Tetka Saveta

JEDAN SASTOJAK ĆE ZAUVEK OTERATI PACOVE, BEŽAĆE GLAVOM BEZ OBZIRA: Kako da sprečite invaziju glodara?

Ove životinje su prenosioci čitavog niza bolesti.

30.07.2024 07:30

JEDAN SASTOJAK ĆE ZAUVEK OTERATI PACOVE, BEŽAĆE GLAVOM BEZ OBZIRA: Kako da sprečite invaziju glodara?
Shutterstock

Za ljude koji žive u kućama, pacovi su uvek problem, jer ne samo da ih je gadno videti, već mogu da se namnože neverovatnom brzinom. Međutim, jedna biljka može da predstavlja spas. Stručnjaci savetuju da oko kuće posadite nanu.

Osim činjenice da su pacovi veoma snalažljivi i prilagodljivi, kao i da su nosioci raznih bolesti, zatrašujući su podaci o brzini kojom se razmnožavaju. Zahvaljujući veoma kratkom periodu trudnoće (samo tri nedelje), procenjuje se da jedan pacov može da proizvede do 14 potomaka po leglu, a taj isti pacov može da ima i do 10 legla godišnje, čime dolazimo do strašne cifre od potencijalnih 140 pacova od samo jednog "tate"!

U potrazi za efikasnim sredstvom protiv pacova, koje neće oštetiti biljke i ugroziti njene kućne ljubimce, Sara Hilton je potražila pomoć na Fejsbuku i dobila je savet da u bašti posadi nanu.

shutterstock.com

Nana je savršeno sredstvo protiv pacova

 

- Trik sa nanom je uspeo! Primetila sam nekoliko pacova, ali oni su neverovatnom brzinom pobegli i više se nisu pojavljivali. Ne samo da sam oterala štetočine, nego i moja bašta predivno miriše - napisala je Sara.

 Sa njom se slažu i stručnjaci za uništavanje štetočina.

- Nana je specifična i ima prijatan miris i ukus. Ali, to se odnosi samo na ljuede. Za pacove, nana je bukvalno odvratna, kao i neki drugi jaki mirisi. Pacovi se u velikoj mesri oslanjaju na svoje čulo mirisa da bi pronašli hranu, zbog čega su veoma vešti u otkopavanju jestivih namirnica. Srećom, nana koja u sebi sadrži veliku količinu mente, je savršena kao sredstvo protiv pacova - navode stručnjaci, piše Express.

BONUS VIDEO:   

Komentari (0)