Tetka Saveta

UŠTEDITE NA RAČUNU ZA STRUJU: Trikovi kako da smanjite potrošnju energije i sačuvate koji dinar više u novčaniku!

U vreme kada cene vrtoglavo skaču nije zgoreg znati kao da uštedite na svakom “ćošku”, posebno kada je reč o potrošnji električne energije.

09.04.2022 17:40

UŠTEDITE NA RAČUNU ZA STRUJU: Trikovi kako da smanjite potrošnju energije i sačuvate koji dinar više u novčaniku!
shutterstock.com

Čovečanstvo je zavisno od struje, toga smo svi svesni. Međutim, ovaj energent je sve skuplji i njegove cene se, čini se, menjaju iz dana u dan. Prosečan mesečni izdatak za struju u srpskim domaćinstvima iznosi oko 3.500 dinara. Budući da nam domovi zavise od električne energije, portal Srećna Republika vam donosi cake koje će vam pomoći da smanjite račun za struju i uštedite koji dinar.

Frižider i zamrzivač

Pošto frižider i zamrzivač moraju stalno da budu uključeni, ne treba se čuditi što troše preko 12 odsto energije u celom domaćinstvu. Jasno je da ih ne možete tek tako isključiti, ali ipak postoje načini da oni budu energetski efikasniji. Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, će vam osigurati manju potrošnju. Brisanjem prašine sa spoljašnjosti vašeg frižidera ili zamrzivača ćete sprečiti ulazak prašine u sistem, koja bi mogla uticati na njegov rad, a čišćenjem unutrašnjosti i odlaganjem bajate hrane ćete frižideru smanjiti “obim posla”, jer neće morati toliko da hladi. Postarajte se da ne držite vrata frižidera predugo otvorena, jer će u tom slučaju toplota ući unutra a uređaj će morati dodatno da hladi a samim tim i da utroši više energije.

Televizor i konzole za igrice

Televizor stvara veliki utrošak energije, a posebno ako ste navikli da na njemu igrate igrice. Mnogi pogrešno pretpostavljaju da je televizor u potpunosti isključen kada ga ugasite putem daljinskog upravljača, ali to nije uvek slučaj. Ostavljanje televizora uključenog u struju troši 1,3 kilovat-sati. Konzole za igre obično se ostavljaju priključene na struju, kao i televizori, i to se često zanemaruje. Prosečna konzola za igrice ostavljena u „stend-baj“ režimu troši čak 15 kilovata na sat. Ukoliko televizor isključite iz utičnice, na taj način možete sebi obezbediti 24 odsto manju potrošnju struje.

Kuvalo za vodu

Čak i obično kuvalo za vodu učestvuje u smanjenju energetske efikasnosti naših domova i povećanju naših računa za struju. Ono troši energiju čak i kada ne greje, samim tim što je priljučeno u struju. Nakon svakog korišćenja izvucite kabl iz utičnice i uštedećete novac.

Punjači za mobilne uređaje

Ovo svi mi radimo, a loše je i po sam punjač i po naš kućni budžet. Naime, punjači i adapteri troše struju samim tim što su na nju priključeni. Iz tog razloga, kada god ih ne koristite, izvucite ih iz utičnice i time ćete ne samo uštedeti novac nego i produžiti trajanje vašeg punjača.

Sijalice

Kada god vam ne treba osvetljenje, gasite sijalice za sobom. Pored toga, štedljive LED sijalice su odlična investicija. Tačno je da će vas inicijalno koštati više, ali one će same isplatiti svoju cenu tako što će vam trajati znatno duže i trošiti manje energije. Kada svedete račune, one će vam svakako uštedeti koji dinar.

Bojler

Još jedan veliki potrošač u našim domovima koji se često neefikasno koristi. Prvi savet je da bojler uključujete samo noću. Razlog za to je noćna tarifa, koja vam omogućava rad uređaja uz manju potrošnju. Budite svesni trajanje jeftine tarife nije isto na teritoriji cele Srbije, te u Beogradu ona traje od ponoći do 8 sati ujutru, u Vojvodini od 11 do 7, a u ostatku Srbije od 10 časova uveče do 6 sati ujutru. Pored toga, čistite bojler redovno od kamenca, jer prisustvo ovih naslaga usporava proces zagrevanja vode.

Veš mašina, mašina za sudove i sušilica za veš

Ove mašine nemojte da uključujete dokle god nisu sasvim pune. Treba istaći da ovi aparati koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu rublja ili sudova u njima. Važno je znati i da mašina za pranje veša koristi najmanje dva kilovata na sat.

Pored toga, pažljivo birajte kada ćete ih uključiti da rade, jer biste u zavisnosti od doba dana mogli da potrošite više novca. Prema istraživanjima, najmanje vam se isplati da mašinu za pranje veša uključujete između 4 i 7 časova popodne, jer će vas tada pranje rublja koštati čak tri puta skuplje. Stoga, ovaj aparat puštajte u pogon isključivo preko noći.

Što se sušilice za veš tiče, ona ne samo da zauzima mesto u našim stanovima, već nam i troši popriličnu količinu novca. Ukoliko nemate uslove za držanje i korišćenje ovog aparata, jedna korisnica društvene mreže Fejsbuk je podelila svoj trik kako da na praktičan način sušite veš i uštedite novac. Ona je napomenula da nema dovoljno prostora za mašinu za sušenje veša i da mora da se dovija uz pomoć vešalica i šipke za zavesu za tuš kabinu kada god joj vremenski uslovi ne dozvoljavaju da veš suši napolju na žici.

Naime, ova mudra mama je rekla da koristi vešalice na koje zakači gornje delove odeće svih svojih ukućana i rasporedi ih duž šipke iznad kade, i to redom od najmlađeg do najstarijeg člana porodice. Ovo joj takođe pomaže prilikom sortiranja odeće ukućana, jer kada se veš osuši samo ga raspodeli po sobama, bez prethodnog razvrstavanja.

Za manje odevne predmete ali i za pantalone, kaže da koristi dve manje sušilice za veš koje postavi preko kade. Kaže da na ovaj način obično može da osuši dva pune mašine veša. Rekla je i da obično ujutru raširi veš, kako bi se on sušio dok su svi na poslu i u školi i da je do uveče on skoro suv. Nakon toga, kada je vreme za kupanje, sve se sklanja i vraća na mesto čim se kada oslobodi. Veš je obično potpuno suv već sledećeg dana.

TA peć i klima uređaj

Grejanje na struju možda jeste najkomfornije, ali ono svakako nije najekonomičnije. Domaćinstva koja se greju na termoakumulacione peći bi trebalo da znaju da mogu da uštede ukoliko svoje grejno telo uključuju noću kada je struja jeftinija. TA peć tako sakuplja toplotnu energiju po nižoj tarifi a "prazni" se onda kada vam je grejanje najpotrebnije a struja najskuplja.

Znajte da TA peć može da bude previša mala za određenu prostoriju, što znači da će u tom slučaju morati česće da izduvava topli vazduh kako bi postigla željenu temperaturu. Na taj način će brže potrošiti energiju koju je uspela da akumulira. Računajte da su vam za stan od 60 kvadrata potrebne tri TA peći ukupne snage ne manje od 10 kilovata. Kako bi vaša TA peć uvek radila za vreme jeftinije tarife, bilo bi dobro da nabavite i poseban tajmer, koji će joj omogućiti automatsko uključivanje.

Domaćinstva koja se greju uz pomoć klima uređaja mogu da uštede tako što će smanjiti temperaturu i to će se, verovali ili ne, pokazati i na računu za struju. Naime, samo jedan stepen niže može da vam uštedi oko 3 odsto struje. Što se rashlađivanja prostorije tiče, tu važi staro pravilo, kada je klima uređaj uključen, zatvorite prozore i ulazna vrata stana, kako ne biste hladili ulicu i hodnik vaše zgrade.

Računar

Za njima radimo svaki dan a nismo ni svesni koliko struje “srču”. Najveći krivci su zapravo monitori, koji izazivaju najveći utrošak energije. Kada računar ne koristite, obavezno ga ugasite i isključite iz struje. Ako pak računar mora da ostane u pripravnosti, ugasite barem monitor i time ćete sebe poštedeti nepotrebnih troškova.

Šporet

Umesto što svakog dana trošite vreme, novac i struju na kuvanje, preorijentišite se na kuvanje za nekoliko dana unapred i to na veliko. Potrošnja nikako ne može da bude ista ukoliko uključujete šporet svaki dan ili pak jednom ili dva puta nedeljno.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)