Brak i veze

5 ROMANTIČNIH FILMOVA ZA DAN ZALJUBLJENIH: Ova ostvarenja morate da pogledate jer će vam vratiti veru u ljubav

Ako 14. februara planirate romantično veče sa svojom dragom osobom, predlog je da pogledate neki od ovih ljubavnih klasika koji će vam ugrejati srce.

13.02.2023 21:01

5 ROMANTIČNIH FILMOVA ZA DAN ZALJUBLJENIH: Ova ostvarenja morate da pogledate jer će vam vratiti veru u ljubav
Shutterstock

Dan zaljubljenih, 14. februar, najromantičniji je praznik koji slavi ljubav širom sveta. Osim poklona za voljenu osobu tog dana treba osmisliti kako da ulepšate ovaj dan i probudite romantiku u svojoj vezi.

Mnogi zaljubljeni parovi tog dana odlaze u restoran, ali ako ste više za intimno druženje udvoje mi vam predlažemo da u svom domu napravite veče za pamćenje uz neki od ljubavnih filmskih klasika koji će vam ugrejati srce. Srećna republika vam nudi preporuku pet najromantičnijih ljubavnih filmova koje morate pogledati za Dan zaljubljenih 2023. i koji će vam vratiti veru u ljubav. 

Beležnica

Film "Beležnica" iz 2004. smatra se jednim od najromantičnijih filmova svih vremena. Verovatno ste ga gledali više puta, ali će vas sigurno naterati da razmišljate koliko ste srećni i da svoju ljubav cenite, da partnera ne uzimate zdravo za gotovo. "Beležnica" prati sudbinu mladih ljubavnika Noe i Eli, koji su imali strasnu letnju romansu. Elini roditelji i Drugi svetski rat uticali su na to se razdvoje, ali su oboje živeli od uspomena na prvu ljubav. Film je snimljen prema istoimenom bestseleru Nikolasa Sparksa, a glavne uloge igraju Rajan Gozling i Rejčel Mekadams.

Miris žene

U pitanju je čuveni filmski klasik iz 1992. sa Al Paćinom u glavnoj ulozi, koji je maestralno dočarao lik penzionisanog i slepog pukovina Frenka Slejda. On angažuje mladog studenta Čarlija Simsa (Kris O'Donel) da mu pravi društvo na putu u Njujork. Odsedaju u luksuznom hotelu Voldorf-Astorija, ručaju u otmenom restoranu i tokom tog uzbudljivog putovanja Čarli shvata da Frenk planira da pleše sa lepom ženom, čiji ga je parfem očarao, i nakon toga počini samoubistvo pištoljem. Iako ljubav nije u prvom planu u tom ostvarenju, ona zapravo prožima ceo film kroz sudbinu Slajda koji na kraju života jedino žali za ljubavlju. 

P. S. Volim te

Još jedan romantični film u kojoj snagu i veličinu ljubavi shvatamo tek kad je nažalost već kasno. Taj film iz 2007. prati sudbinu mlade udovice Holi čiji je suprug premionuo od kancera. Na njen 30. rođendan ona dobija prvo od brojnih pisma koje je njen pokojni suprug Gari pisao za nju kako bi joj pomogao da lakše prihvati njegovu smrt. On je kroz pisma vodi nazad u Irsku, gde su se prvi put sreli i zaljubili, i podseća je na sve one divne trenutke koje su proveli zajedno, dokazujući da ljubav ostaje da živi i posle smrti. Glavne uloge igraju Hilari Svank i Džerard Batler

Titanik

Titanik je klasik Džejmsa Kamerona iz 1997. koji je srušio mnoge rekorde - prvi je film u istoriji čija je zarada premašila milijardu dolara (danas je ta cifra 2,187 milijardi dolara); jedan je od tri koji je osvojio čak 11 Oskara. Film prati sudbinu i potonuće Titanika. Na brodu koji plovi u svoju propast upoznali su se i zavoleli Džek i Rouz. On je mladić bez prebijene pare koji odlazak u Ameriku vidi kao priliku da započne novi život, dok je Rouz pripadnica visoke klase čija udaja za sina milionera treba da spasi njenu porodicu. Tokom uzbudljivog putovanja i potonuća broda Rouz shvata značaj prave ljubavi i odbija da se povinuje društvenim normama. Glavne uloge poverene su Leonardu di Kapriju i Kejt Vinslet.

Igra sudbine (Serendipity)

Jedan od najromantičnijih filmova sa srećnim krajem je Serendipity iz 2001. kod nas preveden kao "Igra sudbine". Priča prati novinara Džonatana koji uoči Božića slučajno upoznaje prelepu Engleskinju Saru. Nakon nezaboravne večeri rastaju se a da on ne zna njeno puno ime, niti ona njegovo. On svoj telefon zapisuje na novčanici ,a ona na koricama njegove omiljene knjige "Ljubav u doba kolere". Nekoliko godina kasnije Džonatan je pred ženidbom, a Sara je verena za muzičara Larsa, ali oboje ne mogu da zaborave magično veče koje su proveli zajedno. Kreće luda potraga jedno za drugim i film se završava njihovim susretom na klizalištu u Central parku. Glavne uloge su poverene Džonu Kjuzaku i Kejt Bekinsejl.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)