Brak i veze

6 SAVETA ZA SREĆNIJI BRAK: Jednu stavku svi parovi zapostavljaju i zbog toga im ljubav puca! (FOTO)

Ukoliko ste pomislili da je ključan intimni odnos, pogrešili ste.

28.06.2023 20:01

6 SAVETA ZA SREĆNIJI BRAK: Jednu stavku svi parovi zapostavljaju i zbog toga im ljubav puca! (FOTO)
shutterstock.com

Bajke i romantične komedije često se završavaju rečenicom "živeli su srećno do kraja života", stvarni život može biti daleko od toga nakon što prođe famozni medeni mesec, ali postoji nada za parove koji žele da unesu malo više sreće u svoj odnos.

- Idealna, bezbrižna i večna sreća u braku je nerealna. Svaki odnos se suočava sa izazovima, konfliktima, usponima i padovima. Očekivanje trajnog stanja blaženstva može dovesti do razočarenja i frustracije. Shvatanje da ispunjen brak zahteva prilagođavanje može pomoći u upravljanju očekivanjima - kaže Kortni Koup, terapeut za brak i porodicu, a piše Fortun Vel. 

Ona preporučuje šest isprobanih metoda za negovanje emotivne veze i osiguravanje uspešnog braka.

Foto: Shutterstock

Idealna, bezbrižna i večna sreća u braku je nerealna, nije sve kao u bajci

1. Provedite kvalitetno vreme zajedno

- Bilo da su to nedeljni izlasci, ili vikend putovanja, važno je da parovi ulažu u planiranje vremena koje će da provedu zajedno. Mladi bračni parovi se prvi put susreću sa roditeljstvom, ili nekim nedaćama, a to veoma lako može negativno da se odrazi na njihov odnos. Međutim, važno je da redovno rezervišete bar dva dana nedeljno samo za sebe - kaže Koup. 

2. Izražavajte ljubav i zahvalnost

- Bilo da je to verbalna potvrda ili fizički izrazi ljubavi, važno je da odvojite vreme da izrazite svoju naklonost, želju, brigu i zahvalnost prema partneru. Svakog dana i svake nedelje im recite koliko su vam važni - kaže Koup. 

unsplash.com

Provodite vreme u zajedničkim aktvinostima kao što je šetnja

3. Stavite emocionalnu i fizičku intimnost na prvo mesto

Iako je fizička intimnost važna, ključno je da parovi shvate da postoje i drugi načini za ostvarivanje intimnosti.

- Lako je dozvoliti da zauzetost poslom, podizanje dece i briga o svim sitnicama budu ispred vaše intime. Međutim, važno je da čak i ako se nalazite u fazi života u kojoj fizička intimnost nije moguća, kao što su bolest, trudnoća, postporođajno razdoblje ili depresija, par i dalje može da neguje emotivnu intimnost deljenjem osećanja i izražavanjem želja - kaže Koup.

4. Radite na zajedničkim interesovanjima

Iako može biti primamljivo držati se sopstvenih hobija, pronalaženje načina da se povežete preko zajedničkih interesa takođe može biti korisno za vaš odnos (samo se pobrinite da ne uključuje nezdrave navike, poput prekomernog gledanja televizije).

- Možete da izađete na svirku, odete na koncert ili u šetnju. Kada imate vrstu socijalizacije kao par, daleko je lakše da se ponovo i iznova povežete - kaže Koup.

5. Konstruktivno upravljajte konfliktima

Konflikt je neizbežan u svakom odnosu, pa tako i u braku, ali način na koji se s njim nosite čini razliku.

Kada vaš partner učini nešto što doživljavate kao uvredu pokušajte da se stavite na njegovo mesto. Na primer, možda ste ljuti što je vaš partner ostavio nered u kuhinji iako ste mu više puta rekli da opere sudove pre odlaska na posao. Razmislite o njegovim osećanjima, možda jednostavno nije stigao zbog posla. Sasvim je moguće da je imao važnu prezentaciju, ili neki problem koji je odmah morao da reši. 

- U ovom slučaju, na prvi pogled se čini da je bio nepristojan ili zaboravan, ali možda se samo suočavao sa svojim sopstvenim stresovima, anksioznošću ili ograničenjima u tom trenutku - deli Koup.

Shutterstock

Ukoliko dođe do konflikta pokušajte da ga rešite mirnim razgovorom i stavite se u ulogu vašeg partnera

Ako osećate frustraciju, Koup preporučuje da uzmete pauzu od 20 do 45 minuta u odvojenim prostorijama, a zatim se vratite kada oboje budete smireniji. Tada sugeriše da koristite "Ja izjave" kako biste izneli svoju tačku gledišta, a da ne optužujete svog partnera.

U prethodnom primeru možda biste bili skloni da viknete: "Uvek ostavljaš nered u kuhinji i uopšte ne vodiš računa o mojim osećanjima!" Umesto toga, Koup kaže da biste mogli reći: "Želim da razgovaram sa tobom o nečemu važnom ako imaš minut. Preopterećena sam i osećam veliki stres kada je kuhinja u neredu, jer imam vrlo malo vremena da spremim doručak pre odlaska na posao. Kada kuhinja ostane neuredna veoma često zakasnim."

6. Podržavajte rast i lični razvoj jedno drugog

Ako ste u braku već neko vreme, sigurno je da vi i vaš partner niste iste osobe kao na dan venčanja

- Važno je podržati partnera u njegovoj evoluciji ka sledećoj "verziji sebe" i pružiti mu prostor i ohrabrenje. Što više podržavate svog partnera u procesu napretka, to će biti uzbuđeniji da nastavi svoje životno putovanje sa vama kao ključnim faktorom u svojoj životnoj priči - kaže Koup

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)