Roditeljstvo

MNOGE SRPSKE MAJKE IMAJU DILEMU OKO SLOBODNOG PONAŠANJA DETETA: Moja ćerka od 7 godina ima čudnu naviku, pitam se da li je to normalno

Ona ne zna da li treba da razgovara s ćerkom o tome ili ne.

20.05.2024 20:01

MNOGE SRPSKE MAJKE IMAJU DILEMU OKO SLOBODNOG PONAŠANJA DETETA: Moja ćerka od 7 godina ima čudnu naviku, pitam se da li je to normalno
shutterstock.com

Mala deca nemaju osećaj za stid i najčešće hodaju gola na plaži ili po kući posle kupanja. Međutim, mnogi roditelji, pa i srpske majke, imaju dilemu do kada je pristojno da dete hoda golišavo, pa makar to bilo i u sopstvenom domu. Kako se na društvenim mrežama požalila jedna mama njena ćerka ima 7 godina i ima čudnu naviku da često hoda naga po kući.

Shutterstock

Deca najčešće nemaju osećaj stida to stiču u kasnijim godinama

 

Šta kažu stričnjaci?

Prema rečima ove mame, njena devojčica to radi samo kad je kod kuće. Kada odu na plažu obavezno nosi kupaći kostim i insistira da se presvlači u kabinama koje joj daju privatnonost. Ali, kod kuće ona se potpuno opusti i hoda okolo gola.

-Često izađe naga iz sobe dok se presvlači ili da uzme neku igračku. S jedne strane mi je drago što još uvek ne oseća stid pred mamom i tatom, a s druge mi je neobično posebno što suprug i ja nismo nudisti tako da od nas to nije mogla da vidi, jer smo pred njom uvek obučeni – ispričala je ova mama.

Prema njenim rečima našla se u dilemi do kad je pristojno pustiti dete da golišavo hoda po kući, posebno što njena ćerka već uveliko ide u školu.

-Ne znam do kad je pristojno da dete hoda golišavo. Da li treba da je upozorim pre puberteta? Još uvek mi to ne smeta, ali će uskoro postati neprijatno. A, opet ne bih volela da se ona studi svog tela, niti da ima neke traume zbog toga – dodala je ova mama.

Shutterstock

Dečji psiholog smatra da je to verovatno samo prolazna faza u razvoju deteta

 

Njenu dilemu je rešio dečji psiholog koji smatra da još uvek nema potrebe za ovakvom vrstom razgovora.

-Govoriti detetu kako će u pubertetu mora da skriva svoje telo može je navesti na razmišljanje da tada nešto neće biti u redu s njom i njenim telom. Ona već zna raziliku u ponašanju u kući i van doma, šta mislite kako je to naučila? Čini mi se da njeno opušteno hodanje po kući kad je naga govori da ste je dobro naučili da voli sebe i svoje telo, da već sad ima dozu samopouzdanja što je dobro. Kad je u pitanju osećaj stida zbog golotinje pred roditeljima deca to najčešće stiču između 10 i 13 godine  kada će sama razviti svet o nagosti svog tela – rekao je psiholog.

Kako je objasnio, njena sadašnja golotinja je samo prolazna faza koja govori o njenoj opuštenosti pred roditeljima.

-Još uvek nemate razloga da žurite sa takvim razgovorm. Ali, ako vam smeta njena golotinja recite joj da bi mogla da obuče odeću, jer vam smeta kad je gola. U takvom razgovoru je najvažnije da detetu skreneta pažnju da nema ničeg ružnog, niti lošeg u njenom golom telu, već da je stvar do vas i da biste se vi osećali prijatnije kad bi po kući hodala obučena – poručio je dečji psiholog.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)