Brak i veze

KAD JE VREME DA VEZA BUDE ZVANIČNA? Evo koliko sastanaka treba da prođe do definisanja odnosa!

Postoje znakovi koji ukazuju na to kad bi ljubavni odnos između dvoje ljudi mogao da bude ozvaničen.

02.12.2023 20:00

KAD JE VREME DA VEZA BUDE ZVANIČNA? Evo koliko sastanaka treba da prođe do definisanja odnosa!
shutterstock.com

Najuzbudljiviji deo veze je sam početak. Parovi u ranoj fazi viđanja vole da provode vreme zajedno, da uživaju u svakom minutu i polako shvataju da postaju sve bliži. Iako je jedna strana sigurna da je na pravom putu i da je vreme da veza bude podignuta na viši nivo, nikada se ne zna da li isto misli i druga strana.

Sara Kahan, socijalna radnica u Bruklinu koja pomaže pojedincima i parovima da razvijaju svoje odnose, ističe da ne postoji tačan broj izlazaka posle kojih bi parovi mogli da kažu da je njihova veza zvanična, jer je sve to individualno. Ona napominje da treba obratiti pažnju na nekoliko znakova koji mogu da ukažu na to da smo spremni za sledeći korak.

Treba malo sačekati

Savetnica za ljubavne odnose otkriva da ne treba voditi ovaj razgovor nakon nekoliko prvih sastanaka ili u prvih par nedelja. Potrebno je vreme da se vidi da li veza ima temelje i "sastojke" da postane nešto ozbiljnija. Parovi bi trebalo da vide imaju li zajedničkih stvari koje ih povezuju, uživaju li jedno u drugom i da li se privlače.

Shutterstock

Sa ozbiljnim razgovorom treba sačekati neko vreme

 

- Onda veza postaje dublja, počinjete da delite više ličnih stari, više emotivnih stvari i želite da vidite da li i druga strana ima emocionalnu dubinu koja odgovara vašoj. Poslednji korak je probijanje tog emocionalnog zida i on je put ka definisanju statusa veze. Morate da se osećate kao da možete postati ranjivi sa tom osobom, a to je zastrašujuće, jer morate ići polako i testirati. To zahteva vreme - ističe ona.

Znaci da prelazite iz neobaveznog zabavljanja u zvaničnu vezu

Pažljivo komunicirate

Prvi pokazatelj da ste spremni da postanete zvanični je ako imate solidnu komunikaciju. Ako slušate, ne prenagljujete sa zaključcima, otvorenog ste uma i možete da se stavite u kožu druge osobe i obrnuto, to su dobri znaci da veza obećava. Da bi par išao ka sledećoj fazi. mora odlično da se razume i izrazi međusobno.

Ne želite da vidite nikog drugog

Još jedan dobar znak da ste spremni da budete u zvaničnoj vezi jeste da oboje uključite jedno drugo u svoje živote. To podrazumeva koliko prostora druga osoba zauzima u vašem mozgu i da li želite da budete uskogrudi u smislu fokusiranja na ovu vezu, a ne budete radoznali o drugim ljudima. To su jasni znaci da postajete ozbiljan par, piše brides.com.

unplash

Ako ste spremni da uključite drugu osobu u svoj život i dajete joj prostor to je dobar put ka dubljoj povezanosti

 

Imali ste izazovan razgovor i dobro ste se razumeli

Pre ulaska u ozbiljnu vezu morate dokazati da možete prevaziđete nevolje i kažete jedno drugom kako se osećate. Morate biti u stanju da podelite sa tom osobom kako se osećate i kakvu ste reakciju očekivali. To je dobar test za produbljeni odnos.

- Bilo mi je teško ovo da podelim i nadala sam se da ćeš da reaguješ na određeni način, a kada nisi to me je povredilo. Tada druga osoba može da kaže: "Jao, tako mi je žao". Ako možete da pričate a da vas druga osoba čuje i da se osećate saslušano, a druga osoba vas razume, to su dobri znaci - ističe Kahan.

Kako vezu učiniti zvaničnom?

Bez obzira koliko je tehnologija primamljiva, ako je vaša veza jaka i treba da pređe u drugu fazu valjalo bi razgovarati licem u lice. Kahan napominje da treba izbegavati SMS, imejlove i telefon, jer ozbiljne razgovore kuda idemo i šta radimo vodimo - lično.

Dok je nekim ljudima lakše da to iznose, drugima je neprijatno i osećaju se pomalo nervozno i ranjivo. Ako nekoga obavestite da ćete uraditi nešto što vam nije lako, to je dobar način da ga pripremite. 

Često partneri nisu na istoj strani ili ne žele vezu u istom trenutku. Zbog toga je važno koliko ste strpljivi i koliko možete da tolerišete. Najvažnije je biti iskren, podseća Kahan i dodaje da je najvažnije da se par u vezi oseća dobro.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)