posebno ako su stariji psi u pitanju ali i kod mlađih predisponiranih rasa. Ozbiljnost i vrsta povrede intervertebralnog diska ili (IVDD)  mogu se razlikovati od blage nelagodnosti do paralize. Pored jazavičara ovom problemu su sklone i pudlice, pekinezeri, dobermani, biglovi, koker španijeli i nemački ovčari.

Nemački ovčar

Nemački ovčari su visoko na listi pasa koje ne bi držali zbog problema sa displazijom kuka, koji u medicni predstavlja problem sa zglobom kuka koji se nije pravilno razvio ili je uzrokovan traumatskim prelomom. Na taj način vremenm hrskavica gubi na debljini i elastičnosti  što dovodi do raspadanja  i uzrokuje bol pri pokretu zgloba

Hrt

Trovers je svoju listu zaključila sa hrtovima koji se kako kaže bore sa problemima sa zubima. Univerzitetska studija sa londonskog Krajevskog veterinarskog koledža pokazuje da su zubi najčešći problemi sa kojima se suočavaju hrtovi kućni ljubimci. prema istraživanju čak 39 odsto hrtova pati od zubnih problema i to je daleko veći procenat od bilo koje druga rase pasa.

 

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)