Tetka Saveta

ZABORAVITE NA MAJSTORE: 10 genijalnih trikova za popravke po kući

Nudimo vam rešenje kako da brzo i lako naoštrite tupe noževe, kako da savršeno jednako isečete jagode ili da u tren oka omekšate puter iz frižidera.

22.05.2022 19:30

ZABORAVITE NA MAJSTORE: 10 genijalnih trikova za popravke po kući
shutterstock.com

Svaki dolazak majstori najčešće papreno naplate. Ukoliko se uz to još i ne razumete u to što popravlja, lako će vas ubediti da je to što je odradio zaista i toliko košta. Najčešće nemate izbora nego se mašite za džep i platite koliko god da košta bez obzira na to da li je u pitanju samo menjanje gumice na česmi koja kaplje ili neka ozbiljnija popravka.

Srećna republika donosi male trikove za popravke po kući koje možete sami da uradite. Na ovaj način ćete značajno uštedeti.

YouTube/printscreen

Oštećen deo pčočice napunite ljuskom od jajeta i sipajte lepak

1. Napukla pločica

Koliko puta vam se dogodilo da vam neki težak predmet ispadne na kuhinjski pod i da vam napukne pločica. Ne samo što ružno izgleda već ćete stalno zapinjati baš za nju. Ukoliko pozovete majstora budite spremni da će vam ovu uslugu debelo naplatiti. Napukla pločica, verovali ili ne može da se sanira uz pomoć ljuske od jajeta i malo lepka. Dovoljno je da ljusku izmrvite na mesto gde je pločica pukla, sve dobro zalijete lepkom i sačekate da se osuši. Ljuska će popuniti prazninu, a potom sve premažite lakom za nokte odgovarajuće boje, višak očistite acetonom i vola pločica će biti kao nova.

YouTube/printscreen

Izgrebani deo stola ili nameštaja istrljajte sa komadom čokolade

2. Izgreban sto

Izgreban sto je jedna od najčešćih nezgoda kod kuće. Vrlo brzo vaš omiljeni komad nameštaja će izgledati staro i pohabano bez obzira kad ste ga kupili. Trik je da izgrebani deo pređete sa komadom čokolade koja će popuniti sve praznine i vaš sto će bljesnuti novim sjajem.

YouTube/printscreen

Dovoljan je magnet sa spoljašnje strane kante i on će čvrsto držati četku na svom mestu

3. Bez kapljanja boje

Samostalno krečenje stana nije toliko teško i komplikovano. Ne samo što ćete uštedeti na majstorima već ćete se i dobro zabaviti. Međutim, mnogi imaju problem sa kapljanjem boje, posebno nakon što četku izvade iz kante. Problem se može rešiti sa magnetom koji ćete staviti sa spoljašnje strane kante sa bojom, a on će držati metalni deo četke dok se boja bude cedila unutar kante. Nakon što završite posao četku operite, osušite i sačuvajte za neki naredni put.

YouTube/printscreen

Opiljci od drvene olovke će popuniti rupu na stolu

4. Rupe u stolu

Imali ste ludu žurku u svom domu i neko od gostiju je cigaretom progoreo sto. Ne morate ga odmah bacati u đubre jer se šteta može sanirati i to vrlo lako. Oštećeni deo napunite opiljcima od drvene olovke. Dobro zalite lepkom i ostavite da se osuši. Izravnjajte oštećeni deo, a kad se lepak osuši nežno išmirglajte. Potom preko oštećenog dela nanesite odgovarajući boju, a potom tankom četkicom docrtajte linije i godove u drvetu i vaš sto će biti kao nov.

YouTube/printscreen

Od stare kutije možete napraviti policu za kozmetiku u kupatilu

5. Stare kutije

Stare kutije od cipela, mobilnog telefona ili ko zna čega još sigurno imate u izobilju. Dovoljno je malo mašte, lepka i stare kutije možete pretvoriti u korisne i lepe kutije u kojima ćete držati različite sitnice u kupatilu ili kuhinji. Od njih možete napraviti i držače sa knjige, čak i malu priručnu policu za kupatilo u kojoj ćete na jednom mestu čuvati svu potrebnu kozmetiku.

YouTube/printscreen

Uz pomoć prese za jaja vaše jagode će biti savršeno isečene

6. Savršeno isečene jagode

Vreme je za jagode koje većina ljudi vole. Od njih se može napraviti sve i svašta od smutija do deserta sa čokoladom. Međutim, vi ste baš namerili da ploškama jagoda ukrasite tortu, ali vam nikako ne polazi za rukom da ih jednako isečete i da svi komadi budu savršeni. Otkrićemo vam jednostavan, a savršen trik. Jagodu stavite u presu za sečenje jaja i time isecite jagode. Svaki komad će biti savršeno isečen, a voće neće biti ugnječeno već će zadržati sočnost i izgled.  

YouTube/printscreen

Izrendani puter će odmekšati u roku od nekoliko sekundi

7. Brzo omekšati puter

Većina nas puter drži u frižideru kako se ne bi pokvario. I to je potpuno u redu. Problem nastaje kada vam zatreba mekani puter a vi ste ga tek izvadili iz frižidera. Da ne biste gubili vreme na čekanje da omekša na prirodan način, uzmite rende u ruke i puter jednostavno izrendajte. Biće vam potrebno svega nekoliko sekundi, a na ovaj način ste ga usitnili do te mere da će omekšati u roku od nekoliko sekundi.

YouTube/printscreen

Sekač za picu će brzo i lako iseći zelenu salatu

8. Sečenje salate

Salate su uvek dobro došle bez obzira da li ih pripremate kao obrok ili dodatak nekom jelu. Problem nastaje kada nemate dovoljno oštre noževe, pa umesto da povrće isečete vi ga izgnjavite i izmrcvarite pa ne liči ni našta. Umesto da se mučite na ovaj način stavite salatu na dasku za sečenje a umesto tupog noža iskoristite sekač za picu. Lagano će da klizi po dasci za sečenje, a vaša salata će biti savršeno isečena.

YouTube/printscreen

Za oštrenje noža osim tanjira može da posluži i keramička šolja

9. Kako naoštriti nož

Većina domaćica zna da u kuhinji nema ništa gore od tupih noževa. Ne samo što se mučite da isečete meso ili povrće već i sama priprema namirnica za kuvanje traje mnogo duže nego što bi to bilo da imate oštar nož. Ukoliko nemate oštrač noževa možete pribeći jednostavnom triku. Okrenite tanjir naopako i stavite na sto. Nožem brzo povlačite po keramičkoj ivici  tanjira i naizmenično sa svake strane oštrice a vaš nož će očas posla biti oštar kao žilet. Na ovaj način noževe možete naoštriti i uz pomoć keramičke šolje.

YouTube/printscreen

Uz pomoć frotirske čarape na koju ste sipali boju doprećete do svih delova ograde

10. Lako farbanje ograde

Svi koji su ikada pokušali da farbaju ogradu na unutrašnjim stepenicama u kući znaju koliko je to težak, zahtevan i prljav posao. Takva ograda najčešće je i izrezbarena pa doći do svake, pa i najmanje ivice čini se kao nemoguća misija. Problem je i što najčešće je teško dostupna spoljašnja strana, a majstori tu prepreku rešavaju postavljanjem skela ili merdevina. A, šta ako vam kažemo da postoji brži, jeftiniji i manje prljav način da svoju ogradu ofarbate očas posla. Uzmite plastičnu kesu ili rukavice, a preko njih običnu frotirsku čarapu. Boju sipajte na čarapi i jednostavno kao da brišete premažite sve delove ograde. Na ovaj način bez problema ćete doći i do nepristupačnih spoljašnjih delova ograde i to bez potrebe da se pentrate po merdevinama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)