Tetka Saveta

MAJSTORIJE BEZ MUKE: 20 trikova koji će vam olakšati SVE kućne popravke!

Umesto da očajavate i zovete majstora zbog sitnih kućnih kvarova, zasucite rukave i popravite sve sami, za svega par minuta!

14.07.2022 19:00

MAJSTORIJE BEZ MUKE: 20 trikova koji će vam olakšati SVE kućne popravke!
FOTO/Printscreen/Facebook/JOON/Youtube/ 5-MINUTE REPAIR

Niko od nas ne voli kada vidi da mu je pegla zagorela ili da se produžni kablovi vuku svuda po kući. Sve nas ovakvi sitni kvarovi nerviraju, ali se trudimo da ih ignorišemo sve dok baš ne moramo da se nijma pozabavimo. Tada obično u panici zovemo majstore, a kvarovi retko dolaze sami, pa obično pozovu i društvo.

Upravo zato, često nam se desi da dan za danom zovemo različite stručnjake da nam pomognu oko urgentnih popravki po kući. Naravno, sve oko nas košta novca, vremena i živaca.

Ukoliko želite da izbegnete ovakve nemile scene i da se sami pozabavite sitnim kućnim majstorijama na vreme, portal Srećna Republika vam predstavlja 20 genijalnih caka koje će vam u tome i pomoći.

1. Konac umesto šrafića

Ispao vam je šrafić sa drške na naočarima? Vrarite dršku u ležište na ramu pa uzmite konac za zube, provucite ga kroz rupice gde je stajao šraf, vežite dva čvorića i odstranite višak konca.

2. Režite grafitne olovke automatski

Umetnite olovku u bušilicu, tamo gde obično stoji burgija, a rezač stavite u stegu. Stavite olovku u rezač i uključite bušilicu, pa zarežite olovku za tren oka.

FOTO: printscreen/youtube/5-MINUTE REPAIR

Sapun za stabilizaciju šrafa

3. Stabilizujte šraf prilikom bušenja

Dobro rukujete bušilicom, ali šraf koji pokušavate da postavite u zid nikako da stoji kako treba i neprestano vam ispada. Verovali ili ne, sve što treba da uradite jeste da ga umočite u sapun. Pošto ga izvadite iz sapuna, šraf će stajati sasvim mirno i neće se klatiti.

4. Popunite rupice u zidu

Izvadili ste ekser iz zida i na njemu je ostala ružna rupa. Ako ne želite da mešate gips, samo uzmite suvi sapun u boji zida i njime pređite preko rupe. Strugotine sapuna će zapušiti rupu. U videu ispod možete videti kako da rešite ovaj problem.

5. Očistite peglu lako

FOTO: Printscreen/Facebook/JOON

So za čišćenje zagorele pegle

Ukoliko vam se dno pegle zapljalo, ne brinite. Na dasku za peglanje stavite papir za pečenje i po njenu pospite so. Hladnom i isključenom peglom pređite preko soli koja će da sastruže sve ostatke prljavštine.

6. Vunicom protiv selotejpa

Užasavaju vas kutije zbog kojih svaki put morate da posežete za makazama ili nožem da biste sekli lepljivu traku? Iako vam možda nikad ne bi palo na pamet, iskoristite vunicu i stavite je tačno u procep, baš na mesto gde se kutija zatvara, tako što ćete sa svake strane ostaviti delić vunice van kutije. Potom, preko toga zalepite lepljivu traku da biste bili sigurni da na sadržaj kutije neće pasti prašina. Možda vam deluje kao da tu ima više posla, ali će vam život biti mnogo lakši kada vaše kutije uspete da otvorite jednostavnim povlačenjem vunice nagore.

7. Naoštrite noževe lako

FOTO: Printscreen/Facebook/JOON

Oštrite noževe uz pomoć šolje

Ako vam se nož istupio, a nemate oštrač pri ruci, uzmite keramičku šolju za kafu, izvrnite je naopačke, nakvasite ivice na dnu šolje, pa pređite nožem po njima par puta dok se sečivo ne naoštri.

8. Rukavicom zaštitite četku

Farbali ste stolariju i kasnije želite da nastavite, ali ne biste da se vaša četka osuši? Rukavicu koju ste koristili tokom farbanja, skinite preko četke i tako je ostavite unutar rukavice. Kada je sledeći put uzmete, bilo to posle pola sata ili 5 sati, boja se neće skameniti na vlasima.

9. Kovertom protiv nereda

Sprečite nered i prašinu prilikom bušenja rupa u zidu tako što ćete ispod rupe napraviti kovertu od papira i zalepiti je izolir trakom ispod mesta koje bušite. Sav kreč i malter će pasti u kovertu, a vi nećete morati da usisavate.

10. Žvaka poput magneta za vratanca

FOTO: Printscreen/Youtube/5-MINUTE REPAIR

Žvaka za lakše zatvaranje ormarića

Nerviraju vas vratanca od sudopore koja lupaju i nikada ne zatvaraju do kraja? Komadić žvakaće gume iskoristite tako da od njega napravite lopticu koju ćete zalepiti na ugao gde bi vrata trebalo da nalegnu. Žvaka će delovati poput magneta za vratanca koja će ubuduće ostati zatvorena.

11. Olovku iskoristite za bravu

Vaša brava uporno odbija da se otključa? Najverovatnije ključ ne može lepo da uđe u nju. Jednostavno uzmite običnu drvenu olovku i nekoliko puta "ocrtajte" njome mesto gde bi ključ trebalo da uđe. Nećete verovati, ali sledeći put kada pokušate da otključate, uspećete iz prvog pokušaja.

12. Vežite kablove u čvor

FOTO: printscreen/youtube/5-MINUTE REPAIR

Rešenje za razbacane kablove

Taman ste seli za sto da radite za kompjuterom, a kabl vam se iščupao iz utičnice. Takođe, ne sećate se kada ste poslednji put usisali, a da vam kabl nije ispadao iz utičnice produžnog kabla. Iskoristite gajtane kako biste ova dva kabla vezali u čvor. U videu ispod pogledajte neke od ovih korisnih saveta.

13. Za šrafciger koji ostaje na mestu

Šrafciger klizi sa šrafa ili nije odgovarajuće veličine? Podmetnite lastiš između njih i taj posao ćete lako obaviti.

14. Francuski ključ za katanac

FOTO: Printscreen/Youtube/5-MINUTE REPAIR

Uz pomoć 2 francuska ključa otvorite katanac

Krenuli ste u ormarić u ostavi i setili se da nemate predstavu gde vam je ključ. Nailazite na katanac i već razmišljate kog majstora za brave da zovete. Sve što je potrebno jeste da uzmete dva francuska ključa i da na samom katancu u isto vreme oba ključa povučete ka spolja. Tačno je da ćete katanac oštetiti, ali ćete ga i otključati.

15. Izvucite vezice bez muke

Hoćete da otvorite vezicu za kablove? Samo gurnite pincetu ispod jezička na ulazu i izvucite kraj vezice.

16. Magnet i ekseri

FOTO: Printscreen/Youtube/ 5-MINUTE REPAIR

Rešenje za rasute eksere

Krenuli ste da zakucate nešto i ekseri su vam se rasuli na sve strane. Osim toga, svaki put morate da se savijate i uzimate jedan po jedan. Ukoliko imate mali magnet, stavite ga u džep na košulji, majici ili pantalonama. On će sve eksere držati na vašem džepu.

17. Spas za daljinski

Ne radi vam daljinski jer se jedna baterija ispraznila, a vas mrzi da idete da kupite drugu? Na mesto prazne baterije samo stavite šraf iste veličine.

FOTO: Printscreen/ Facebook/JOON

Spasite daljinski uz pomoć šrafa

18. Novčić za francuski ključ

Krenuli ste da francuskim ključem odšrafite šraf, ali je on premali za ključ, a vi nemate manji. Iskoristite metalni novčić koji ćete podmetnuti pored šrafa. Sada je on idealne širine za ključ. Video ispod će vam pokazati ovaj i još mnogo drugih korisnih trikova.

19. Postavite laminat kao od šale

Ne možete da uglavite komad laminata jer klizi? Zalepite dvaostranu lepljivu traku na tu dasku, pa na drugu lepljivu stranu zalepite deblji komad drveta po kome ćete kuckati čekicem kako bi se laminat pomerio i uklopio. Kada završite posao samo odlepite traku i pomoćno drvo.

20. Plastična posuda za utikače

FOTO: Printscreen/Youtube/ 5-MINUTE REPAIR

Zaštitite kablove od kiše

Neprestano se saplićete o utikače produžnih kablova po kući? Još je gore kada oni ostanu napolju, jer rizikujete da im se nešto desi kada padne kiša. Ukoliko imate više kablova koji su uključeni u produžni, možete ih lako zaštititi uz pomoć jedne manje plastične kutije sa poklopcem. Isecite rupice prečnika jedan centimetar sa obe strane, koliko je potrebno da kabl prođe. Kablovi će sa obe strane proći, a mesto gde se utikači spajaju će ostati u kutiji koju ćete moći da zatvorite.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)