Tetka Saveta

Koliko često treba prati GRUDNJAK? Stručnjaci razrešili dilemu

Mnoge žene su u dilemi koliko često prati grudnjak i da li ga je neophodno prati nakon svakog nošenja? Stručnjaci savetuju da treba pronaći balans, ali da je sigurno da dugotrajno nošenje bez pranja može prouzrokovati iritaciju kože.

11.09.2022 17:00

Koliko često treba prati GRUDNJAK? Stručnjaci razrešili dilemu
shutterstock.com

Iz nekog razloga žene grudnjake nakon nošenja odlažu u fioke ili na adekvatno mesto gde ih drže, ne bacajući ih poput ostale nošene odeće tokom dana u korpu za veš. Ako ih pitate, neće znati da objasne zbog čega je to tako, ali vrlo je verovatno da žele da oni ostanu sačuvani te ih manje tretiraju pranjem. Međutim, treba imati u vidu da jednako poput druge odeće koju nosimo i i grudnjaci na sebi zadržavaju znoj i neprijatne mirise. Stručnjaci savetuju da redovan raspored pranja grudnjaka može da produži njegov životni vek.

Pranje nakon 2 do 3 nošenja najbolje

Najidealnija dinamika pranja ovog rublja je dva do tri nošenja. Ukoliko je u pitanju fina čipka koju nosite za posebne prilike može i ređe, ali sintetika i pamuk moraju da se peru češće.  Ako ste tokom dana vežbali i trenirali te koristite sportski bra onda je nephodno da se stavi u veš mašinu nakon svakog nošenja, jer upija najviše znoja i neprijatnih mirisa, koji će se zadržati i kasnije osećati.

Naša tela luče znoj, sebum i ćelije kože, koje se tokom dana prenose na odeću koju nosimo i koju dodiruje naša koža. To uključuje i grudnjake koji posebno apsorbuju znoj, a koji se može nakupiti, smatraju stručnjaci, a prenosi Instajl.

Potpuno je individualno da li ćete nosiiti grudnjak između pranja, ali svakako treba obratiti pažnju na nalepnicu  i prati ih po utvrđenim pravilima. Takođe, poželjno je korišćenje delikatne torbe i sušeje na svežem vazduhu kako bi duže trajali.

shutterstock.com

Pranje grudnjaka zavisi od vrste materijala i učestalosti nošenja

Koliko često nositi isti grudnjak

Sa druge strane, dama poručuju stručnjaci da ne treba nositi grudnjak dva dana za redom, da bi se dao prostor vlaknima na tkanini da se odmore i povuku. U suprotnom će se oni brzo istrošiti.

Retko pranje grudnjaka može dovesti do toga da se na njima sakupljaju znoj i neprijatni mirisi, a samim tim i bakterije koje mogu da prouzrokuju probleme sa kožom poput iritacija i osipa.  Da biste izbegli ovaj problem, stručnjaci savetuju da koristite visokokvalitetni deterdžent za pranje rublja.

 

 

Da li oprati grudnjak nakon kupovine?

Mnoge dame nemaju naviku da operu grudnjak ili odeću koju su kupile, jer smatraju da tako nov i čist proizvod nije prošao kroz neke druge ruke. Međutim, činjenica je da je to neko pre vas možda probao i da je ipak bolje da nosite čisto i oprano rublje.

Takođe, tokom radnog procesa i izrade grudnjaka mnogi ljudi dodiruju određene komade poput sunđera, brateli i slično.

shutterstock.com

Grudnjak treba oprati nakon kupovine

Šta izbegavati prilikom pranja grudnjaka

Da biste izbegli da se brushalteri istroše ili pohabaju prilikom pranja najbolji način da ih zaštitite je da ih stavite u jednu mrežastu kesu ili tzv. delikatnu torbu kada idu na pranje i tako će se čipka sačuvati od habanja, obmotavanja usled trenja odeće. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je da grudnjak ne stavljate u sušilicu već da ga okačite da se slobodno suši na vazduhu.

Takođe, pranje odeće u toploj vodi može da ošteti delikatne tkanine pa se preporučuje da se grudnjaci peru u hladnoj vodi kako bi što duže trajali. Osim toga, biće vam smanjeni račun za struju.

Rublje možete oprati i ručno uz pomoć nežnijeg deterdženta, ali je svakako sušenje na vazduhu bolje nego da sušite svoj bra u sušilici. Ona može da skupi materijal zbog toplote i da vaše korpice izgledaju poput pomorandži, savetuju stručnjaci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)