Tetka Saveta

DNEVNI I NEDELJNI RASPORED ČIŠĆENJA PEĆI: Kako da grejanje na pelet bude što efikasnije

Broj domaćinstava koja se odlučuju za najekonomičnije čvrsto gorivo, drveni pelet, je u porastu. Naučite kako da održavate svoju peć kako bi vam one duže trajala i manje trošila.

10.02.2022 20:00

DNEVNI I NEDELJNI RASPORED ČIŠĆENJA PEĆI: Kako da grejanje na pelet bude što efikasnije
pexels.com

Iako je ova peć najzahvalnija i skoro da radi automatski, uzmite u obzir da je peć na pelet pre svega ložište koje, kao i svako drugo, zahteva čišćenje, nadzor i punjenje pri radu, barem jednom do dva puta tokom 24 časa. Majstor za održavanje pelet peći, Zoran Nikolić, je za portal Bašta Balkana objasnio zašto je od izuzetne važnosti pravilno održavati peć. Portal Srećna Republika vam prenosi njegove savete.

Od dimnjaka do pepeljare

Pre svega, mora se uzeti u obzir da kada se grejete na čvrstu ogrev, ne može sve da radi automatski, na dugme, koliko god peć bila moderna i opremljena.

Majstor Zoran nam napominje:

- Ljudi često zaborave da nisu više na centralnom grejanju na gas ili struju, da nije dovoljno samo izručiti džak peleta u peć i zaboraviti na nju. Peć se mora makar povremeno nadzirati a čišćenja se obavljaju na nedeljnom, mesečnom i stručnom godišnjem nivou.

Takođe, važno je pred grejnu sezonu očistiti i dimnjak i redovno prazniti ga od nakupljenog pepela. Čišćenje pepeljare gorionika, treba čistiti što češće.

pexels.com

Par sedi ispred peći

U dnevno čišćenje spadaju:

  • Pražnjenje pepeljare kotla
  • Otklanjanje naslaga pepela u donjem delu ložištu ako ih ima
  • Čišćenje ložišta u kome sagoreva pelet
  • Usisavanje oko cevi grejača
  • Čišćenje komore gde se postavlja ložište
  • Čišćenje pepela u turbulatorima

Nedeljno čišćenje podrazumeva:

  • Pražnjenje donje pepeljare i usisavanje uglova i detaljno čišćenje te komore
  • Četkom za čišćenje, očistiti kanale iznad ložišta
  • Provera turbulatora kao kod dnevnog čišćenja

Mesečno čišćenje uključuje:

  • Čišćenje rezervoara za pelet, usisavanjem prašine na dnu
  • Provera prohodnosti dimovodnih cevi 

pexels.com

Par čita knjigu ispred peći

Šta sve podrazumeva godišnje čišćenje, a da to niste već uradili?

Tokom ovog procesa, primenjuje se kompletna dijagnostika kako bi se osiguralo da svaka komponenta funkcioniše. Majstor Zoran nam pojašnjava:

- Kompletno rastavim peć i proveravam sve komore za sagorevanje koje se nalaze unutar peći i nisu dostupne za redovno održavanje, sistem odvoda dima i pažljiva provera njegove zaptivenosti.

Peć, izmenjivači toplote, prostor za sagorevanje, ventilator i rezervoar za pelet se takođe čiste za vreme godišnjeg servisa koji traje 2-3 h. Potom se peć pali, precizno podešava i proverava njena efikasnost.

U videu ispod, pogledajte kako izgleda sam proces detaljnog čišćenja peći na pelet.

Kako radi ispravna i podešena peć?

Vrlo je važno ispratiti kako sagoreva pelet, odnosno kako izgleda formiran plamen u peći. Ako peć u potpunosti dihtuje, ne gubi nigde vazduh, plamen će se uvek jako razgoreti, goreti sasvim pravo, bez opadanja, tinjanja i savijanja. Ovo je najoptimalniji način rada, objašnjava nam majstor Zoran.

Još jedan važan pokazatelj rada peći ali i kvaliteta peleta je dim iz dimnjaka, koji u idealnom slučaju se ne vidi, imate samo jaru i paru koja izlazi a dopušten je i beli dim. Crni dim, nije dobar znak, to ne sme da se dešava niti da potraje duže od par sati, u suprotnom pozovite majstora.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)