Tetka Saveta

KAKO SPASITI ZAGORELI DŽEM: Uradite samo ovo i neće morati da ga bacite!

Važno je da brzo reagujete.

15.09.2024 11:25

KAKO SPASITI ZAGORELI DŽEM: Uradite samo ovo i neće morati da ga bacite!
Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica

Jesen je vreme kada se priprema zimnica. Pored turšije, ajvara za zimu se ostavljaju i razne vrste džemova. U Srbiji je najpopularniji džem od šljiva koji se odlično slaže uz palačinke, može da posluži za doručak, ali i kao sastojak brojnih kolača.

Mnoge domaćice u nedostatku slobodnog vremena kupuju već gotov džem u prodavnici, ali njegov ukus ne može da se uporedi sa onim kakav su nekad pravile naše bake. Osim toga kupovni, industrijski džem je najčešće prepun raznih konzervansa i aditiva kako bi dugo mogao da stoji na polici, a da se ne pokvari.

Šta kad zagori džem?

Kuvanje domaćeg džema je zahtevan posao. Nakon što očistite i operete voće neophodno je da više sati stojite uz šporet i stalno ga mešate dok se kuva. Zbog obilja šećera, kako onog prirodnog iz voća, tako i onoga koji se dodaje, prilikom kuvanja može da se dogodi da džem zagori u šerpi.

 

Shutterstock

Najukusniji je domaći džem po bakinom receptu

 

U takvim situacijama iznervirane domaćice uglavnom sve bace u đubre ne znajući da i zagoreli džem može da se spasi, a da pri tome ne ostane onaj grozni ukus zagorelosti.

Ukoliko se dogodi da vam džem zagori prilikom kuvanja ključno je da odam reagujete i sklonite šerpu sa šporeta. Odmah smesu prebacite u novu, čistu šerpu ali samo onoliko koliko samo silazi. Nikako nemojte strugati šerpu, jer ćete u tom slučaju ubaciti i zagoreli deo koji će dati ukus i miris zagorelosti što želite da izbegnete. 

Sada ostaje samo da se rešite neprijatno mirisa koji se neizbežno pojavio. U džem ubacite malo kore od limuna ili nekog voća po želji ili sipajte limunov sok. Citrusno voće će eliminisati moguću gorčinu, miris zagorelosti i učiniti džem pikantnijim. Druga opcija je korišćenje aromatičnog bilja kao što su lavanda ili timijan. Važno je znati da ovakav džem ne može dugo da stoji, pa je preporuka da ga upotrebite što pre. 

Kako ističu iskusne domaćice prilikom kuvanja džema važno je da se on lagano krčka na nižoj temperaturi i da se stalno meša, upravo kako bi se izbeglo da vam zagori. 

 BONUS VIDEO:

Komentari (0)