Telo

POTPUNO POGREŠNO BRIJEMO INTIMNU REGIJU ČITAV ŽIVOT! Dermatolozi upozoravaju: Jedan detalj je ključan!

U pitanju je nezgodan deo tela za brijanje pa morate biti izuzetno pažljivi kako biste izbegli posekotine i iritacije kože.

22.11.2022 19:01

POTPUNO POGREŠNO BRIJEMO INTIMNU REGIJU ČITAV ŽIVOT! Dermatolozi upozoravaju: Jedan detalj je ključan!
Foto: Shutterstock

Brijanje je najbrži način ukljanjanja dlaka. Toj metodi često pribegavaju i žene prilikom uklanjanja dlačica sa intimne regije. Kako je objasnila dermatolog dr Žinaj Ju, taj veoma osetljivi deo tela najčešće se tretira na potpuno pogrešan način, što može da izazove razne vrste iritacija i problema.

Pixabay.com

Budite nežni prema svojoj intimnoj regiji prilikom brijanja

Priprema 

Prema rečima stručnjaka, prilikom uklanjanja dlačica sa intimne regije treba imati u vidu da je koža u toj oblasti veoma nežna, o čemu treba posebno voditi računa prilikom brijanja. Osim toga, u pitanju je nezgodan deo tela za brijanje pa nećete dobiti željene rezultate.

Dlačice na tom delu tela su najčešće grube strukture i kovrdžave što to područje čini posebno osetljivim na urastanje dlaka i izazivanje jake iritacije. Ukoliko se baš odlučite da obrijete taj deo tela, treba da se pridržavate određenih pravila kako biste izbegli probleme - rekla je ona za britanski San.

Kako je objasnila, pravila se pre svega odnose na samu pripremu kako biste brže i lakše uklonili dlačice brijanjem intimne regije.

- prvo ošišajte makazama višak dlaka i svedite ih na najmanju moguću meru
- navlažite intimnu regiju toplom vodom kako bi koža omekšala 
- možete i jednostavno usmeriti tuš u tom pravcu ako se brijete tokom tuširanja
- to će pomoći i da se uklone sve bakterije iz intimne regije
- na taj način moći ćete preciznije da uklonite dlačice uz manju mogućnost da se povredite prilikom brijanja

Pixabay.com

Navlažite vodom intimnu regiju kako bi koža omekšala pre upotrebe brijača 

Položaj i način brijanja

Dr Salome Saramši, dermatolog iz jedne od najpoznatijih britanskih klinika za negu kože, upozorila je dame da moraju biti pažljive kad brijanjem uklanjaju dlačice s intimne regije. Prema njenim rečima, kupite najkvalitetniji brijač da biste izbelgli urastanje dlaka i dodatne iritacije.

- Pre samog brijanja ispilingujte intimnu regiju kružnim pokretima. Morate biti nežni, a na taj način ćete izbeći urastanje dlaka nakon brijanja kad nove počnu da rastu - pojasnila je ona. 

Kad su u pitanju tehnike brijanja, treba izbegavati povlačenje kože jer to može da dovede do posekotina.

- Neke žene vole da leže u kadi prilikom brijanja, ali to izbegnite po svaku cenu kad uklanjate dlačice s intimne regije. Bolje je da stojite jer ćete imati bolji pregled onoga što radite, a i izbećićete posekotine zato što je to prirodniji položaj kože na tom delu tela - dodala je njena koleginica dr Žinaj.

Prema njenim rečima, pre samog brijanja obavezno koristite penu za brijanje i to onu koja je namenjena osetljivim delovima tela i koja dodatno hidrira kožu.

- Kad je u pitanju pravac brijanja dlake, uvek, ali uvek uklanjajte u pravcu rasta. Mnogo je nežnije prema koži i manja je šansa da dođe do iritacije. Brijanje u suprotnom smeru od rasta dlaka je u redu na manje osetljivim delovima tela kao što su noge, ali ne i kad je u pitanju intimna regija. Redovno menjajte brijače jer će tupa oštrica dodatno izazvati iritaciju. U zavisnosti od toga koliko često se brijete, preporuka je da jedan brijač koristite najviše sedam dana. Tupo sečivo ne samo što neće odraditi posao, već sadrži bakterije koje mogu da poremete osetljivi Ph nivo intimne regije - upozorila je ona.   

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Dezurno gundjalo

24.02.2023 17:38

Na sve to paze kada vas briju u bolnici kao pripremni akt za operaciju tupim ziletom i sve obave za minut dva. Obe regije. Posle se cesete nekoliko meseci