Ako ste ikada gledali seriju "Prijatelji" sigurno znate za epizodu kada Rejčel pravi poslasticu po receptu i kada zalepljenje stranice u kuvaru dovedu do prave kulinarske katastrofe i do toga da grašak i teletina završe u njenom kolaču.
Iako svakako komično, nekada ste se sigurno zapitali šta bi se desilo kada biste zatvorili kuvar čije recepte pratite do u slovo i umesto toga kuvali po osećaju u eksperimentisali sa svojim jelima? Portal Srećna Republika vam otkriva tajne male kuhinjske revolucije i deset kulinarskih pravila koja su stvorena kako bi bila prekršena.
1. Većina ljudi će baciti ceo komad sira kada je na njemu malo buđi. Ali ako na bilo kom tvrdom siru nađete mrvicu buđi, obično možete samo da odsečete samo taj plesnjivi deo nožem i da iskoristite ostatak bez ikakve brige.
2. Slobodno koristite veće količine začinskog bilja u odnosu na one koje su naznačene u receptu. Potrebno je mnogo iskustva da bi se tačno znalo kako pravilno koristiti bilje i začine, ali svako može početi tako što će samo postepeno povećavati predložene količine i videti kakav je ukus. Takođe možete koristiti sušeno bilje čak i kada recept izričito zahteva sveže. Osim ako ne kuvate stalno, sveže začinsko bilje je skupo i može se brzo pokvariti.
3. Dok većina recepata nalaže maslinovo ulje, možete slobodno koristiti druge vrste ulja za kuvanje. Maslinovo ulje košta mnogo više od drugih ulja poput ulja repice i biljnog ulja. Možete koristiti neutralno ulje poput biljnog ulja za kuvanje, a maslinovo ulje sačuvati za začinjavanje salata i za marinade.
4. Ispiranje pečuraka je apsolutno dozvoljeno. Brisanjem papirnim ubrusom ponekada nećete ukloniti svu prljavštinu sa njih. Uzmite dve do tri pečurke, stavite ih pod mlaku tekuću vodu i protrljajte ih između dlanova. Zatim ih stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode.
Možda vas zanima…
5. Iako se rižoto tradicionalno pravi sa belim vinom, rižoto od pečuraka možete napraviti i sa crnim vinom. Obogatiće ukus i jelo će biti u potpunosti transformisano. Takođe, recepti vam nalažu da kuvate rižoto tako što ćete postepeno dodavati temeljac i mešati malo po malo. Međutim, možete napraviti sasvim pristojan domaći rižoto tako što ćete odjednom dodati sav temeljac. I potrebno vam je samo da ga nekoliko puta promešate, a ne da bdite nad njim.
6. Većina recepata za kuvanje testenine vam kaže da ogroman lonac napunite vodom i da je ostavite da proključa. Apsolutno ne morate to da radite, možete koristiti tek toliko vode da bude 5 ili 6 centimetara iznad nekuvane testenine. Ovo ima dve svrhe. Prvo, voda će proključati mnogo brže. Drugo, ostaće vam voda prepuna skroba, koja će vam pomoći u tome da se za svaki rezanac zalepi jednaka količina ukusnog sosa.
7. Kada recept kaže da se parče piletine prži celo, znajte da slobodno možete da ga isečete pre nego što ga spremate. Ne samo da će se brže ispržiti, već će se i peći ravnomerno. Nema više prekuvanih ili suvih komada. Takođe, meso prilikom odmrzavanja slobodno možete da ostavite na kuhinjskoj radnoj površini, ne morate da ga ostavljate u frižideru preko noći.
8. Ljudi mnogo pričaju o kuvanju temeljca, ali to oduzima mnogo vremena. Umesto da pravite domaći temeljac, možete kupiti i koristiti kocke za supu, jer one savršeno funkcionišu. Zaista imaju odličan ukus u većini jela, koji se ni po čemu ne razlikuje od domaćeg temeljca.
9. Ne obraćajte previše pažnje na vrstu luka sa kojim kuvate. Kada recept zahteva luk, slobodno zanemarite bilo koju boju luka koja vam je potrebna. Koristite bilo koji luk koji imate na raspolaganju, jer to neće značajno promeniti ukus jela, savetuje portal buzzfeed.com.
10. Osim ako je brašno sa kojim mesite prastaro ili puno uočljivih grudica, nema potrebe da ga prosejavate svaki put kada ga koristite. Samo se potrudite da ga dobro umutili u testo i neće biti gotovo nikakve razlike u teksturi vaših peciva. Takođe, nema potrebe da postepeno dodajete jaja jedno po jedno i polako ih mutite. Ako sva jaja i vanilu ubacite u činiju i ulupate u isto vreme, krajnji proizvod će uvek biti dobar.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)