Tetka Saveta

ZAGORELA VAM JE PEGLA? Ne očajavajte, pomoću jednog sastojka iz vašeg doma biće kao nova!

Zagorela vam je pegla i već ste spremni da je bacite? Pričekajte, možda u kući imate sastojak koji će je spasti ,a vi ćete uštedeti novac za kupovinu novog aparata.

10.06.2022 16:00

ZAGORELA VAM JE PEGLA? Ne očajavajte, pomoću jednog sastojka iz vašeg doma biće kao nova!
shutterstock.com

Psiholozi tvrde da su pospremanje kuće i peglanje poput terapije i da ti poslovi na mnoge domaćice deluju umirujuće. Međutim, verujemo da mnoge žene peglanje smiruje sve dok taj aparat ne počne da im se lepi na odeću ili još gore, počne da dimi i zagoreva, nepovratno uništavajući omiljene komade garderobe. Tada se mnogima javljaju najrazličitije emocije - od nervoze, preko besa, pa sve do panike, pa bi radije bacili peglu istog momenta i odustali od toga da je koriste više ikada u životu. Ipak, pričekajte trenutak jer i iz naizgled nemoguće situacije postoji izlaz, pa tako i za zagorelu peglu koju i te kako možete spasti pomoću nekoliko sastojaka dostupnih u kuhinji.   

Koristite so

So je osnovna životna namirnica i sastojak koji svi imamo u kuhinji i bez koje je većini ljudi teško da zamisle ijedno jelo. Međutim, osim te osnovne namene, so se pokazala efikasnom i za čišćenje zagorelih mrlja koje nastanu na pegli. One, naime, mogu biti eliminisane tako što se na dasci za peglanje prostre suva krpa sa posutom soli. Zatim je potrebno uključiti peglu na visoku temperaturu i preći preko krpe, odnosno soli, nekoliko puta sve dok se mrlje ne uklone.

pexels.com

So se pokazala kao odlična za pomoć u domaćinstvu i za uklanjanje mrlja

Soda bikarbona

Ako ste mislili da je ona dobra samo za pripremu namirnica, grešite, jer podjednako kao i so čini neverovatne stvari na polju čišćenja. Od dve kašike tog praška i jedne kašike vode napravite pastu kojom ćete premazati ploču pegle dok se hladi. Zatim je dobro protrljajte čistom krpom, pazeći da je ne ogrebete. 

Pasta za zube ili sirće

Kada je pegla potpuno hladna, a njen rezervoar za vodu ispražnjen, utrljajte pastu za zube na zamrljane delove ploče, a onda pređite čistom krpom preko toga. Zatim napunite rezervoar vodom i uključite peglu. Stavite peškir na dasku, a zatim pređite peglom pod parom preko njega. Mešavina sirćeta i vode u istoj razmeri bi trebalo da pomogne koristeći taj sistem.

pexels.com

Pod parom i uz navedene sastojke pegla će biti čista za par sekunde

Inače, rizik da vam pegla zagori postoji kada vam je aparat podešen na višoj temperaturi od predviđene za određenu vrstu tkanine, ali i kada se pegla drži duže na odeći nego što je potrebno. Takođe, garderoba s lepljivim natpisima i dekorativnim dezenima ume da bude mač sa dve oštrice, pa je najbolji izbor peglati je izvrnutu naopako ili staviti neku tanju krpu preko tkanine. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)