Roditeljstvo

AKO POSEDUJE OVE OSOBINE ON ĆE BITI DOBAR TATA: Evo šta prema psiholozima karakteriše muškarca koji će savršeno brinuti o vašem detetu!

Uloga oca u životu deteta je vrlo bitna a sve je veća potreba za više muških uzora u životima dečaka.

15.05.2024 17:27

AKO POSEDUJE OVE OSOBINE ON ĆE BITI DOBAR TATA: Evo šta prema psiholozima karakteriše muškarca koji će savršeno brinuti o vašem detetu!
shutterstock.com

Oba roditelja su u životu deteta izuzetno bitna, ali mnogi brigu o njemu dok raste pripisuju majci koja se bavi tehničkim stvarima poput hranjenja, menjanja pelena i slično, što nije nikako zanemarljivo. Očeva figura je jednako važna u životu dece a to ističu i psiholozi. Zato je važno da obratite pažnju na neke osobine svog partnera i potencijalnog oca vaše dece. 

Iako na prvi pogled ne možete kod svog partnera uočiti da li ima očinski instinkt, da li voli decu i zna li uopšte da brine o njima, neki pokazatelji odnosno osobine koje poseduje mogle bi da budu prečica do vašeg saznanja da li će biti dobar otac

On preuzima odgovornost

Brojne studije se slažu da deca bez pozitivno prisutnih očeva u velikoj meri pate, a to u svom članku za Psichology Today objašnjava i dr Edvard Kruk. On ističe da otac koji nije uključen u život deteta može imati katastrofalne posledice, što podrazumeva probleme u razvoju prijateljstava, smanjeno samopouzdanje, loše rezultate u školi i slično.

Neko ko je predodređen da bude dobar otac pre svega preuzima odgovornost u svom životu. Ukoliko vaš partner pokazuje ovu osobinu u svakodnevnim situacijama i zna da se nosi sa obavezama na poslu, u odnosima i sa porodicom i možete se u potpunosti  osloniti na njega to je dobar znak. Muškarci koji preuzimaju odgovornost za svoje živote to će učiniti i kada je podizanje njihovog deteta u pitanju.

shutterstock.com

Muškarac koji preuzima odgovornost za svoj život to će činiti i za svioje dete

Empatičan je

Empatija je kako objašnjavaju psiholozi, sposobnost razumevanja i deljenja osećanja drugih. Ukoliko možete da razumete neku situaciju ili odgovorite na pažljiv i razumevajući način to je znak da imate ovu osobinu. Stručnjaci ističu da je očinstvo suštinski element u podizanju samouverenog i emocionalno sigurnog deteta, piše hackspirit.com.

U jednoj studiji iz 2020. godine istraživači su primetili da roditelji sa jakom empatijom obezbeđuju deci sigurnu osnovu na kojoj deca istražuju svoja emocionalna iskustva i traže utehu kada dožive neki emocionalni stres. Neka istraživanja su pokazala da očeva empatija tokom trudnoće utiče na kasnije vezivanje. Deca koja imaju dobra iskustva sa empatijom razvijaju obrazac emocionalnog izražavanja za razliku od izbegavanja i povlačenja. Zbog toga je važno da uočite kako vaš partner reaguje na osećanja drugih, da li nudi podršku i da li razume različite perspektive? Ova osobina je od suštinskog značaja da neko bude dobar otac.

Komunicira na zdrav način

Kako Psych Central navodi, način na koji deca reaguju, izražavaju, slušaju može odražavati dinamiku komunikacije  koju posmatraju. Ako muškarac ima problem da se izrazi na zdrav način, to može imati negativan efekat a to se posebno odnosi na pasivnu agresiju. Očevi koji pokazuju zdravu komunikaciju ne samo sa detetom već i sa ljudima oko sebe, poput majke deteta mogu biti od velike koristi detetu.

Shutterstock

Zdrava komunikacija je vrlo bitna i dobra je osnova da neko bude dobar otac

Za decu je moćan primer poštovanje i jasna komunikacija jer im na taj način roditelji pokazuju kako da efikasno i saosećajno komuniciraju. Zdrava komunikacija se može naučiti ali je svakako poželjno da je partner već ima. To podrazumeva da osoba zna da sluša i govori i da svoja osećanja i potrebe izražava jasno. Održava kontakt očima i izbegava da prekida druge dok govore, a pored toga pre nego podeli svoje mišljenje priznaje druga koja čuje.

Ima dobre navike

Deca upijaju ono što vide i čuju oponašajući druge u tome. Kako navodi taj portal veća je verovatnoća da će ona iz porodice alkoholičara preuzeti tu aktivnost u nekom trenutku. Takođe, deca čiji su roditelji gojazni imaju veće tendencije da naslede to. Jedna studija je takođe dokazala da deca sa aktivnim roditeljima imaju šest puta veću šansu da budu aktivna od dece čiji roditelji ne vežbaju. To se takođe odnosi i na druge aktivnosti roditelja poput čitanja, što je vrlo verovatno da će preneti i na svoje naslednike. 

Suština je kako navode psiholozi da deca oponašaju roditelje i da će dobre navike poput vežbanja i čitanja sigurno usvojiti. 

Kako navode stručnjaci ove osobine su osnovni alati da muškarci odgajaju samopouzdanu i emocionalno inteligentnu decu. Ako vaš partner ima ove osobine večike su šanse da će biti odličan otac.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)