Telo

SAVETI ZLATA VREDNI: Sprečite urastanje dlaka

Često nakon depilacije voskom ili brijanjem na koži se pojavljuje crvenilo i ružne izbočine

18.02.2022 13:00

SAVETI ZLATA VREDNI: Sprečite urastanje dlaka
Pixabay

Depilacija voskom ili brijanje je jedan od načina da se uklone dlačice sa tela jer većina ljudi, a naročito žene, žele da ima čistu i glatku kožu. Međutim, ova dva načina sa sobom mogu da donesu svrab, crvenilo, osip, stvaranje bubuljica i izbočina koje mogu biti bolne i pune gnoja.

Pixabay

Brijanje i depilacija mogu dovesti da dlake rastu unutra a ne spolja

 

Razlog ovome su urasle dlake, odnosno dlake koje ponovo rastu na unutra, umesto spolja. Mrtve ćelije začepe folikulu što dlaku tera da raste bočno, ispod kože.

Ma koliko da to deluje bezazleno, urasla dlaka može da dovede do mnogo većih problema, a često ostaju i ožiljci zbog nepravilnog lečenja. Ukoliko pokušate da tako nastale bubuljice iscedite ili ih tretirate na neki drugi način, moguće je da će doći do infekcije.

YouTube/printscreen

Na mestu gde je dlaka urasla može doći do infekcije

 

Doktorka Gitika Mital Gupta je na Instagramu posavetovala svoje pratioce da se može staviti vruć oblog na bolno mesto ili još bolje, otići kod stručnjaka koji će ukloniti uraslu dlaku, piše Indian Express.

 

 

Doktorka dodaje da je najbolji način da se dlačice uklanjaju laserom ali treba obratiti pažnju na još nekoliko stvari i evo šta sve treba da radite kako biste sprečili urastanje dlačica:

-Radite fizički piling na koži dva puta nedeljno

-Jednom nedeljno radite hemijski piling

-Uvek hidrirajte kožu nakon pilinga

-Ako se brijete ili depilirate, prvo navlažite kožu toplom vodom. Dlačice uklanjajte u smeru u kojem rastu, a ne suprotno.

-Nemojte dirati urasle dlake ili izbočine. Prepustite to stručnjacima, prenosi 24sata.hr.

Komentari (0)