Sex

Evo zašto je zdravo spavati uz osobu koju volimo

Pored toga što nam znači kada partner prespava pored nas, to pozitivno utiče i na naše zdravlje.

14.03.2022 23:00

Evo zašto je zdravo spavati uz osobu koju volimo
pexels.com

Mnogi se slažu da je intimnije od seksa upravo ta noć koju provedemo pored osobe koju volimo, ali bukvalno spavajući.

Ma koliko nam u početku trebalo muke i truda da se naviknemo da više nismo sami u krevetu, da nismo jedini vlasnici jastuka, posteljine i prekrivača, složićete se da je buđenje pored onoga koga volimo dragoceno.

Zbog toga bismo mu oprostile ako nas malo gura u baš našem krevetu, krade jorgan, ili najgora solucija ako čak hrče.

San je izuzetno važan za naše zdravlje, a ispostavilo se da je još blagotvorniji ako spavamo sa osobom koju volimo. Ako se zanemare ove večite borbe oko prekrivača i nenamerno gurkanje, spavanje sa partnerom je prijatna i zdrava navika, a evo i zbog čega.

pexels.com

 

Pored svih nabrojanih pogodnosti, uvek je tu i jačanje emotivne veze između vas i partnera. Sve u svemu čisto zdravo uživanje, zar ne? Zato čvrsto stisnite voljenog i ne puštajte ga!

1. Manje šanse za nesanicu

Kada spavamo sami naš je mozak sklon prekomernom razmišljanju i veoma ga je teško “isključiti” što dovodi do anksioznosti. S` druge strane, kad spavamo sa partnerom osećamo se sigurnije pa puno brže utonemo u san.

2. Smanjuje količinu stresa

Kortizol je hormon stresa čije se izlučivanje smanjuje tokom spavanja sa voljenom osobom. U isto to vreme naše telo povećava proizvodnju oksitocina koji smanjuje količinu anksioznosti u organizmu. Manje stresa znači i manji rizik od razvijanja hroničnih oboljenja.

3. Snižava krvni pritisak

Deljenje kreveta sa boljom polovinom pojačava lučenje oksitocina koji snižava krvni pritisak. Pored toga, oksitocin ima blagotvorno dejstvo na anginu pektoris - bol u grudima.

4. Jača imunitet

Deljenje kreveta često rezultira seksom koji je veoma zdrav za naše zdravlje i imunitet. Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su da parovi koji češće imaju seks imaju manje šanse da se prehlade. Razlog za to je povećana proizvodnja antitela tokom samog intimnog čina.

5. Usporava starenje

Ogromna većina neurologa tvrdi da maženje i deljenje kreveta usporavaju proces starenja. Pored toga, smanjenjem stresa ćete se osećati mlađe pored toga što ćete izgledati mlađe.

6. Partner nas greje

Dok spavamo naša telesna temperatura opada, tako da je svako toplo telo dobrodošlo. Toplota tela partnera pomaže u stvaranju savršenih uslova za udoban san.

Komentari (0)