Roditeljstvo

MAMA JE POSLALA ĆERKU U FLEKAVOJ ODEĆI U VRTIĆ: Njen potez je izazvao žestoku raspravu na mrežama, osude se samo nižu! (VIDEO)

Njena objava podigla je buru među roditeljima, ali i vaspitačicama.

03.04.2024 12:10

MAMA JE POSLALA ĆERKU U FLEKAVOJ ODEĆI U VRTIĆ: Njen potez je izazvao žestoku raspravu na mrežama, osude se samo nižu! (VIDEO)
tiktok-marla_branyan

Mnoge mame se suočavaju s dilemom da li je prihvatljivo poslati svoje dete u vrtić ili školu u flekavoj, ali čistoj odeći. Dilema je posebno izražena kada se radi o mališanima koji se često prljaju tokom igre, a pojedine fleke je prosto nemoguće skinuti. 

Jedna mama je svoje mišljenje podelila na Tik-toku, izazvavši burne reakcije među roditeljima i prosvetnim radnicima. Marla Branjan, mama devojčice od tri i po godine, iznela je svoje mišljenje da je u redu poslati dete u školu u flekavoj, ali čistoj odeći. Ona ističe da je njena ćerka živahna i sklona neprestanom prljanju, te da je praktičnije i ekonomičnije dopustiti detetu da nosi flekavu odeću nego stalno kupovati novu garderobu. 

 

@marla_branyan I think most preschool teachers and daycare providers would actually prefer kids NOT be in their nicest/name brand clothes bc it takes some pressure off the teachers/providers to help keep those clothes as clean as possible. Kids need freedom to be messy and dirty, and that preschool and daycare age is a great opportunity for that. #daycare #preschool #parentsoftoddlers #toddlersoftiktok #parents #parentsofpreschoolers #parentsoftiktok #daycareprovider #daycarelife #daycareworker #preschoolteacher #preschoolmom ♬ original sound - ᗰ ᗩ ᖇ ᒪ ᗩ 🔆

 

- Svoju decu ne šaljem ni u vrtić u najboljoj odeći. To se jednostavno ne radi, osim ako su prirodno manje neuredna deca od moje dragocene devojčice od tri i po godine. Ona je neuredna. Ona živi kako želi i nastaviću da je šaljem u flekavoj odeći, jer ne mogu da priuštim da kupujem nove pantalone svake nedelje. U redu? - napisala je ona.

Ova njena izjava je izazvala žestoku reakciju na društvenim mrežama među roditeljima, ali i vaspitačicama.  Dok su neki roditelji podržali Marlin stav, ističući da je važno dozvoliti deci da budu neuredna i prljava tokom igre, drugi su naglasili važnost čiste odeće, kao simbola lične higijene i samopoštovanja.

 

@marla_branyan Replying to @Urban People Cleaning Our intentions matter & knowing which direction we’re more inclined to go (lazy or perfectionist) is helpful in determining why we do what we do & why we make the choices we make. ❤️ #daycare #preschool #parentsoftoddlers #toddlersoftiktok #parents #parentsofpreschoolers #parentsoftiktok #perfectionism #controlfreak #cleanfreak #parentsoftiktok #daycareprovider #daycarelife #daycareworker #preschoolteacher #preschoolmom #greenscreen ♬ original sound - ᗰ ᗩ ᖇ ᒪ ᗩ 🔆

 

Takođe,vaspitačice i učiteljice su se uključile u raspravu, iznoseći svoja iskustva i stavove o ovoj temi.

- Ja sam učiteljica, cenimo roditelje koji deci dozvoljavaju da budu neuredna.

- Ja sam direktor centra za rano detinjstvo i mnogo je bolje kada deca dođu u odeći za igru! Oni jedu! Oni crtaju! Oni se prljaju!

- Odabir škole za “nemodne izložbe” bila je najbolja odluka koju sam ikada donela. Neka budu deca deca i neka se prljaju.

- Neodgovorno je stalno kupovati novu garderobu deci koja je brzo prerastu.

- Da li gospođo vi idete na posao u čistoj isflekanoj odeći?

- Nošenje čiste odeće odražava samopoštovanje i disciplinu, pokazujući da osoba ceni ličnu higijenu i poštuje sebe i druge. Podiže samopouzdanje i raspoloženje, doprinoseći pozitivnoj slici o sebi i načinu razmišljanja.

- Isflekana odeća NIJE isto što i prljava. Flekava odeća ne znači da niste čisti - bili su neki od komentara. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)