Roditeljstvo

DA LI SE SEĆATE DEČAKA VEŠCA KOG JE HUMANITARKA ZATEKLA NA ULICI JEDVA ŽIVOG? Čitav svet brujao je o malenom Houpu, a evo kako on danas izgleda! (FOTO)

Anja Ringren Loven je krajem januara 2016. godine spasla život mališanu koji je sada dečak okružen ljubavlju, a voli i učenje i školu.

06.05.2023 11:30

DA LI SE SEĆATE DEČAKA VEŠCA KOG JE HUMANITARKA ZATEKLA NA ULICI JEDVA ŽIVOG? Čitav svet brujao je o malenom Houpu, a evo kako on danas izgleda! (FOTO)
Instagram-printscreen- landofhope

Svet je pre nepunih 8 godina obišla potresna fotogarfija iz Nigerije. Na slici je bila danska humanitarka Anja Ringren Loven i to kako pokušava da napoji neuhranjeng i bolesnog trogodišnjaka koji je ostavljen na ulici. Ona mu je spaila život, a dečak, koji je dobio ime Houp (Nada) danas je zdrav i srećan mališan. Fotografija na kojoj mu Anja daje vodu nastala je 30. januara 2016. godine, a u kratkom roku je za njegovu pomoć sakupljeno 2 miliona dolara. Anja je dečaka odvela u kamp gde mu je pružena pomoć, a njegovo zdravstveno stanje je bilo toliko loše da se nije znalo ni da li će uopšte da preživi.

Kada smo čuli da dete ima samo 3 godine, nismo ni razmišljali. Odmah smo reagovali. Mališan u tim godinama ne može dugo preživeti sam na ulici. Mislim da je moja i Houpova slika postala jedna od najzastupljenijih slika na svetu. Svakog dana se deli na društvenim mrežama i ima na milione lajkova. Nakon spasavanja Houpa 2016. godine, intervjuisali su me mediji širom sveta i otad je priča o Houpu objavljena u mnogim člancima - istakla je Anja.

Instagram-printscreen- landofhope

Dečak Houp u "Zemlji nade" danas

Dečak sa fotografije, bio je odbačen od svoje zajednice zbog optužbe da je veštac, pa je sa samo 3 godine ostao prepušten samom sebi. Anja Loven pružila mu je dom, a ubrzo potom, ona i njen suprug David osnovali su Centar „Zemlja nade“ (www.landofhope.global ). U njemu vode humanitarnu organizaciju gde zbrinjavaju i obrazuju napuštenu decu Afrike.

- Houp je izrastao u zdravog i snažnog dečaka koji voli da ide u školu i da se igra sa prijateljima. On i moj sin David mlađi su najbolji prijatelji. Zajedno igraju fudbal. Houp živi u našem Centru „Zemlja nade“ sa još 75. dece koju smo spasili moj suprug David, ja i naš tim - rekla je ova Dankinja zaljubljena u Afriku.

 

 

Anja navodi da je Houpov oporavak bio neverovatan, a da je ljubav bila ta koja ga je zapravo spasla.

- Kada su okruženi samo ljubavlju, brigom i zaštitom, čak i najranjiviji i najbolesniji se oporave. Nije lako raditi sa decom koja su bila mučena i zlostavljana od strane cele zajednice. Dirljivo je videti kako se Houp i ostali brinu za nove koji dođu. Oni kupaju novu decu koja dođe potpuno prljava i iznemogla, hrane ih i na kraju igraju fudbal sa njima ili zajedno sade povrće u vrtu. Najlepši prizor danas je upravo naš Houp - navodi humanitarka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)