Slatkiši

NAJBOLJI RECEPTI ZA PEKMEZ OD ŠLJIVA: Dva fenomenalna načina da pripremite omiljenu poslasticu!

Vreme je da se bacite na posao i obradujete ukućane.

24.08.2024 06:01

NAJBOLJI RECEPTI ZA PEKMEZ OD ŠLJIVA: Dva fenomenalna načina da pripremite omiljenu poslasticu!
Shutterstock

Bez domaćeg pekmeza od šljiva ne može se zamisliti jesen i zima. Njegov ukus uvek podseća na detinjstvo, i vraća osmeh na lice. Zato vam predlažemo dva načina prireme - sa i bez šećera, a vi odaberite koji vam se više sviđa. 

Domaći pekmez od šljiva obično se priprema u odnosu 5:1, tačnije 5 kg šljiva na 1 kg šećera. Odnosi isključivo zavise od vašeg ukusa i slatkoće šljive koja može da varira. Ako prvi put pripremate pekmez od šljiva, obavezno proverite slatkoću.

U slučaju da volite kiseliji ukus, smanjite količinu belog šećera ili ga zamenite sa smeđim šećerom.

Pošto je ovo originalni domaći recept, u njega se stavljaju samo šećer i šljive, bez ikakvih dodataka kao šta su limun ili  konzervans. Ako želite da ga pripremite po ovom receptu, moraćete da ga kuvate malo duže. Ali svakako vredi jer ćete da dobijete gust pekmez od šljiva na koji bi vaša baka bila ponosna.

Pekmez od šljiva sa šećerom

Sastojci:

  • 5 kg šljiva
  • 1 - 1,5 kg šećera ili 1 kg smeđeg šećera

Priprema:

Šljive prvo operite, presecite i izvadite košticu.

Stavite ih u šerpu za kuvanje i dodajte im polovinu šećera.

Smesu kuvajte na srednjoj vatri i povremeno promešajte. U početku mešajte češće jer bi šljive mogle da izgore, a posle, kada šljive puste sok, mešanje se može smanjiti.

Kuvajte oko 3 - 4 sata, a zatim izmiksajte štapnim mikserom. Ako volite ujednačen izgled pekmeza, procedite smesu kroz gazu.

Probajte ga i ako vam nije dovoljno sladak, dodajte još šećera. Nastavite da kuvate još 2 - 3 sata.

Pekmez od šljiva kuvan je kada iz njega nestane sva tečnost.

Operite i sterilišite tegle i sipajte u njih vruć pekmez.

Shutterstock

Ukus kojem niko ne može da odoli

 

Zagrejte rernu na 50°C i u nju staviti otvorene tegle sa pekmezom da se napravi  tanak sloj kore. Nakon toga zatvorite tegle i postepeno ih hladite pre skladištenja.

Pekmez od šljiva bez šećera

Domaći pekmez od šljiva možete da pripremite na šporetu bez dodavanja šećera. Koriste se samo šljive, a ako želite da mu dodate posebnu aromu, stavite začine kao što su cimet, karanfilić i rum.

Sastojci:

  • 5 kg šljiva
  • 1/2 kašičice mlevenih karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike ruma

Priprema:

Šljive prvo operite, presecite i izvadite koštice

Stavite ih u šerpu i stavite da se kuvaju. U početku ih samo povremeno promešajte.

Posle 15 minuta, šljive mešajte češće dok se potpuno ne skuvaju. Zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate uz stalno mešanje.

Kuvajte oko 1 sat, dok prekmez ne dostigne zadovoljavajuću gustinu.

Pred sam kraj kuvanja šljivama dodajte začine - karanfilić, cimet i rum.

Prethodno pripremite sterilisane i dobro osušene tegle. Sipajte pekmez u tegle i dobro ih zatvorite metalnim poklopcem.

Stavite tegle u zagrejanu rernu na 100 stepeni i ostavite sat vremena.. Po završetku pasterizacije isključite rernu i ostavite tegle u rerni dok se potpuno ne ohlade (oko 10 - 12 sati), piše mojazimnica.rs.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)