Roditeljstvo

OTKRIVENO KOJI JE RODITELJ SREĆNIJI DOK BRINE O DECI: Rezultati novog istraživanja mnoge će iznenaditi (FOTO)

Igranje sa mališanima je aktivnost koja nas puni dobrom energijom i osećajem zadovoljstva.

04.02.2024 10:40

OTKRIVENO KOJI JE RODITELJ SREĆNIJI DOK BRINE O DECI: Rezultati novog istraživanja mnoge će iznenaditi (FOTO)
shutterstock.com

Novo istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji donelo je zanimljive podatke o aspektima roditeljstva, posebno kada je reč o razlici u sreći između očeva i majki. Analiza tri studije, koje su obuhvatile emocionalno zdravlje 18.000 ljudi, otkrila je da su očevi, u poređenju sa svojim vršnjacima bez dece, zapravo srećniji. Takođe, istraživanje je uporedilo nivo sreće očeva i majki, te utvrdilo da su očevi, dok brinu o deci, češće srećniji od majki dok to isto čine.

Jedan od ključnih razloga za ovu razliku leži u tome što se tate, prema istraživanju, češće igraju sa decom u odnosu na mame. Ovo otkriće izaziva pažnju i postavlja pitanje da li se igra sa decom može smatrati ključnim faktorom u osećaju sreće roditelja.

shutterstock.com

Ko je srećniji dok čuva decu - mame ili tate?

Iako se često govori o deljenju kućnih poslova između roditelja, istraživanje je istaklo da većina poslova, čak i u domovima gde su oni navodno podeljeni, i dalje leži na majkama. 

Psihoterapeutkinja Loren N. Barnes naglašava da žene često nose “teret” u porodici, čak i kada očevi aktivno učestvuju u kućnim poslovima. 

- Ovaj nevidljivi teret, koji uključuje praćenje različitih obaveza i brigu oko njihovog izvršenja, može biti izvor stresa za majke - istakla je ona.

Shutterstock

Studija dokazala da su tate srećnije kad se igraju sa decom

Iako se predlaže da će se majke osećati srećnije ako se više igraju sa decom, istraživanje ukazuje na to da je igra sa decom često stavljena po strani zbog brojnih obaveza koje majke imaju.

- Predlog da majke treba više angažovati u igri sa decom dodatno naglašava kompleksnost uloge majki i nameće dodatni teret, umesto da olakša njihovu svakodnevicu - smatraju istraživači studije.

Istraživanje ukazuje na važnost prepoznavanja “nevidljivog tereta” i emocionalnog rada koji majke nose, kao i na potrebu za ravnotežom između obaveza majki i očeva u porodici

- Umesto da se očekuje od majki da se ponašaju više kao muškarci kako bi bile srećnije, važno je da se prepozna njihova jedinstvena uloga unutar porodične zajednice. Ovo istraživanje postavlja važna pitanja o roditeljstvu i sreći, ali istovremeno naglašava potrebu za podrškom i ravnotežom u ulogama roditelja - smatra se u zaključku stidije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)