Brak i veze

MOJA ŽENA JE IZGUBILA NOGU I SAD ŽELIM RAZVOD! Očajni muškarac priznao: Nismo imali odnose od nesreće, prošlo je 3 godine!

"Kad kažemo „volim te“ imam osećaj kao da je to postalo samo deo rutine", požalio se on i dobio možda i neočekivani odgovor bračne savetnice.

08.10.2024 14:01

MOJA ŽENA JE IZGUBILA NOGU I SAD ŽELIM RAZVOD! Očajni muškarac priznao: Nismo imali odnose od nesreće, prošlo je 3 godine!
Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

U potresnoj ispovesti, nesrećan muškarac otvorio je dušu Džejn Grin, kolumnistkinji i savetnici Daily Maila, o svojoj borbi nakon tragične saobraćajne nesreće, koja je promenila život njegove supruge. Nakon što je izgubila nogu u incidentu, njihov odnos je postao hladan i udaljen, a on se suočava sa sve većim strahom da se njih dvoje više ponašaju kao cimeri nego kao partneri.

Tri godine nakon nesreće, on deli svoju muku i brige o intimnosti koja se čini izgubljenom, otvarajući pitanja o ljubavi, ali i još jednoj mogućnosti.  Njegovu ispovest i odgovor Džejn Grin, prenosimo u celosti.

Draga Džejn,

Pre nekoliko godina, moja supruga je doživela strašnu saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobila užasne povrede – i na kraju dovelo do toga da joj je amputirana noga. U mesecima i godinama nakon nesreće toliko je radila na svom oporavku.

Dobila je protezu na nozi i radila fizikalnu terapiju… suvišno je reći da je to bilo teških nekoliko godina za sve nas, posebno za nju, ali je bila prilično pozitivna u pogledu svoje budućnosti i svoje "nove normalnosti", kako to ona naziva.

Oseća se kao da su postali cimeri

Ali dok je sve to trajalo naš odnos se potpuno promenio. Od zabrinutog muža sam postao negovatelj sa punim radnim vremenom i sada se osećam skoro kao da smo samo cimeri?

Ona se i dalje bori da zaspi tako da ima svoju sobu dole, dok sam ja još u našoj spavaćoj sobi na spratu. Radim u kancelariji svaki dan i dok dođem kući ona je obično toliko iscrpljena da ode na spavanje sat vremena nakon što uđem na vrata. Nismo imali intimne odnose od nesreće pre tri godine, a ja ne mogu ni da se setim kada smo se poslednji put poljubili kako treba. Nisam imao priliku ni da razmišljam o tome kako bi bilo imati intimne odnose sa njom od njene operacije, jer izgleda da je to više ne zanima.

Osećam se kao da je svaka strast u našoj vezi nestala onog trenutka kada je doživela nesreću. Kad kažemo „volim te“ imam osećaj kao da je to postalo samo deo rutine, a ne izjava ispunjena bilo kakvim značenjem.

Volim svoju ženu, ali ne mogu a da ne pomislim da bismo oboje bili srećniji da smo upravo prekinuli ovaj brak. S moje strane nema gorčine ili bilo čega, ali takođe ne želim da provedem ostatak života vezan u platonskoj vezi u kojoj nema vatre ili uzbuđenja. Znam da ću zbog toga zvučati kao kreten i kao da je napuštam – ali iskreno mislim da bi bila srećnija da odem.

Da li bih bio najgora osoba na svetu ako bih se razveo od nje?

Odgovor Džejn Grin

Poštovani,

Ne mislim da zvučiš kao kreten jer želiš da napustiš brak koji se oseća kao da je bez ljubavi, ali mislim da zvučiš kao kreten ako čak i pomisliš da doneseš jednostranu odluku, bez razgovora o tome sa tvojom ženom.

Bio bi najgora osoba na svetu da se samo razvedeš od nje, a da nisi pokušao sa njom da sedneš, po mogućnosti sa terapeutom ili savetnikom i povedeš neke značajne razgovore o vašem braku i tome šta oboje želite od svoje budućnosti. Nesreća je relevantna samo po tome što je stavila ogroman stres na vašu vezu, ali je mogao postojati bilo koji broj stresora koji su doveli do toga da se tako osećate.

Ono što ovde nije u redu jeste koliko projektuješ svoja osećanja na svoju ženu, pod pretpostavkom da se ona sigurno oseća na isti način, kada zamišljam da većina njene energije odlazi na njeno lečenje i suočavanje sa novim životom.

Uz to, znam nekoliko žena koje su izgubile udove u nesrećama i koje su takođe imale impresivne i neverovatne živote. Pokazali su izuzetnu otpornost, snagu i gracioznost u teškim okolnostima i nisu dozvolili da ih gubitak baci u trajno stanje bede.

Pa opet, pitam se koliko možda projektuješ sopstvenu krivicu na situaciju, da bi nekako ublažio svoje razloge za odlazak.

Nemam pojma da li imaš za šta da budeš kriv, iako većina muškaraca neće ostaviti svoje žene, koliko god nesrećne bile, osim ako su već emocionalno ili na neki drugi način umešane sa nekim drugim.

Takođe mogu da vam kažem da je brak, kao i život, cikličan. Gledala sam parove u brakovima na ivici razvoda kako se odlučuju na težak posao, počinju da komuniciraju, dobijaju pomoć i otkrivaju da su nekoliko godina kasnije srećniji nego što su ikad sanjali da mogu biti.

Na drugoj strani trava nije zelenija. Zelenije je tamo gde ga zalivate, a zalivanje zahteva posvećenost, komunikaciju i vreme. Posvećenost otkrivanju svoje budućnosti, sa svojom ženom kao ravnopravnim partnerom, čini se da je najmanje što možete učiniti.

Sa 18 bestselera Njujork tajmsa i više od 10 miliona knjiga u štampi, Džejn Grin stalno iznova unapređuje svoju karijeru. Izuzetno je popularna kao kolumnistkinja "Draga Džejn" u britanskim nacionalnim novinama Daily Mail i na popularnoj veb stranici Mail Online.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)