Postoji mnogo mitova o jajima, a to se naročito odnosi na boju žumancerta. Jedni su ubeđeni da su najzdravija jaja sa tamno naranžastom bojom, drugi tvrde da su prava domaća jaja, jedino svetlo žuta, a postoje i zastupnici teorije da je skoro belo žumance znak minimalne količine kalorija.
I svi oni greše, bar tako tvrde stručnjaci koji naglašavaju da ne postoji nijedno istraživanje koje potvrđuje vezu između boje žumanceta i kvaliteta jaja.
Šta se nalazi u žumancetu?
Najveći deo hranljivih sastojaka jaja se nalazi u žumancetu, od vitamina A, D, K i E, omega 3 masti, pa do kalcijuma, magnezijuma, fosfora i cinka.
Najveća zabluda je da boju žumanceta otkriva upravo nutritivni sastav jaja. Istina je da boja žumancerta najviše zavisi od pigmenta u hrani koju kokoška jede.
Na primer, ako je kokoška uglavnom jela pšenicu ili ječam, žumance će biti svetlo žuto.
Ukoliko je koka jela kukuruz i lucerku, žumance će biti tamnije boje.
Na kraju, ako se kokoška hranila belim kukuruznim brašnom, žumance će biti skoro belo.
Istraživanja su pokazala da većina ljudi preferira jaja sa tamno narandžastom bojom, jer smatraju da su najzdravija.
Ali, bez pravih naučnih dokaza, ovo prihvatite samo kao još jedan od mitova u vezi sa jajima, navodi organicvalley.coop.com.
Tako da, kao i do sada, morate sami da procenite koja jaja su najbolja...
Komentari (0)