Ispovesti

NEĆETE VEROVATI: Bivša devojka moga dečka postala mi je najbolja prijateljica

Iskustva žena koje su prijateljstvo izabrale umesto toksične veze

13.03.2022 19:00

NEĆETE VEROVATI: Bivša devojka moga dečka postala mi je najbolja prijateljica
pexels.com

Vaš novi najbolji prijatelj je bivša devojka vašeg bivšeg momka. Upravo tako, zvuči komplikovano, a zapravo je najjednostavnija stvar na svetu. Ne postoji ništa prisnije nego povezivanje sa drugom ženom, zbog istog šašavog i buntovnog lika sa kojim ste se viđali, koji je uz to bio još i sklon aferama.

Prenosimo vam tekst sa američkog izdanja poularnog časopisa "El".

Nedugo nakon što je upisala postdiplomske studije, Moli je počela da izlazi sa Džimom, prilično neurotičnim čovekom koji je bio poznat po tome što je spavao naokolo sa svima redom. Bio je tip koji je imao problema sa intimnošću i ukorenjenim seksizmom, ali je pokušao da ublaži pristup ženama sopstvenom navodnom osvešćenošću.

- Toliko mi se sviđaš, ali nikako ne bih mogao da budem sa tobom. Toliko mi je ispran mozak patrijarhatom, da me mogu privući samo žene koje su gluplje od mene, i to sa velikim grudima - pričao bi Džim svakoj devojci kojoj bi se udvarao.

Nije pomoglo ni to što je Džim očigledno još uvek bio prijateljski raspoložen sa bivšom devojkom, epskom lepoticom imena Pam, koju bi Moli često viđala u biblioteci.

Ne dozvoli mu da te tretira kao smeće

Pixabay

 

Jednog dana Moli je izašla napolje po cigaretu, a Pam je krenula za njom. Moli se spremala za nezgodnu situaciju, osećajući istu vrstu ljubomore i zastrašivanja koje je iskusila u srednjoj školi. Ali Pam joj je odmah jasno dala do znanja da ima "druge planove" sa njom.

- Da li izlaziš sa Džimom? Taj tip je bezveze, inače ti izgledaš stvarno kul. Ne dozvoli mu da te tretira kao smeće - rekla je Pam Moli neočekivano.

Čini se da smo opsednute razmišljanjima zašto nas tip ne voli, a onda neka druga sjajna žena potvrdi da je upravo on problem, a ne ti! 

Ubrzo je Molino i Pamovo prijateljstvo prevazišlo ovo zajedničko negativno iskustvo. Dugo nakon što je Džim bio van svake priče, ove dve žene su ostale bliske. Pam je postala Molina dobra kolegenica tokom studija. Pomogla je Moli da dobije stipendije, uređivala je njen rad i ohrabrivala je.

- Ona me je zaista, aktivno uključila u ceo svoj život. I savršeno je funkcionisalo - kasnije se prisećala Moli.
Mnoge žene imaju dobru osnovu o povezivanju sa drugom ženom, jer pripadaju sličnom luckastom, i dovoljno samosvesnom tipu ličnosti. To može biti brz, katarzičan trenutak međusobnog priznanja ili iskra dugogodišnjeg prijateljstva.

Mnoga prijateljstva su inspirisana romantičnom komedijom iz 2014. godine naziva, "Druga žena", u kome se žene svete zbog toga što ih je isti muškarac varao dok su upravo sve one bile sa njim u vezi u isto vreme.

Obećavao kule i gradove svakoj na Tinderu pa nestao

pexels.com

 

Prošle godine u etar je pristigla informacija da se nekoliko žena prisnije družilo sa istom slavnom ličnošću. Nedavno je i ceo internet imao mesto "u prvom redu" za sličnu pojavu kada su bezbrojne dame na TikToku shvatile da ih je isti muškarac "uprljao" sličnim taktikama bombardovanja ljubavi, a zatim iščezao. On se brzo našao na udaru kritike zbog nepotrebnog nabacivanja, čiji je glavni zločin bio bezobzirnost. Nekoliko njegovih nekadašnjih "mečeva" na Tinderu slaže se je ovaj lik tkz. "mečovanje" sa drugim ženama koristio samo zato da bi podigao sebi "standarde zabavljanja" u tom procesu. Ubrzo nakon što je priča postala viralna, jedna od žena je rekla da se našla u izuzetno utešnom grupnom ćaskanju sa još dve žene koje su bile uvučene u kontroverzu sa baš istim likom.

- Mnogi muškarci prigovaraju ženama tračarenje, ali ponekad nam upravo ono daje priliku da identifikujemo nešto što bi moglo biti opasno po nas same. To nam omogućava da izgradimo solidarnost jedne sa drugima - napisala je kasnije jedna žena na osnovu svog Tinder iskustva.

Tračarenje je način preživljavanja

pexels.com

 

Suzan Degs Vajt, predsednica Odeljenja za savetovanje na Univerzitetu Severni Ilinois i koautorka knjige "Prijatelji zauvek" otkrila je kako žene i devojke formiraju trajne odnose. Ona se slaže da ogovaranje zapravo može biti i dobra stvar.

- Tračarenje je mehanizam preživljavanja gde delimo informacije koje je važno znati. Tračevi su dizajnirani da komuniciraju društvenim normama. Govore nam šta ne treba da radimo, i pomaže nam da znamo kako da odgovorimo na osobu koja krši te društvene norme - iznela je u javnost Degs Vajtova.

Ona potvrđuje da su tračevi, slično kao i žensko vezivanje zbog iste, pokvarene romanse, izrazito rodno determinisani.

- Kada su u krizi, mnogi od nas, bez obzira na pol, imaju tendenciju da se sprijatelje sa ljudima sa kojima inače možda ne bi postali prijatelji. Žene su posebno socijalizovane da se nose sa akutnim stresom na poseban način. Istraživanja su pokazala da žene često prelaze sa „bori se ili beži“ na „brini se i sprijatelji“ kada se osećaju ugroženo. Muškarci, s` druge strane, često ne žele da priznaju da su pogrešili, jer je to uvreda na njihovu muškost i ne žele da budu naslikani kao žrtve. To je socijalizacija u kojoj momci gube - istakla je ova koautorka.

Feminizam kao pokret 60-ih

pexels.com

 

Ženska solidarnost nije pak uvek bila tako raširena. Pre drugog talasa feminizma, žene su bile obeshrabrene da upoređuju tračarenja. „Sestrinstvo je moćno“ sada zvuči kao staromodni kliše, ali je bilo otkrovenje u vreme kada su žene trebale da vide jedna drugu kao romantične konkurentkinje. Razbijanje ove tišine i atomizacije bio je glavni politički cilj pokreta za podizanje svesti kasnih 60-ih. Impuls da se takmiči sa drugim ženama i dalje traje.

Moli sa početka teksta se, na primer, prvo tešila mišlju da se ona Džimu sviđa više od Pam. Ipak, nije bila slučajnost da je Pam, žena koja joj je pomogla da prevaziđe ovaj osećaj, bila bukvalno „feministički filozof” na svom postdiplomskom studiju.
Možemo da vidimo ovo nasleđe koje podiže svest u pokretima kao što je #MeToo, ali ga takođe možemo videti u ovim svakodnevnim vezama između žena sa nižim ulogama, posebno kada je u pitanju mizoginija muškaraca. Proces jednostavnog "prijavljivanja" da ste sa nekim i potvrde da niste u zabludi može biti politički i lično moćan potez, posebno tokom nemira ljubavi ili požude.

Proganjala verenicu svog bivšeg pa postale najdrugarice

pexels.com

 

- Dali smo jedno drugom dar da se osećamo potvrđeno, da se oslobodimo osećaja ludosti - priseća se žena po imenu Bek o vremenu kada se povezala preko Instagrama sa bivšom verenicom svoga bivšeg. 

- Dok mi je pričala svoju priču, nisam osećala nikakav animozitet prema njoj, samo bes prema njemu. Pomislila sam: „Kako se usuđuje da je povredi, ovu živahnu, ljubaznu, inteligentnu osobu - kaže ta bivša verenica o trenutku kada su se ona i Bek i konačno srele uživo.
Ove situacije ne rezultiraju uvek trajnim prijateljstvima. Dinamika bi mogla biti slična onoj kada uspostavimo brzo, popularno i privremeno prijateljstvo na odmoru. Takođe nije iznenađujuće da će se momak sa dobrim ukusom spojiti sa više "kul žena" koje imaju nešto zajedničko. Ovi zajednički interesi, a ne početna kriza, mogu biti osnova trajne veze.

- U početku sam bila samo vođena radoznalošću i dugotrajnom opsesivnošću muškarcima. Zamolila sam drugu ženu da uzme piće sa mnom i da razgovaramo o njemu, ali smo brzo prošli kroz sav taj materijal i okrenuli se zanimljivijim stvarima. Onda smo se tako sjajno provele da smo zapravo postale prijateljice i družile se mnogo kasnijih godina - kaže jedna žena povodom svog uhođenja druge žene sa Instagrama koja je takođe izlazila sa istim „groznim“ tipom kao i ona.
Na kraju, mnoge žene smatraju da je samo prijateljstvo, a ne trenutna katarza, najbolja stvar koja je izašla iz njihovog bola.

Izabrala novu drugaricu umesto starog dečka

pexels.com

 

Jedna žena, sprijateljila se sa nezadovoljnom devojkom bivšeg dečaka, koji je od nje učinio nesvesnim saučesnikom u njegovoj aferi tokom njene prve godine fakulteta. Njihovo prijateljstvo traje skoro 20 godina.

- Potvrda koju sam dobijala od njegove pažnje je tako bledela, u poređenju sa stvaranjem sjajnog novog prijatelja. Odnosi sa ovom ženom su u potpunosti imali prednost nad mojim odnosom sa tim tipom. Ne samo da je dugo trajalo, već je bilo mnogo ispunjenije i učinilo me mnogo srećnijom - iskrena je ova žena nesrećna u ljubavi ali srećna za novu prijateljicu koju joj je život dodelio.

A vi, da li biste pre ostale u toksičnoj vezi, ili dobile novu prijateljicu koja je prošla kroz bukvalno identična iskustva kao i vi? Ipak, obe ste imale istu osobu kao uzor.
 


 


 

Komentari (0)