Film, muzika i pozorište

POSLASTICA ZA SVE ZALJUBLJENE DUŠE: Top 10 romantičnih filmova koje morate odgledati!

Ljubav nikada ne izlazi iz mode, a samim tim ni ovi filmovi. Pročitajte naš tekst i saznajte šta je to što ljude vuče ovim romantičnim ostvarenjima.

17.03.2022 21:00

POSLASTICA ZA SVE ZALJUBLJENE DUŠE: Top 10 romantičnih filmova koje morate odgledati!
Srećna republika

Ukoliko planirate da se večeras ušuškate pored voljene osobe, portal Srećna Republika vam preporučuje klasike koje morate odgledati ako zaista sebe smatrate filmofilom i poznavaocem domaćih i stranih filmova o ljubavnim dogodovštinama.

1. Prohujalo sa vihorom (1940.)

Najstariji na listi, ali nikada zaboravljen. Ovaj evergrin kinematografije predstavlja pravu filmsku lektiru za svakoga ko želi ponešto da nauči o sedmoj umetnosti. Prepliću se teme rata, nemaštine, ljubavi i rasne nejednakosti. Snimljen je po istoimenom romanu Margaret Mičel a glavne uloge tumače Vivijen Li u ulozi Skarlet O'Hare i Klark Gejbl u ulozi Reta Batlera.

2. Doručak kod Tifanija (1961.)

Jedno od omiljenih ostvarenja većine žena, naizgled film o razmaženoj devojci iz visokog društva, a u suštini topla ljudska priča o pronalaženju pravog sebe, begu od siromaštva i prosečnosti, ali i o pronalaženju srodne duše. Snimljen po noveli Trumana Kapotea, ovaj film je obeležio karijeru glumice Odri Hepbern koja je maestralno odigrala ulogu Holi Golajtli.

3. Zgodna žena (1990.)

Spoj nespojivog, prostitutka Vivijan i biznismen Edvard. Ona radi da bi preživela a on da bi zaboravio da stvaran život postoji. Sve počinje kao poslovni dogovor a u šta to prerasta, proverite sami. Film se bavi ozbiljnim temama prostitucije, narkomanije, zategnutih porodičnih odnosa ali i pronalaženjem ljubavi i pobedom nad strahovima kako bi život dobio smisao. Džulija Roberts i Ričard Gir su tih devedesetih godina uspeli da nam ostvare viziju nemoguće ljubavi.

4. Titanik (1997.)

Ne postoji žena ali i pokoji muškarac koji uz ovaj film nije pustio neku suzu. Ultimativna romantična priča o siromašnom momku koji ide trbuhom za kruhom i uglednoj ali nesrećnoj devojci čiji život je u rukama svih ostalih osim nje same. Ljubav na prvi pogled, strast koja vri između Džeka i Rouz, njihova borba protiv svih i kraj koji mnogi zameraju režiseru Džejmsu Kameronu, budući da smo svi navijali za ovu ljubav. Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet su nakon ovog ostvarenja postali zvezde, sa punim pravom.

5. Lajanje na zvezde (1998.)

Danica i filozof Mihajlo su svakako najlepši par domaćih romantičnih komedija. Film je snimljen prema knjizi "Lajanje na zvezde" Milovana Vitezovića a prati život i dogodovštine maturanata iz provincije. Smešten u nevino doba 1963. godine, film veliča prvu ali i pravu ljubav. U glavnim ulogama su se našli Dragan Mićanović i Nataša Tapušković.

6. Noting Hil (1999.)

Slučajni susret skromnog knjižara i velike filmske zvezde izrodiće ljubav. U fokusu su Vilijam i Ana, njihova ljubav, usponi i padovi i sve komplikacije veze između običnog čoveka i izvanredne žene. Hju Grant, kralj romantičnih komedija, i Džulija Roberts, neprikosnovena gospodarica ljubića, su dali svoj karakterističan pečat ovom ostvarenju.

7. Zona Zamfirova (2002.)

Srpski Romeo i Julija, ovaj film je u vreme svog pojavljivanja izazvao pravu pomamu među publikom u regionu. Lepa bogataška kći i siromašni ali vredni zanatlija su u centru ove ljubavne priče, koja se bavi roditeljskim očekivanjima od dece, društvenim normama ali i njihovim rušenjem. Snimljen po istoimenom književnom delu Stevana Sremca, kroz film pratimo ljubav Zone Zamfirove, koju je odigrala Katarina Radivojević, i kujundžije Maneta, koga je odigrao Vojin Ćetković.  

8. Beležnica (2004.)

Priča o odrastanju, društvenim razlikama, značaju novca i uspeha, ostvarivanju sebe i besmislu bogatstva bez ljubavi. Film prati Eli i Nou od zaljubljenih tinejdžera do odraslih ljudi, prikazuje njihovu istrajnost i jačinu njihove povezanosti i dokazuje da prava ljubav nema zaborava dok god imate nekoga da vas podseti šta znači voleti. Rejčel Makadams i Rajan Gosling su duša i telo ovog filma.

9. Kad porastem biću Kengur (2004.)

Ne nužno romansa ali svakako film o ljubavi, o različitim vidovima iste. Na neki način i u isto vreme film o odrastanju, pronalaženju sebe i ljubavi, film o prijateljstvu, o greškama, o beogradskom asfaltu i njegovoj deci. U središtu filma su brojni likovi ali Braca i Ines su glavni ljubavni par sa svim preprekama na njihovom putu. Sergej Trifunović i Marija Karan su ovom paru udahnuli život.

10. Dok nisam srela tebe (2016.)

Iako možda najtužniji od svih navedenih, kraj ovog filma nam daje najveću dozu nade da je moguće nastaviti dalje nakon rastanka od voljene osobe. Luiza je obična devojka kojoj je preko potreban posao, a Vil Trejnor je imućan muškarac kome je potrebna Luiza. Ona će postati negovateljica ovog nepokretnog čoveka i uprkos kraju ovog filma, naučiće jedno drugo da žive i vole. Holivudski blokbaster snimljen prema bestseleru autorke Džodžo Mojes je kao glavni ljubavni par spojio glumce Emiliju Klark i Sema Klaflina.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)