Brak i veze

PAZITE ŠTA RADITE U PONOĆ: Evo pravog značenja novogodišnjeg poljupca! (FOTO)

Ukoliko je pored vas prava osoba, to značajno menja stvari.

29.12.2023 22:00

PAZITE  ŠTA RADITE U PONOĆ: Evo pravog značenja novogodišnjeg poljupca! (FOTO)
Shutterstock

Postoje mnoga verovanja i običaji koji su usko vezani za Novu godinu i koji mogu da nam odrede prema nekim tumačenjima kakva će nam biti naredna godina na svim poljima. Za nju često se vezuju i verovanja koja pronalaze simboliku u romantici , a evo još jednog koji se odnosi na novogodišnji poljubac ili tačnije poljubac u ponoć.

Ako je verovati našim starim običajima, veoma je važno koga ćete zagrliti i poljubiti u ponoć uoči Nove godine. Smatra se da momci i devojke koji nisu u braku pa čak ni u ozbiljnoj vezi obrate pažnju na to da poljube nekog ko je suprotnog pola, a sa kim nisu u krvnom srodstvu. Smatraju da i jedan poljubac u obraz može oterati zlu sreću i baksuzluk i privući nekoga u naš romantični život. Za one koji su u brakovima poljubac u ponoć će dodatno ojačati vezu.

Iako se ne zna odakle vodi pravo poreklo simbolika ponoćnog poljupca postoji nekoliko teorija vezano za to. Mnogi ga vezuju  za Rimljane i njihov festival Saturnalije koji je bio poznat po mnogim nestašlucima i poljupcima. 

Foto: Shuttestock

Prema starim verovanjima i u našoj ali i zapadnoj kulturi važno je da poljubite partnera tačno u ponoć kako bi vam naredna godina bila puna ljubavi

 

Taj poljubac se kasnije proširio na Evropu i vezuje se za doba renesanse kada su bili aktuelni balovi na kojima su se nosile maske. U ponoć su se skidale maske i delili poljupci a oni su bili način čišćenja od zla i simbol novog početka, prenosi Woman health.

Ipak najvernija teorija pripisuje se Nemcima za koje se vezuje simbolika novogodišnjeg poljupca. Oni su navodno iščekivali ovaj događaj kako bi dobili poljubac, a muzika se tada zaustavljala prestajao je razgovor  i onda bi se odbrojavale sekunde do ponoći kada bi se dogodio taj intimni trenutak između dvoje partnera.

Od Nemaca, ovaj poljubac u ponoć se proširio i na Amerikance koji su ga proslavili u holivudskim filmovima i postavili nova očekivanja.

Poljubac se oduvek prikazivao kao najromantičniji trenutak kojim su partneri iskazivali jedno drugom svoju ljubav, pogotovo uoči Nove godine. Zapadna kultura je najviše usvojila ovaj trend pa se smatra da ukoliko se poljubite u ponoć imaćete godinu punu ljubavi i strasti a ukoliko ne ona će biti usamljenija. Pa ako je tako, krenite na vreme sa odobrojavanjem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)