Moda

KADA POGLEDATE OVAJ SNIMAK CENIĆETE SVAKU SVILENU KOŠULJU: Evo kako se dobija jedan od najprefinjenijih i najskupljih materijala na svetu! (VIDEO)

U izradu se hiljadama godina unazad ulaže veliki napor i pored toga što tehnologija svakodnevno napreduje.

23.04.2023 14:00

KADA POGLEDATE OVAJ SNIMAK CENIĆETE SVAKU SVILENU KOŠULJU: Evo kako se dobija jedan od najprefinjenijih i najskupljih materijala na svetu! (VIDEO)
shutterstock.com

Zbog složenosti proizvodnje svile i svega što to sa sobom nosi, ona je jedna od najcenjenijih tkanina i poznata je svuda kao kraljica svih materijala. Njena proizvodnja je počela u Kini još 3500.godine p.n.e da bi se kasnije se svilarstvo proširilo i u druge delove sveta. Iako kada vidite skupocenu svilenu haljinu ili košulju na nekoj dami pomisilite kako iza svega toga stoji proces koji koji je mehanizovan i jednostavan, činjenica je da se proizvodnja ovog materijala radi sa prilično velikim naporom, često ručno a proces je zahtevan jer podrazumeva nekoliko etapa koje se moraju ispoštovati.

pexels.com

Svila je jedna od najprefinjenijih i najskupljih tkanina

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji korisnicima pruža uvid u to kako se zaista pravi svila, a verujemo da će mnogi nakon gledanja ovog snimka više ceniti košulju koju drže u ormaru i koju možda potcenjuju ili ne nose često.

Svila se pravi od čahura koje predu određeno vreme svilene bube a koje se hrane listom duda na drvenim podlogama poput košnica gde se te čahure formiraju a gde ih radnici kasnije sakupljaju i kuvaju. Svilena buba rotira svoje telo predući svilu i praveći čahure poput kugli od pamuka. Ona zartora u obliku osmice svoje telo 300.000 puta za 3-8 dana.

Kuglice svile se potapaju u ključalu vodu kako bi se uklonio suvišni protein sericin koji daje grubost i uklanja se iz svile što zahteva posebnu veštinu i spretnost a kasnije se pomoću naprave poput razboja izvlači u konce koji se namotavaju. Međutim, društvene mreže je obišo jedan snimak gde su pojedini korisnici pogrešno shvatili da se svilene bube koriste u izradi ovo materijala a ne da učestvuju u njegovom procesu.

- Čekaj, mislila sam da bube prave svilu ne da se ona od njih pravi!-

- Kako ljudi misle da je ovo moguće?-

- Hoćeš mi reći da oblačim bubu kao topić?-

- Spavam na svilenom jastuku.-

- Oni nikad neće postati leptiri- komentarisali su mnogi.

 

Većina je objasnila da svilene bube učestvuju u procesu izrade i da je takvo poimanje potpuno pogrešno. Uzgajanje svilenih buba za ove potrebe je poseban proces i nakon izlaganja larve koja može od jedne ženke da broji do 500 malih svilenih moljaca, oni se prebcuju u drvene ogromne posude kao što je u snimku, gde jedu listove duda i u proseku za manje od mesec dana mogu izrasti i do 5 centimetara. 

Svila je, pored toga što je skupcena tkanina, veoma izdržljiva, mekana i fleksibilna i ima dobru moć upijanja. Ako se pravilno održava može da bude dugotrajna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)