Tetka Saveta

ODLOŽITE ODLAZAK KOD MAJSTORA: Pravilnim čišćenjem produžavate vek kompjuteru

I njih je povremeno potrebno očistiti od prašine

25.02.2022 15:00

ODLOŽITE ODLAZAK KOD MAJSTORA: Pravilnim čišćenjem produžavate vek kompjuteru
Pixabay

U našim računarima svakodnevno se skuplja velika hrpa smeća koju pokupimo lutajući po Internetu. Ali to je ono virtuelno đubre koje je potrebno povremeno očistiti. Ako niste vični tome, prepustite to stručnjacima, a vi se usmerite na čišćenje ekrana i tastature.

Pravilo broj 1. je da zaboravite na hemikalije. Kompjuteri su veoma osetljivi i najbolje ih je očistiti isključivo sredstvima namenjenim za to i mekanom krpom.

Pixabay

Tastaturu možete očistiti mekom krpom i sredstvom namenjenim za to

 

Pod poklopcem desk top računara može se skupiti dosta prašine ili dlaka, ukoliko imate kućnog ljubimca. Upravo to može zaustaviti sistem hlađenja i dovesti do trajnog pregrejavanja komponenti uređaja i celog kompjutera. Zato bi trebalo na svakih šest meseci očistiti računar od prašine i dlaka.

Ako se odlučite da očistite i unutrašnjost desk top računara, biće vam potreban šrafciger za rastavljanje uređaja, četkice za teško dostupna mesta, gumice, gumene rukavice i usisivač.

Ali budite veoma pažljivi jer ako napravite neku grešku pri rastavljanju i sastavljanju, to može biti kobno po vaš računar. Ako već niste sigurni, mnogo je bolje da to prepustite stručnjacima koji će iz vašeg kompjutera ukloniti sve nečistoće, piše 24sata.hr.

Komentari (0)