Svi su pribegli inovacijama i prkatičnijim rešenjima kada je tehnologija u pitanju, pa je i sve više domaćica odlučnije da u svoju novu kuhinju uvrste električni šporet sa indukcijskom pločom. Ugradna ploča je po mnogima praktičnija jer se brže zagreva od klasičnih ringli i gasnih šporeta, a i estetski je bolja te ne zahteva posebno održavanje. Međutim, isto tako se mora voditi računa o njoj da ne bi došlo do njenog uništenja, a do toga može doći ako krenete nekim pogrešnim koracima.
1. Odlažete čišćenje
Pojedini brendovi savetuju da se ploče na šporetu čiste odmah nakon korišćenja, jer namirnice koje dolaze u dodir sa pločom, prete da je trajno oštete, pa čak i da je zadržavanje vode u pitanju. Stvaranje kamenca kao posledica, može trajno da ošteti ploču i ono u šta ste dosta vremena ulagali.
2. Čistite ploču dok je topla
Nesmotreno prosipanje kafe dok se kuva ili supe po ploči, stvoriće mrlju, ali i paniku kod domaćica da se u datom trenutku ploča mora očistiti. Ono što će dobiti jeste to da ćete dodatno pogoršati i „zapeći“ već stvorenu mrlju, tako da je bolje pridržavati se uputstava koji preporučuju da se ploča čisti tek nakon što se ohladi.
3. Koristite abrazivna sredstva
Iako se mnoge domaćice kunu u abrazivna sredstva i sva sredstva koja u sebi sadrže hlor i kiseline, trebalo bi da zaboravite na njih kada je u pitanju indukcijska ploča čija površina može da se uništi korišćenjem ovog sredstva. Zaboravite da skidate tvrdokorne mrlje, rđu ili bilo šta slično ovakvim sredstvima.
4. Pribegavate oštrim predmetima za čišćenje
Ogrebotine po glatkoj površini mogu se lako formirati od grubih četki, sunđera i predmeta za čišćenje, želeći da dubinski i temeljno uklonite svu prljavštinu. Ipak to će za rezultat imati izgrebanu ploču koja će izledati kao da je korišćena godinama.
5. Upotrebljavate deterdžent za pranje suđa
Mnogi koriste deterdžent za suđe prilikom čišćenja raznih stvari i predmeta, pa nekad i odeće, misleći da je to jedan od najneagresivnijih sredstava za higijenu kuće. Ipak, činjenica je da određeni sastojci u deterdžentu nisu pogodni za indukcijsku ploču i da mogu uticati na njen izgled, uprkos tome što odmašćuje površinu.
6. Preterujte sa korišćenjem sode bikarbone
Pojedini proizvođači zabranju da se koristi soda u čišćenju ploče na šporetu, uprkos tome što se mnoge domaćice kunu u delotvornost ovog dodatka ishrani, kada je čišćenje u pitanju. Zato je uvek bolje proveriti da li je dozvoljeno čišćenje sodom.
7. Ne sušite ploču nakon čišćenja
Čišćenje se ne završava mokrom krpom i nakon što ste uvereni da je ona čista. Na kraju je potrebno preći preko nje čistom suvom krpom ili ubrusom kako bi se eliminisala svaka tečnost koja se zadržala na ploči.
BONNUS VIDEO:
Komentari (0)